Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Jablečná úroda dozrává, a tak se jistě těšíte na spoustu rodinných receptů, které za podzimní období vystřídáte. Máte-li zapékací formy, můžete vyzkoušet i něco nového.
Můj táta říkával, že jsou-li pod střechou brambory a jablka, dá se zima dobře zvládnout. Už by mu bylo přes 100 let, ale myslím, že tohle moudro platí stále. Obě důležité suroviny totiž nabízejí úctyhodnou řádku slaných i sladkých pokrmů. Nakonec Francouzi říkají i bramborám ‚les pommes de terre’, jablka země. Dnes ovšem zůstanu u pěkných červených jablíček z českého sadu a lehce je utopím v zakysané smetaně, kterou zapeču v troubě. Je to hodně jednoduchý a rychlý dezert také díky tomu, že do finále ho dovede hotové listové těsto.
Z kolekce zapékacích misek, pekáčků a forem CULINARIA White v nejrůznějších velikostech a tvarech, jsem k pečení vybrala malé 20,5 cm dlouhé formy, pro něž je připraven recept. Pokud dávku všech ingrediencí vynásobíte dvěma, pak získáte recept pro klasickou kulatou koláčovou formu.
V galerii pod článkem si můžete vybrat z celé kolekce šikovných zapékacích forem tu, kterou právě potřebujete.
Příprava: 30 minut * Získáte: koláč do formy 20,5 x 12 cm
Pro 2 formy tohoto tvaru nebo pro kulatou koláčovou formu o průměru 28 cm dávku zdvojnásobte
Těsto
Náplň
Navrch
Drobenka na horký koláč
1. Formu vymažte máslem a těsto rozložte tak, aby stěny byly pokryté až nahoru. Dno propíchejte vidličkou. Troubu zapněte na 175 °C.
2. Do misky dejte zakysanou smetanu, žloutky, cukr a pudink a vše metličkou prošlehejte do hladkého krému. Vlijte ho do formy na připravené těsto a urovnejte do roviny.
3. Tenké plátky jablek navrstvěte do krému téměř kolmo ke dnu. Zkrátka tak, aby byly z poloviny ponořené. Přidejte kousky vína nebo švestek a koláč dejte péct na střed vyhřáté trouby asi na 35 minut. Jakmile zrůžoví okraje těsta, krém vystoupí nahoru a zpevní se, je hotovo.
4. Mezitím si připravte drobenku - piškoty, ořechy a skořici dejte do potravinového sekáčku a rozmixujte nahrubo. Směs vysypte na talíř, přidejte cukr a kus másla, a prsty vypracujte drobenku.
Hotový koláč posypte drobenkou ještě dříve než vychladne. Naporcujte ho za studena a podávejte se zbytkem ořechové drobenky.
Vyložit pečicí formu hotovým listovým těstem a přidat smetanovou a ovocnou náplň je rychlá záležitost. Když nespěchám, a koláč dělám do velké kulaté formy, dělám ho ještě raději z máslového křehkého těsta. Důležité je nechat upečený koláč chvíli odležet v chladu, aby se těsto provlhčilo a zvláčnělo. Pak je výsledek jedna báseň.
Na přípravu hustého nadýchaného krému použijte tučnou zakysanou smetanu. Výsledek nebude příliš dietní, ale krémová náplň pěkně ztuhne a zpracují se v ní křehká jablíčka. Samozřejmě místo nich můžete vyzkoušet řadu dalšího ovoce - výborné jsou třeba nektarinky.
A na závěr - úplně nejlepší je ořechová drobenka. Můžete ji nechat krátce zapéct na téměř hotovém koláči, ale já ji přidávám až na koláč čerstvě vytažený z trouby a zbytek drobenky nechám na stole, aby si každý přidal při jídle. Udělejte jí raději trochu víc :o)