VYTVOŘTE SI NÁRAMEK NA LÉTO

JAK UVAŘIT NEJLEPŠÍ RÝŽI
14.6.2024
JAK SALÁT UDĚLAT POKAŽDÉ JINAK?
19.6.2024

Nejlépe dopadne tvoření vyplývající z dobré nálady. Výsledkem může být třeba náramek, který vás bude provázet prázdninami.

Nejprve si předem stanovte rámcovou vizi, jak má váš nový šperk vypadat. Může obsahovat zlaté prvky, komponenty osázené kamínky, korálky s etnickými vzory, písmenka sestavená do nápisu, nebo třeba znamení zvěrokruhu. Pokaždé se přiblížíte naprosto jinému stylu. Když jsem procházela různé prodejny s korálky, žasla jsem, co všechno si mohu vytvořit. Jak vidíte, nejsem korálkářka, ale bižuterii nosím ráda a každodenně. Je nejvyšší čas se o něco pokusit sama a předat vám zkušenosti.

Vyzkoušela jsem trojí navlékání korálků na robustní šňůru, která je sama o sobě přiznaným výtvarným prvkem. Zjistila jsem, že k dispozici jsou nejrůznější barvy v koženém provedení nebo ve vzhledu voskovaných šňůr. Těm jsem dala přednost, vzhledem k tomu, že jsem chtěla pracovat s uzly, které dokončovaly mou představu o náramku k triku, batohu, foťáku a prázdninám. Snadno si však představíte podobný výrobek s navléknutými barevnými dětskými motivy nebo rustikálními korálky hodícími se pro muže. Je jen na vás, jak nápad uchopíte a naplníte své představy.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

CELKOVÝ EFEKT NÁRAMKU SPOČÍVÁ NA ZVOLENÉM MATERIÁLU

Výsledek však není jen o investici. Jednotlivé komponenty - jako jsou navlékací šňůry, uzávěry, koncovky, ale i jednoduché korálky, se dají koupit za málo peněz. Na druhé straně do dekorativních korálků můžete vložit docela dost. To už záleží na vás. Budete potřebovat korálky se širokým průtahem, a ty naleznete v mnoha korálkárnách v provedení od 50 do 300 Kč/kus zcela běžně. Jejich cena se odvíjí od složitosti zpracování a především od materiálu. Vybírat lze z korálků zhotovených z chirurgické oceli, ze stříbra, s pozlacením i s osazením křišťály Swarovski. Pak už je vám rozmezí cen jasné. Ale pokud si přejete vytvořit šperk, který budete dlouho nosit, vyplatí se připlatit za kvalitu. Navíc získáte suroviny, které lze v průběhu času libovolně přetvářet zase v něco dalšího. Na jeden náramek si připravte (ceny jsou orientační):

  • 70 cm voskované šňůry libovolné barvy o síle 2 mm (2 m/16 Kč) 
  • zvolený počet korálků z chirurgické oceli se širokým průtahem o průměru 1,2 cm (od 48 Kč/ks), případně menší
  • drobné korálky z chirurgické oceli o průměru 0,6 mm (10 ks/24 Kč)
  • koncovku na brýle 19 mm (4 ks/39 Kč)
  • 2 svírací koncovky na konce šňůr (6 ks/18 Kč)
  • ploché bižuterní kleště 
  • nůžky
  • kousek včelího vosku 
VYBERTE SI ZE TŘÍ TIPŮ NAVLÉKÁNÍ

KORÁLKY STAČÍ JEN NAVLÉKNOUT NEBO PROVÁZAT ŠŇŮROU

Při práci s korálky vás začne napadat spousta možností. Samozřejmě záleží na materiálech, které máte před sebou. Zjistila jsem, že na ruce se mi nejvíc líbí úplně jednoduché kombinace dvou, tří efektních korálků volně putujících po dvojité šňůře. Uvidíte, kam doputujete vy, ale zde alespoň malá ukázka možností navlékání:

PROVAZOVÁNÍ - obr. 1a + 1b

Ustřihněte 70 cm voskované šňůry o tloušťce 2 mm (pro štíhlou ruku), přehněte ji v polovině a konce zpevněte včelím voskem, aby se neroztřepily. Jedním koncem navlékněte první korálek, položte ho dírkami vodorovně na podložku a druhý konec šňůry provlékněte stejnými otvory opačným směrem. Pokračujte dalším korálkem stejným způsobem, pak třetím. Pokud byste chtěli náramek se třemi korálky ukončit, prodlužte horní smyčku posunem korálků tak, aby byla asi 8 cm dlouhá a její konec uzavřete třeba koncovkou na brýle (to je to gumové očko se stříbrným korálkem vpravo na předchozí fotografii). Pak doměřte druhou stranu náramku, korálky urovnejte na střed, oba konce šňůry provlékněte vytvořeným očkem na protější straně náramku a uvažte uzel podle vyobrazení. Konce šňůry sestřihněte a pomocí kleští začistěte svíracími koncovkami.

JEDNODUCHÝ UZLÍKOVÝ NÁRAMEK - obr. 2

Uzlíky jsou důležité všude tam, kde si přejete, aby se korálky neposunovaly. Ustřihněte asi 40 cm voskované šňůry o tloušťce 2 mm. Přehněte ji v polovině a v tomto místě uvažte uzel. Zase ji rozložte a z obou stran přidejte po jednom korálku, oba zajistěte uzlem. Pokračujte s dalším zdobením podle svých představ. Každý korálek nebo skupinku drobnějších korálků zajistěte uzlem proti posunutí. Nakonec naměřte potřebnou délku náramku, na jedné straně vytvořte malou smyčku a zajistěte ji koncovkou na brýle. Její ustřižený konec vložte do svírací koncovky a kleštěmi uzavřete. Druhý konec sestřihněte na délku potřebnou k zavázání uzlu podle vyobrazení a také jeho konec uzavřete svírací koncovkou.

DVOJITÝ NÁRAMEK - obr 3

Zde budete korálky navlékat střídavě na obě šňůry a také zdobit každou zvlášť. Ustřihněte 65 cm voskované šňůry o tloušťce 2 mm. V polovině ji přehněte a na konci smyčky vytvořte malé oko zajištěné koncovkou na brýle. Pak navlékněte velký korálek na dvojitou šňůru, 2 malé korálky na každou šňůru zvlášť, velký středový korálek na obě šňůry a opět zrcadlově 2 malé korálky na každou šňůru zvlášť a velký korálek na obě šňůry. Oba otevřené konce sestřihněte na potřebnou délku, pomocí kleští zajistěte svíracími koncovkami a podle vyobrazení zavažte náramek na uzel.

VYTVOŘTE NĚKOMU DÁREK

SE ZAJÍMAVÝMI KOMPONENTY VZNIKNE NÁRAMEK PRO ŽENU I PRO MUŽE

Náramky, které jsem vytvořila, vypadají hodně dramaticky, ale nedejte se mýlit. Záleží na barvách vložených do celkové kompozice i třeba na tloušťce materiálu, na nějž korálky navléknete. Kůže v přírodních barvách, v azurovém či žlutém odstínu nebo voskované šňůry v slabším provedení (zakoupíte je od  průměru 1 mm) na nichž se budou volně pohybovat jemnější korálky, posunou náramky do úplně jiného stylu, křehčího a třeba se hodícího k určenému typu oblečení. K náramku lze upevnit také různé přívěsky - těch se prodává opravdu hodně, od oblíbených zvířátek po symboly zvěrokruhu. Váš dárek může být velice osobní a po všech stránkách originální.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *