Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Sváteční pečení cukroví právě odstartovalo. Jakmile děti oslaví Mikuláše, je ten pravý čas.
Pečete-li rádi, máte svá pravidla tvoření vánočního cukroví pevně v rukách. Ale přece jen - rok se s rokem sejde, a někdy se stane, že některá informace zapadne. Tady naleznete základní souhrn všeho, co můžete potřebovat, abyste nemuseli hledat v paměti.
Začínáte-li péct už na přelomu listopadu a prosince, většinou potřebujete krabice s cukrovím předat rodině a přátelům, kteří nepečou. Jsou to ty nejkrásnější vánoční dárky. Pro rodinu stačí začít péct 3 týdny před svátky, samozřejmě s ohledem na druhy cukroví a pečiva, které plánujeme. Obecně platí, že:
Je málo rodin, kde se nepeče linecké cukroví. Tohle skvělé máslové těsto ale potřebuje péči, která ostatně platí i pro ostatní druhy cukroví:
SKVĚLÉ RADY, KTERÉ FUNGUJÍ
Základní těsto nejčastěji spojujeme ostřejší rybízovou zavařeninou. Ale do těsta lze přidat také jemně mleté blanšírované mandle nebo těsto nazdobit čokoládou a poklást nadrcenými pistáciemi či slepovat máslovým krémem i zdobit citronovou polevou. Pokaždé vytvoříte zcela odlišné druhy cukroví, jak vizuálně, tak i chuťově. Existuje nepřeberné množství vykrajovátek, kterými cukroví proměníte. Pečete-li na poslední chvíli, pak využijte tyto rady:
Vydržet předvánoční tempo a neztratit pohodu není snadné. Nejúčinnější je slevit ze svých předsevzetí, napéct 2 - 3 druhy cukroví a to takovým způsobem, který vám dá radost. S kamarádkou, s dětmi a tehdy, kdy máte skutečně čas a náladu. Chystání rodinných svátků by rozhodně mělo být o radostech. Skvělým pomocníkem, kterého jsem poznala teprve před pár lety, jsou silikonové pečicí formy. Těsto do nich natlačíte dílem chvilenky, a pak už se vám na kuchyňský stůl snese závěj cukroví. Jedním vyklopením formy získáte 20 - 30 kousků pečiva. Když si necháte toto projít hlavou, nejspíš po zralé úvaze vyrazíte do obchodu. Pro pečení si připravte:
SILIKONOVÉ FORMY
nejprve dobře omyjte a vysušte. Napoprvé formu vytřete olejem, použijte štěteček nebo speciální olej ve spreji. Formu vymastěte i v tom případě, že ji dáváte do myčky na nádobí. Po prvním pečení už vymazávat nemusíte. Po práci suché formy složte na sebe nebo stočte do ruličky a uložte v kuchyňských zásuvkách. Budou vám bezchybně sloužit po mnoho let. Pokud každoročně drhnete staré kovové formičky, jen si představte, kolik práce si letos ušetříte.
Výhodou domácího pečení jsou vyzkoušené recepty a především znalost vlastní trouby. Každá zkrátka peče trošku jinak. Jak se tedy zorientovat i případně v nových receptech?
Doba pečení se odvíjí od výšky těstových korpusů. U nízkého cukroví to bývá 8 - 15 minut. U světlých těst pečeme většinou do prvního zarůžovění. Když na těsto sáhnete, bývá ještě mírně pružné, ale správně upečené tvary ihned po vyjmutí z trouby zpevní.
Pamatujte, že méně je více. Získejte pro sebe co nejvíc pohody, protože pečení cukroví není žádný závod :o)