Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Udržet rodinný rozpočet na únosné výši je pořádně těžké. Vycházím-li z nákladů na pořízení jídla pro čtyřčlennou rodinu, musí se nakupovat s rozmyslem.
Naše těla jsou zařízena tak, že bez jídla jednoduše nefungují. Co s tím? Sytit je tak, aby byla v pořádku a ještě jsme si u toho užívali, je zkrátka úvazek na celý život. V posledních letech nám to tak nějak došlo, a odevšad se valí recepty, rady a připomínky k zdravému životnímu stylu. Mnohým to vadí a za obrovským stravovacím boomem vidí jen ekonomický růst jednotlivých odvětví. Ale není to jen černobílé. Připadá mi přirozené, že jsme se začali šířeji věnovat problematice stravování, a že nám není jedno, co máme v lednici. Selský rozum a letitá praxe mě naučily několika pravidlům, která doma fungují jako perpetuum mobile. Jedno prostě podmiňuje druhé. Já v tom sice lítám, protože při mém extrémním časovém vytížení to ani jinak nejde, ale zvládám předkládat své rodině rozumné jídlo.
Pokud se vám to povede a sejdete se v podvečer u společné večeře, užijte si ji. Dá se pořídit i za normální peníze. Důležité je dobře nakupovat a především vařit. Ta jednoduchá pravidla jsou tato:
1 Polévky Jistě znáte spoustu hustých a sytících polévek, které jsou s kouskem dobrého chleba k večeřím naprosto ideální. Patří k nim gulášovky, hrachovky i krémové polévky. Těm tradičním, jako je houbové kyselo, sluší smaltované hrnky.
2 Chlapské večeře Pokud si k večeři dopřejete kus masa, zkuste odlehčenou a výborně dochucenou variantu mletého masa. Sekaná ve slaninové košilce nikdy nezklame, a ještě se k ní připojí úžasné chutě kyselých okurčiček nebo ostřejší feferonky. (Vím, tady je cena u receptu poněkud na hraně, protože záleží na tom, jaké maso si necháte umlít, a zda ho zkombinuje se slaninou.) K parádnímu pečení budete potřebovat podlouhlou zapékací formu.
3 Placky všeho druhu A že jich je – lívance, palačinky, bramborové lokše, zeleninové karbanátky – no, na co si vzpomenete; jedny jsou lepší než druhé. Na hromádku přidávám ještě recept na pořádně česnekové langoše, které se výtečně hodí k prázdninové večeři na chalupě.
4 Upečte si chleba Znáte něco lepšího, než voňavý a teplý chléb? Já tedy ne. Stačí pak jen trocha másla ochuceného bylinkami, a nejlepší večeře je na světě. Mimo klasický chléb si můžete upéct třeba ciabattu ochucenou rajčátky a olivami po vzoru našich jižních sousedů. Hodí se k létu i ke sklence vína.
5 Pomazánky Všechny patří k bleskovým večeřím, které šetří čas. Miskou našlehaného masového, sýrového nebo zeleninového krému z cizrny zpravidla nikdo nepohrdne. Pomazánky mohou být velice pikantní a na druhé straně tak jemné, že budou chutnat malým dětem. Dobře je uchováte v keramickém hrnku, který krásně drží chlad.
6 Sladká večeře Císařským trhancem se nechal hýčkat i císař František Josef I.; tento sytý pokrm se stále připravuje v mnoha kuchyních, protože na dobrá jídla se nezapomíná. Když vás honí mlsná, užijte si tu pravou letní kuchyni provoněnou horkým ovocem. K senzační večeři si klidně prostřete i na pestrých utěrkách...