DOMÁCÍ TVAROHOVÉ DEZERTY JSOU NEJ

DÁRKY KE DNI DĚTÍ PRO BATOLATA I PUBERŤÁKY
28.5.2024
CHLEBOVÁ PLACKA S KVÁSKEM V PRÁŠKU
30.5.2024

Rychlé a jednoduché pochoutky pro děti i dospělé, to jsou termizované tvarohové dezerty s nejrůznějšími příchutěmi. Budou se vám hodit i pro přípravu oslavy Dne dětí.

Od běžných tvarohových krémů do dortů a koláčů se liší tím, že částečně procházejí tepelnou úpravou. V lednici vám déle vydrží a také dobře ztuhnou. Základem je tvaroh - to už je na vás, zda volíte tučný či polotučný, a protože příměsí bývá čokoláda, vanilka, citronový krém, karamel i ovoce, je jasné, že si každý najde to své.

Nemohu zde nezmínit termix - termizovaný tvarohový dezert s příchutí vanilky či kakaa, jehož chuť nás provází už od roku 1976. Složení sladké pochoutky se od té doby mnohokrát proměnilo v závislosti na výrobcích i surovinách. Dnes nejčastěji obsahuje tvaroh a smetanu, cukr, želatinu, kukuřičný škrob, aromata, extrakt z mrkve apod. Nic vám však nebrání pustit se do výroby podobného domácího dezertu ve své vlastní kuchyni. Jednotlivé porce uložte do nízkých sklenic a nechte je v lednici do druhého dne. Déle je beztak neuhájíte!

Příprava: 1 recept = 35 minut * Získáte 4 - 5 porcí

ČOKOLÁDOVÝ DEZERT ze smetany

4 porce

  • 200 g smetany, 30%
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 250 g tučného tvarohu, z vaničky

1. Smetanu dejte do rendlíčku a pomalu zahřívejte až k bodu varu. Jakmile ji odstavíte, nalámejte do ní čokoládu a metličkou ji rozmíchejte do hladkého krému.

2. V poslední fázi přidejte do horkého krému javorový sirup a zakysanou smetanu.

3. Ihned zašlehejte celou porci tvarohu. Hedvábně hladký krém rozdělte do sklenic a nechte ho do druhého dne ztuhnout. Porce podávejte s ovocem.

 

VANILKOVÝ DEZERT z pudinku

4 - 5 porcí

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 lžíce cukru
  • 250 g tučného tvarohu, z vaničky
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 3 lžíce zakysané smetany

1. Z mléka a sáčku pudinku uvařte pudink, přelijte ho do misky a pokryjte ho potravinovou fólií, abyste zabránili vzniku škraloupu.

2. Pudink nechte zchladit, ale ještě když je teplý, přidejte do něj tvaroh, vanilku a zakysanou smetanu. Krém vyšlehejte dohladka a rozdělte ho do sklenic. 

3. Před podáváním ho doslaďte javorovým sirupem a přidejte drobné ovoce.

Každý z dezertů můžete připravit dvěma způsoby:

  • čokoládový dezert - připravila jsem ho rozpuštěním čokolády ve smetaně a získáte tak nadýchaný lahodný krém připomínající pařížskou šlehačku; lze ho však vtvořit i z kakaového pudinku

  • vanilkový dezert - výše najdete postup z vanilkového pudinku; dáte-li si však záležet, lze uvařit vanilkový krém z mléka, kukuřičného škrobu a žloutků (znáte z přípravy šodó, ale zamozřejmě bez vína) a teprve pak zašlehejte tvaroh

Čerstvě připravené termizované krémy se liší. Dosud jsou vlažné a je vidět, že čokoládový krém se smetanou je řidší. V lednici však dokonale ztuhne. Postará se o to nejen našlehaná smetana, ale především velká porce čokolády. Pudinkové dezerty budou vždy o poznání pevnější a po vychlazení budou mít díky škrobu charakteristickou strukturu.

Důležité je oba dezerty dokonale vyšlehat. Můžete použít metličku, ale většinou dávám přednost ručnímu elektrickému mixéru. Výsledek je okamžitý a stoprocentní, a nevím, proč si neušetřit trochu času.

Ani jeden z dezertů není přeslazený, ale i tak je příjemné vytvořit chuťový kontrast trochou čerstvého ovoce. Vždy se bude tvářit o poznání kyseleji a perfektně dotáhne výsledek. Dětem budou určitě nejvíc chutnat maliny a jahody, kterým bude přát nastávající sezona.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *