DOMÁCNOST NA OCET

PROSTĚRADLA – KAMARÁDI NA DOBROU NOC
4.7.2017
ZAVAŘUJEME, NAKLÁDÁME…
11.7.2017

ornament_01
Ocet je v podstatě zázračné čistidlo, které se vyplatí mít po ruce každý den. Nejen, že má antibakteriální účinky, ale rozpouští tuky, likviduje mastné zbytky jídla i vodní kámen a pohlcuje pachy.

Octů je na trhu spousta, ale zorientovat se mezi nimi chce docela chvilku času. Dnes nechám stranou jejich kulinářský přínos v kuchyni, zdravotní v bylinné kosmetice a léčitelství – a je opravdu hodně velký – a ponechám na přetřes jen jeho geniální účinky na poli hygieny domácnosti. A těch je rovněž dost.

Pokud vám samotná vůně octa není příjemná, můžete si do svého přípravku přidat pár kapek rostlinného esenciálního oleje. Zvolila jsem levandulový olej, protože mám jeho vůni v prostoru ráda, ale využít můžete také rozmarýnový, šalvějový či eukalyptový a další. Jsou antiseptické a rovněž mají antibakteriální účinky. V každém případě má ocet navrch, nicméně aplikované čistidlo z předmětů a ploch tak rychle vyprchá, že není třeba to řešit. Přípravek namíchaný ve spreji mám neustále po ruce a je fakt, že se mi řádka lahviček s nejrůznější chemií v komoře pořádně ztenčila. Mám z toho dlouhodobě dobrý pocit a zcela jistě to pocítil i domácí rozpočet. Je jen na vás, jak svou volbou ovlivníte životní prostředí i soukromý prostor kolem sebe.

K čištění použijte klasický kvasný lihový 8% ocet, který je vyroben pouze přírodním kvašením. Je dostatečně silný na to, aby zanechal vaši domácnost jako ze škatulky. Z octa jsem připravila zcela ekologický čisticí prostředek, osvěžila jsem s ním barvy zašlého koberce a dokonale zlikvidovala vodní kámen v rychlovarné konvici. Celou řadu dalších rad, které vám pomohou udržet domácnost v plné svěžesti aniž byste ohrožovali zdraví své rodiny, najdete v následujících řádcích.

ornament_02

ocet1

PŘÍRODNÍ ČISTICÍ PROSTŘEDEK 

Vzpomínám, že moje maminka vždycky myla chladničku octovou vodou. Jako malá jsem to považovala za nějakou výstřednost, protože mi ocet nevoněl. Teprve ve vlastní domácnosti jsem pochopila, k čemu je lihový ocet dobrý. Je to totiž velice účinný pohlcovač pachů a skvělý desinfekční prostředek. Dělám to tedy také tak.

Když už si namíchám kyblík naředěného lihového octa v poměru 1 : 2 dílům vody, vezmu hadříky a houbičky a následuje:

  • zmíněné čištění chladničky, případně mrazáku
  • grunt pračky
  • generálka trouby
  • pucování čáranic na sklech nábytku, klip rámů a na zrcadlech
  • skvělé naleštění sklokeramické desky, protože ocet rozpouští mastnotu; kyselina octová změkčí i zuhelnatělé skvrny na sporáku, takže nechte ocet působit 20 minut a pak špínu smyjte houbičkou

Zároveň si vyrobím lehký čisticí prostředek na úklid kuchyňských a koupelnových povrchů. K tomu budete potřebovat čistou lahvičku s rozprašovačem, studenou vodu, vinný nebo jablečný ocet a pár kapek rostlinného esenciálního oleje (viz výše). Vodu a ocet smíchejte v poměru 1 : 1, přidejte 6-8 kapek oleje, protřepejte a můžete vesele uklízet. Plochy postříkám a suchým hadříkem přeleštím. Výsledkem je příjemně voňavá domácnost. Namíchám si vždy malé množství – zhruba 1 šálek, což vystačí minimálně na týden. Lahvičku ponechávám v chladnějším prostoru. Samozřejmě lze použít lihový ocet, ale na neustále se čisticí povrchy stačí i koncentrace kolem 5 %, což běžné ovocné octy splňují. Vinný ocet je skvělým přírodním prostředkem proti virům a plísním, takže čistič je ideální také do koupelny.

