POKLADY Z PŮDY ANEB POLIČKA ZE ŠUPLÍKU A KALENDÁŘ Z KOSTEK + ŠABLONA

ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den první
28.7.2024
ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den druhý
29.7.2024

Malé letní DIY je určeno využití zbytků barev s nimiž lze přetvořit staré a nepotřebné věci v něco užitečného. Možná také právě pátráte na rozpálené půdě svého letního příbytku po pokladech schopných přinést radost i uplatnění.

Je vedro k zalknutí a tak se dá maximálně někam zacouvat do stínu a případně hýbat jen rukama :o) Dál jsem se ve svých úvahách nedostala. Navíc se přidávám k Tereze, která se v předchozím článku pustila do obrovského letního gruntu, a i když mnozí začínají od podlahy, já to vzala shora dolů. Na půdě jsem našla starý šuplík na příbory a dávno zapomenuté dětské kostky. Zbytky barev, které už sotva splní úkol (spořádaně a bez žmolků) natřít větší plochu, se báječně hodí pro moje záměry. Jde se natírat...

KE SLOVU PŘIJDOU BARVY

VYSLOUŽILÉ DŘEVĚNÉ PŘEDMĚTY NEMUSEJÍ ZAHÁLET

Dřevěné věci mají tu vlastnost, že jsou krásné stále. Nevadí ani zub času, který na nich zahlodal, tím spíš, když si pamatujete, kdo vám blízký je brával do rukou. Objevíte-li takové - třeba na půdě či v komoře, zbavte je pavučin a špíny a nechte je znovu zazářit. Budou vám sloužit věrně a spolehlivě.

Šupličník

K takovým pokladům patří třeba i starý šuplík na příbory. Vím, že nějaký čas sloužil i na roztříděné vrtáky a podobné mužské nezbytnosti, tak jsem ho po létech s radostí zachránila. Dno se mu trošku odfouklo, ale nevadí, s trochou snahy se dalo opravit. I když neseženete podobný příborník, poohlédněte se po obyčejné zásuvce vyjmuté ze staré kredence nebo z nočního stolku. Šikovný partner vám do ní zvládne vlepit dřevěné příčky s rozměry přímo na vaše přání. 

Dětské kostky 

K dalším pokladům patří i otlučené dřevěné kostky ze stavebnice. Nevadí, že sem tam chybí roh, trocha barvy to spraví. Nepochybuji, že naleznete podobné. Vznikne z nich nezničitelný prostorový kalendář.

JAK POSTUPOVAT PŘI LAKOVÁNÍ STARÉHO DŘEVA

Dřevěný předmět očistěte vlhkým hadříkem a zbavte ho prachu. Nechte ho uschnout.

2  Středně jemným smirkovým papírem odstraňte veškeré hrubší nečistoty, k vyčištění rohů si jej přehněte přes dřevěný hranolek. Povrch otřete.

3  Čistý povrch plochým štětcem nalakujte zvolenou akrylovou barvou. Nechte zaschnout a povrch lehce přebruste jemným smirkovým papírem. Proveďte druhý nátěr.

4  Chcete-li povrch mírně dekorovat tak, aby připomínal patinu (viz kostky), použijte o stupeň tmavší odstín než má zvolená barva a natupujte ho téměř suchým kartáčem, houbou nebo hadříkem.

KALENDÁŘ Z KOSTEK

POSLOUŽÍ DĚTSKÁ STAVEBNICE

Pro výrobu trojrozměrného kalendáře budete potřebovat 2 větší krychlové kostky pro čísla měsíčního kalendária a pak 3 kvádříky libovolných rozměrů. Otlučené rohy nevadí, jen by měly být stejného vzhledu a musí se na ně vejít nejdelší slůvka - pojmenování měsíců červenec a listopad. Pomalované kostky naaranžujte do poličky a postupným otáčením si v příslušném měsíci vyznačte každý svůj den.

1  Po prvotním nalakování okrovou barvou a natupování o něco tmavším odstínem nechte kostky dokonale zaschnout. Je to práce jednoduchá, ale poněkud zdlouhavá. Jednotlivé plochy kostek musejí dobře zaschnout, než vám dovolí vzít je do ruky a pokračovat dál. 

Dokonale zaschlé plochy kostek konečně můžete popsat:

  • na krychle namalujte černou barvou číslice, vodítkem vám bude nakreslené schéma, které naleznete níže
  • na kvádr 1 umístěte měsíce leden - duben / na kvádr 2 umístěte květen - srpen / a na kvádr 3 září - prosinec
STÁHNĚTE SI ŠABLONU

ROZMÍSTĚNÍ ČÍSLIC NENÍ NAHODILÉ

Abyste se nemuseli potýkat s řešením rébusu popsání kostek čísly, Honza pro vás mezi fotografováním připravil šablonu, s níž bude kalendář fungovat (stáhněte si ZDE). Postupným otáčením kostek pak namícháte potřebnou číslici pro ten který den. Zjistíte, že občas je třeba prohodit levou kostku za pravou, aby číslice stoupaly jak je třeba a jak nám dny ubíhají.

Jen dejte pozor, abyste si při malování číslic nerozmazali ty předešlé. I když je horko, je třeba nechat každou plochu déle zaschnout než budete pokračovat dál. Zkrátka to chvíli trvá.

Při výrobě podobných předmětů nemusíte stoupat po stupínkách řemeslných dovedností. Očistit a nalakovat dřevo dokáže každý a garantuji vám, že pokud vás to chytne, nebudete k zastavení. Vím to podle sebe, protože poté, co se otlučená věc promění v krásnou a funkční, bývá to velké zadostiučinění. Vyrobíte něco, na co se dá dívat, čím se pochlubíte. Odměnou vám bude radost z všemožného kutění, ale i dost ušetřených peněz, které můžete užít jinak.

K tématu kolem zásuvek a příborníků jsem pro vás vybrala následující tipy do praktických kuchyní:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *