Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Makovec – klasika, která nikdy nezklame. I když chutná sám o sobě skvěle, můžete jej zkusit vylepšit a nasadit mu doslova skvostnou korunu, která jej posune o chuťový level mnohem výš.
Jak máte pravděpodobně sami ozkoušeno, mák výborně chutná ve spojení s citronem. Nesmí proto chybět i v tomto receptu. Je součástí korpusu i lahodného nadýchaného krému. Ten můžete použít i k plnění dortů nebo odpalovaného těsta. Jak připravit odpalované těsto, najdete například receptu na větrníčky nebo na mraky na plech.
Makovec:
3 vejce
200 g cukru
300 g polohrubé mouky
120 g mletého máku
1 kypřicí prášek do pečiva
Nastrouhaná kůra z 1 citronu
Špetka soli
200 ml mléka
80 g oleje
Povidla na potření
Krém:
120 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
Moučkový cukr
250 g měkkého tvarohu
1 lžíce citronové šťávy
Nastrouhaná kůra z ½ citronu
Náš makovec s krémem nejen skvěle chutná, ale je to i dobrý nápad z pohledu výživy. Víte proč? Když sníte sladký moučník sám o sobě (např. koláč, sušenku, dort), hladina cukru v krvi rychle stoupne a pak zase prudce klesne. To může vést k:
únavě a ospalosti,
hladu za chvíli po jídle,
chutím na další sladké.
Bílkoviny jako jsou například tvaroh, jogurt, vejce pomáhají zpomalit vstřebávání cukru do krve, stabilizovat hladinu glukózy a zasytit tělo na delší dobu. Tvarohový krém tedy trochu vyváží sacharidy z těsta.
Mák v těstě obsahuje nejen tuky, ale i trochu bílkovin, vlákniny a minerálů (vápník, hořčík).
Udělejte si radost produkty s motivem vlčího máku
Další recepty s mákem