ocet_nahled

ODSTRAŇOVAČ VODNÍHO KAMENE

Ocet pomáhá odstranit vodní kámen. Jsou to v podstatě soli vápníku a hořčíku, které časem vytvoří nepěkný hrubý povlak na vodovodních bateriích, v rychlovarných konvicích a v našich věrných pračkách a myčkách. Máte-li tzv. tvrdou vodu, tím více je vaše domácnost ohrožená. Speciálních přípravků proti vodnímu kameni je na trhu dost, ale pokud používáte ocet pravidelně, nebudete je potřebovat.

  • Rychlovarnou konvici naplňte roztokem octa a vody v poměru 1 : 1, konvici zapněte až do bodu varu a pak nechte tekutinu 2 hodiny stát. Obsah vylijte, konvici naplňte čistou vodou a vyvařte ji. Zchladlou konvici vymyjte a dále ji normálně používejte.
  • Pračku nebo myčku umyjte podobným způsobem. Do pracího/mycího cyklu dejte 2 šálky octa a nechte proběhnout program jako obvykle.
  • Nerezové baterie pravidelně postříkejte octovým čističem (viz výše), nechte chvíli působit a vyleštěte. Dlouho je udržíte v pořádku. Stejně tak postříkejte obklady kolem vany nebo zákoutí sprchového koutu, kde by se mohl vodní kámen usazovat.

ocet2

TEXTIL OCET TAKÉ RÁD

Ocet nevadí ani textiliím. Naopak, pokud jste někdy barvili látky, džíny nebo trika, pak víte, že ocet působí v poslední lázni jako ustalovač barevných pigmentů. Použijte ho i v následujících případech.

  • Ocet působí jako přírodní aviváž. Prádlo změkčí šálek octa přidaný do posledního máchacího cyklu.
  • Pokud přidáte trochu octa do studené vody a přejedete vlhkým vyždímaným hadříkem po vlasovém koberci, krásně odstraníte nejen nečistoty z povrchu, ale také osvěžíte barvy staršího koberce. Vyzkoušela jsem, a funguje to…

NA CO JEŠTĚ SI OCET TROUFNE?

  • Neředěným octem umyjete i plíseň ve sprchovém koutu. Povrch pak opláchněte a osušte. Ocet působí proti bakteriím, a je rozhodně příjemnější než Savo.
  • Porcelánový povrch umyvadel i WC postříkejte neředěným octem, nechte působit alespoň 15 minut, aby ocet rozpustil vodní kámen a pak opláchněte. 
  • Ocet občas nalijte i do vodovodních odpadů a nechte působit třeba přes noc.
  • Octový roztok ze 2 dílů vody a 1 dílu octa pomůže změkčit připálené jídlo v hrnci. Tekutinu nalijte dovnitř, povařte a nechte asi hodinu stát. Zbytek se pokuste odstranit drátěnou houbičkou.
  • Horká voda a ocet ve stejném poměru dokáže velice dobře vyčistit špinavá okna. Tekutinu dejte do větší láhve s rozprašovačem, skla hustě postříkejte, špínu stáhněte stěrkou a postup zopakujte, přičemž povrch vytřete dosucha jak jste zvyklí – starými novinami, jelenicí apod.

2 Comments

  1. okdomov napsal:

    Ocet je také výborným pomocníkem, pokud se chcete zbavit octomilek. Můžete si s jeho pomocí vytvořit jednoduchou past. Pokud vá zajíme více, zde je jednoduchý návod: https://okdomov.cz/jak-se-zbavit-octomilek/

  2. Jana napsal:

    Děkujeme za příspěvek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.