Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Řeč bude o lehce alkoholických nápojích, kterými v zimě hostíme přátele, a také o těch, jež lze zavřít do lahvinky a schovat pod stromeček v podobě hříšně dobrého vánočního dárku.
Pokud jste mysleli na zadní kolečka, a máte zpracované limoncello nebo vaječný koňak, víte o čem mluvím. Stačí nablýskat láhev, nazdobit, a skvělý dárek ze spíže je tu. Nemáte-li na podobné věci čas, nevadí, využijte první chvíli, kdy se vrátíte z výletu, vymrzlí z vánočního trhu nebo z procházky (doufám, že už brzy zasněžené) a uvařte si doma jednorázově něco pro zahřátí. Recepty na oblíbené svařené víno můžete rozšířit třeba přípravou voňavého švédského punče nebo italského bombardina. K zimě to zkrátka patří!
Bombardino Titulní obrázek k článku prozrazuje, že se bude připravovat výtečné bombardino. Chutná všem bez rozdílu, protože je to zkrátka bomba! Obětujete-li peníz za originální likér Advocaat, který tvoří základ původního receptu, dáte mi za pravdu. A dostanete-li se do Alp, určitě ochutnejte, abyste věděli, kudy na to.
Vaječný koňak Hmm, tady mi odpusťte ten jarní výkřik :o) Mnozí z nás připravují vaječný koňak jak před Velikonocemi, tak i v předvánočním čase. Já zastávám obojí, jen do vánočního koňaku přidávám k vanilce špetku skořice. Jak název napovídá, vaječňák by se měl připravovat z koňaku. Má pak sílu hodnou zimního období. Takže, děláte-li dárek pro milovníka tohoto skvělého digestivu, vytáhněte se.
Limoncello Hořkosladký citronový likér pro povzbuzení chuti podávejte naopak jako aperitiv. Anebo ho v krásné láhvi přichystejte pod stromeček někomu, kdo ho ocení. Výroba likéru je víc jak snadná a můžete si ho připravovat po celý rok. Když ochutnáte, většinou mu zachováte věrnost. Jeho neskutečně krásná vůně vás ve vzpomínkách vrátí do léta.
Hvězdný glögg Tak jsme se proběhli Itálií, Tyrolskem i českým jarem, a jsme ve Švédsku. Glögg je tamější obdobou anglického vinného punče. Může být dost silný, protože se v něm mísí červené víno a vodka, někdy i v poměru 1:1. Je plný voňavého koření, mandliček, kousků sušeného ovoce a podává se horký, takže z vás vyžene poslední zbytky mrazu. Přidávám do něj slabé plátky jablíček s vykrájenými hvězdičkami a přeji každému pevné zdraví!