Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Tenhle trik jsem se naučila na jedné rodinné sešlosti. Dostala jsem dobře vypadající chlebíček, který byl celý jemňounce potažený želatinou. Chlebíčky byly úhledné a chutné. S želatinou pracuji ráda, tak jsem tento nápad využila pro přípravu toustů, na které je třeba speciální vykrajovátko s pístem.
Vždy mě poteší, když jde úplně obyčejný pokrm naservírovat jinak, než je obvyklé. A ocením, jde-li práce rychle od ruky. Musím se přiznat, že chlebíčky dělám strašně nerada. Tak moc, že se k nim ochotně postaví můj muž, ačkoliv jinak nevaří. Uvidíme, jestli tahle zábava bude pro mě příjemnější…
TESTUJEME VYKRAJOVÁTKO S PÍSTEM
Jedná se o pevný nerezový kroužek, do kterého zapadá píst – což je jednoduché víčko s očkem na uchopení, kterým lze protlačit obsah v přesně vymezeném tvaru. Vykrajovátka jsou k dostání také v jiných podobách; můžete si pořídit trojúhelník, čtverec i srdce. Momentálně vyzkouším kolečko k přípravě slaného předkrmu z toustového chleba. Trošku se k tomu přemlouvám, protože mě víc lákají malé kulaté dortíky. Zvláště v létě budou úchvatné v kombinaci s čerstvým ovocem.
Nejprve si připravím oblíbené pomazánky, které se i v naší rodině drží na výsluní. Vrstvené tousty by mohly dopadnout docela dobře. Pohoštění si nachystám v předstihu (než přijdou hosté) a zdobení zakončím čirou želatinou, aby zachovala zelenině i ostatním surovinám svěžest.
JEMNÉ PROUŽKY Protože se tousty skládají z několika vrstev, vystřídám světlý a tmavý chléb, aby se vytvořily proužky. Použila jsem bílý toustový chléb a vícezrnný chléb. Z každého plátku jsem vyřízla střed kroužkem a zbylé okraje si nechám na strouhanku.
OBLÍBENÉ POMAZÁNKY Připravila jsem pomazánky několika chutí a barev – česnekovou, vajíčkovou a sýrovou. Do jednoho toustu jsem zkombinovala vždy dva druhy, které se k sobě hodí. Postup je následující – plátek chleba vložte do tvořítka, lžičkou přidejte vrstvu první pomazánky, vložte další plátek chleba, druhou pomazánku a poslední kolečko chleba. Pak položte píst nahoru, jemně zatlačte a zároveň zdvihejte tvořítko vzhůru. Výsledkem je vzorný komínek, který krásně drží pohromadě.
HORNÍ VRSTVA Tousty jsem dozdobila surovinami, které máme rádi a hodí se k pomazánkám. Pomohou vám drobná vykrajovátka, ozdobné nože a samozřejmě fantazie. Nakonec jsem rozpustila trošku práškové želatiny ve vodě, minutu ji povařila a lžící navrstvila na povrch. Po ztuhnutí toust vysvoboďte z loužičky želatiny a nahoru přidejte voňavé bylinky, bez nichž by bylo chutí jen půl.
SEČTENO A PODTRŽENO
Výsledek mě potěšil; přestala jsem protestovat proti “chlebíčkování”. Ale ještě více jsem potěšila strávníky, kteří v této podobě znali pouze dortíky z francouzské kavárny (ty jsem jim slíbila vzápětí a moc se na ně těším). Vykrajovátko v mé kuchyni rychle zdomácnělo, protože ho užívám i jiným způsobem. Díky němu mohu úhledněji servírovat rýži i šťouchané brambory. U mě má rozhodně palec nahoru!