BYLINKOVÉ SOLI NAD ZLATO

HOTOVÉ UŠITÉ ZÁCLONY STAČÍ JEN POVĚSIT
1.3.2019
KŘUPAVÉ ROHLÍČKY A HOUSKY
5.3.2019

O tom, že bez soli nelze uvařit vůbec nic, se už přesvědčil každý. Naštěstí jí máme dost, takže si na sůl můžeme klást další nároky.

Dobrý kuchař vám řekne, že každá sůl sama o sobě jinak chutná a jinak solí. Je to divné, ale je to tak. Tenhle zdánlivě obyčejný nerost je třeba brát jaksepatří vážně. Když jsem začínala vařit, měla jsem ze soli řádný respekt. Samozřejmě se mi podařilo, jako asi každému, jídlo slušně přesolit. S tím už se pak vážně nedalo nic dělat. Vyhodit jídlo s hladovým žaludkem je přímo krutá zkušenost. Pak jsem ale pochopila, že je třeba osolit i sladká jídla a přípravu buchet a koláčů, protože sůl zvýrazní součinnost ostatních ingrediencí, a mnohem později jsem objevila směsi koření a solí, které jsem se pozvolna učila používat pro vaření jednotlivých jídel.

Sůl, neboli chlorid sodný, je jedním z nejstarších přírodních konzervačních činidel. Z potravin dokáže vytáhnout tekutiny, čímž zabrání bujení mikroorganizmů. Sůl se od pradávna používala k nakládání a uchování masa, ryb a zeleniny. I vy jste se docela určitě někdy pokusili přinejmenším o nakládání bylinek do soli. Je to nejrychlejší způsob jak si čerstvé bylinky uchovat na později a spotřebovat každý přebytek. Se směsí soli, bylinek, koření i hub můžete volně experimentovat. Jen si vždy zapište přesné poměry jednotlivých ingrediencí, abyste věděli - až se zase rok s rokem sejde.

Pokud si připravujete ochucenou sůl k okamžité spotřebě, vložte všechny ingredience do mixéru a krátce je rozdrťte. Je to ten nejrychlejší způsob, ale je zapotřebí mít veškeré přidané bylinky, citronovou kůru, česnek, papričky a pod. předem nasušené. Sůl vám bude k užitku tak 3-5 dní. Chcete-li si směs uchovat po dobu 1 měsíce, pak je třeba sůl promíchat s ostatními ingrediencemi začerstva, rozložit na plech a v mírné teplotě nechat v troubě prohřát 1 - 2 hodiny. Směs pak uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě a nejlépe v temnu.

K výrobě ochucených solí si kupte skutečně kvalitní sůl. Ideální je sůl, která neobsahuje přidaný fluor nebo jod. Využijte mořskou hrubozrnnou sůl, růžovou himálajskou nebo nejkvalitnější fleur de sel. A samozřejmě nezapomeňte na pěkně tvarované kořenky, které objevíte na našem e-shopu.

003

BYLINKOVÉ SOLI

Příprava: 15 minut + sušení v troubě

KOŘENKY NA ÚVODNÍ FOTOGRAFII ZLEVA DOPRAVA:

Bylinková sůl

  • šálek hrubozrnné mořské soli
  • 2 velké svazky petrželky
  • svazek kopru (nemusí být)
  • kůra z 1 chemicky neošetřené limetky, jemně nastrouhaná
  • plátky česneku, dle chuti
  • růžový pepř

Sůl dělám v poměru 3 šálky směsi bylinek a koření ku 1 šálku soli. Nejprve nasekejte omytou a suchou petrželku a kopr, přidejte nastrouhanou kůru, plátky česneku, a postupně vše utřete v hmoždíři s hrubou solí. Směs přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 80 °C sušte asi 1 hodinu. Nakonec přidejte kuličky růžového pepře a vychladlou směs uzavřete do skleniček.

Ostrá růžová sůl s chilli papričkami

  • šálek himálajské růžové soli
  • 2 červené chilli papričky
  • 2 lžičky sladké papriky

Papričky nasekejte nadrobno, přidejte sladkou papriku a promíchejte se solí podrcenou v hmoždíři. Směs rozložte na pečicí papír na plech a vložte do trouby vyhřáté na 80 °C asi na 1 hodinu. Suchou a vychladlou směs dejte do sklenic a uzavřete v temnu.

Sůl k naložení masa

  • šálek fleur de sel
  • 3 chilli papričky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička sladké papriky
  • snítka rozmarýnu
  • hrst usušených hub
  • nastrouhaná kůra z 1 limetky

Papričky nasekejte nadrobno, přidejte kurkumu, papriku a rozebrané jehličky rozmarýnu. V hmoždíři rozdrťte houby ochucené kůrou z limetky a vše smíchejte se solí. Směs rozložte na pečicí papír na plech a usušte v troubě při teplotě 80 °C. Sůl je určena k rychlé spotřebě.

Citronová sůl

  • 250 g soli
  • 3 chemicky neošetřené citrony
  • 2 snítky rozmarýnu

Nastrouhejte citronovou kůru, přidejte rozebrané snítky rozmarýnu a směs promíchejte se solí. Vše rozložte na pečicí papír na plech a vložte do trouby. Sušte při 150 °C asi 1,5 hodiny. Vychladlou směs dejte do sklenic a dobře uzavřete. Uchovejte v temnu.

Skvělou bylinkovou sůl vytvoříte z celé řady surovin. V létě budete mít samozřejmě mnohem bohatší výběr ingrediencí. Důležitá je vaše představa o hrubosti výsledné směsi, podle níž se musíte naučit solit. Většinou mám raději sůl jemnější, mám to pak tzv. v ruce. Pár velkých krystalů ale vypadá ve sklenicích výborně, zvláště připravujete-li ochucenou sůl jako dárek. Při vaření se jim lze snadno vyhnout.

K výrobě bylinkové soli využívám hmoždíř k rozdrcení hrubých krystalů soli, přičemž se zároveň směs dochutí petrželkou a česnekem. Kuličky růžového pepře přidávám až nakonec, byla by škoda nenechat je vcelku. Na plechu už je vidět hotová a usušená směs. Pokud byste měli pocit, že ji máte stále hrubou, můžete ji nakonec ještě krátce rozmixovat.

co s čím ladí

  • Sůl, kde převládají zelené bylinky jako je petrželka, kopr, oregáno, česnek a pepř je ideální k dochucení polévek, vaječných svítků (vajec obecně), zapékaných brambor a pod.
  • Výrazné soli s kurkumou, chilli papričkami nebo tymiánem společně s kvalitním olivovým olejem výborně dochutí maso.
  • Citronové soli se skvěle hodí k rybám a mořským plodům.
  • Grilovanou i pečenou zeleninu - např. lilky, papriky i cukety ochutíte solí s curry kořením a bazalkou.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *