SILVESTROVSKÁ POMAZÁNKA

CO SI PŘIPRAVIT K RYCHLÉMU SERVÍROVÁNÍ
21.12.2016
KORUNKA PRO ŠTĚDRÝ VEČER
23.12.2016

stuha_zelena

Tato pomazánka je tak výtečná, že ji musíte pořádně schovat pod víčka, aby se dočkala kýženého večera. Proto si okamžitě pořiďte porcelánové krabičky inspirované plechovkami od rybiček…

Silvestr je jen jednou v roce, a ve většině případů chystáme pokrmy, které jdou různě kombinovat. Během večera pak ochutnáváme řadu dobrot, které se hodí k aperitivům, bublinkám i míchaným nápojům. K vítaným předkrmům, nebo naopak chuťovkám na závěr pohoštění, patří rybí pomazánky. Musí být čerstvé, vychlazené a lehce pikantní. Použijete-li sardelky, pomazánku nemusíte dochucovat.

Sardelky (ančovičky) jsou drobné mořské rybky, které nejběžněji koupíte naložené v oleji, výrazně dochucené solí a kaparami. S ostatními ingrediencemi z receptu vytvoří luxusní chuť. Sardelkovou pomazánku krátce uchovejte v miskách s víčky, protože do chladničky jsou dost aromatické. Porcelánové „plechovky” mi připadají k pomazánce moc vtipné. Můžete ji tak převézt i na návštěvu, kde poputuje s plnou parádou na slavnostní stůl.

stuha_zelena

SARDELKOVÁ POMAZÁNKA

Příprava: 30  minut

  • sklenička sardelek nasekaných nadrobno
  • 3 plné lžíce majonézy
  • 1 lžíce okapaných kapar
  • velká hrst nasekané pažitky
  • 4 vařená vejce nasekaná na kostičky
  • 1 středně velká červená cibule nasekaná nadrobno (případně 2 šalotky)

1. Majonézu vložte do misky a přidejte veškeré ingredience. Sůl není třeba, pokud chcete přidat trochu pepře, pak zvolte bílý pepř. Vše promíchejte vidličkou a nakonec přidejte vychladlá nasekaná vejce. Opět promíchejte, ale opatrně, aby pomazánka zůstala v hrubých kouscích. V poslední fázi míchání přidejte pažitku.

2. Pomazánku navršte na nasucho opečené bagetky.

001

Výtečné, ale velmi výrazné rybky je třeba zjemnit neutrálními chutěmi. Použijte kvalitní majonézu a vařená vejce. Cibulku volím červenou, protože dodá sladkost a není tak palčivá, jako bílá cibule. No, a bez kapar a bylinek by to nebylo ono.

002

Směs bude vypadat báječně. Snažte se nechat jednotlivým ingrediencím tvar. Pomazánka pak bude plná kousků a barev. V žádném případě směs nemixujte do šedavé hmoty.

Sardelky se často dávají do těstovinových pokrmů společně s feferonkami a sušenými rajčaty. Jejich zvláštní chuť je nanapodobitelná a dodává pokrmům výraz. Sardelky obsahují chuť umami, což znamená pátou chuť (vedle sladké, slané, kyselé a hořké). Výraz je odvozen z japonštiny a dal by se přeložit jako delikátní. Není to nic výjimečného, chuť umami v podstatě znáte ze spousty obyčejných jídel, z masa, rajčat apod., ale sardelky rozhodně vyzkoušejte.

stuha_zelena

2 komentáře

  1. Eva Irová napsal:

    Dobrý den,
    bude možné ještě koupit porcelánové “plechovky” ve vašem e-shopu?
    Děkuji za odpověď,
    s pozdravem
    Eva irová

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Irová,
    je mi líto, ale porcelánové plechovky jsou již vyprodané; byl o ně velký zájem. Zboží se neustále obměňuje, a tak se zeptám na našem e-shopu, zda se dózy znovu neobjeví. Vrátím se k Vám s odpovědí. Hezký den, přeji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *