MAKOVEC S POVIDLY A CITRONOVÝM KRÉMEM

JAHODOVÉ TIRAMISU II
5 NEJLEPŠÍCH NEPEČENÝCH DEZERTŮ
10.6.2025

Makovec – klasika, která nikdy nezklame. I když chutná sám o sobě skvěle, můžete jej zkusit vylepšit a nasadit mu doslova skvostnou korunu, která jej posune o chuťový level mnohem výš.

Jak máte pravděpodobně sami ozkoušeno, mák výborně chutná ve spojení s citronem. Nesmí proto chybět i v tomto receptu. Je součástí korpusu i lahodného nadýchaného krému. Ten můžete použít i k plnění dortů nebo odpalovaného těsta. Jak připravit odpalované těsto, najdete například receptu na větrníčky nebo na mraky na plech.  

Makovec s povidly a citronovým krémem

HAVAJSKÉ KUŘE HULI HULI

Ingredience na formu 25x35 cm:

Makovec:

3 vejce

200 g cukru

300 g polohrubé mouky

120 g mletého máku

1 kypřicí prášek do pečiva

Nastrouhaná kůra z 1 citronu

Špetka soli

200 ml mléka

80 g oleje

Povidla na potření

 

Krém:

120 g mascarpone

250 ml smetany ke šlehání

Moučkový cukr

250 g měkkého tvarohu

1 lžíce citronové šťávy

Nastrouhaná kůra z ½ citronu

 

Suroviny na domácí makovec

Mák a citrón se skvěle doplňují

Postup přípravy: 

  1. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny.
  2. Ve vedlejší míse promíchejte mouku s mákem, kypřicím práškem, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli.
  3. Do mísy s vaječnou pěnou vmíchejte mléko a olej. Přisypejte suché ingredience a důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.
  4. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Pečte při 175 °C 40 minut.
  5. Po upečení nechte vychladnout. Korpus i s papírem přesuňte na rovnou podložku – ideálně větší tác. Papír od stran korpusu oddělte. Korpus celý v polovině prokrojte dlouhým nožem. Horní část opatrně přendejte. Nejlépe to půjde tak, když pod něj podsunete další tác.
  6. Spodní část makovce potřete povidly. Vrchní část můžete opět vrátit zpět.
  7. V míse vyšlehejte mascarpone se smetanou a 2 lžícemi moučkového cukru do hustého krému.
  8. Ve vedlejší míse promíchejte tvaroh 1 – 2 lžíce moučkového cukru, citronovou šťávu a trochu citronové kůry. Tvaroh do vyšlehaného krému zlehka vmíchejte.
  9. Krémem potřete celý povrch makovce. Můžete ihned podávat nebo nechte chvíli odpočívat v lednici.
  10. Pokud chcete povrch ještě trochu ozdobit, můžete na to použít zrníčka celého máku a špetku citronové kůry.
Makovec s citronovým krémem

Krém dobře rozetřete pomocí nože nebo špachtle

Proč kombinovat moučníky s bílkovinami

Náš makovec s krémem nejen skvěle chutná, ale je to i dobrý nápad z pohledu výživy. Víte proč? Když sníte sladký moučník sám o sobě (např. koláč, sušenku, dort), hladina cukru v krvi rychle stoupne a pak zase prudce klesne. To může vést k:

  • únavě a ospalosti,

  • hladu za chvíli po jídle,

  • chutím na další sladké.

Bílkoviny jako jsou například tvaroh, jogurt, vejce pomáhají zpomalit vstřebávání cukru do krve, stabilizovat hladinu glukózy a zasytit tělo na delší dobu. Tvarohový krém tedy trochu vyváží sacharidy z těsta.  

Mák v těstě obsahuje nejen tuky, ale i trochu bílkovin, vlákniny a minerálů (vápník, hořčík). 

Udělejte si radost produkty s motivem vlčího máku

Další recepty s mákem

 

PŘIPRAVILA PRO VÁS

Martina

ze Zdravě živená


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *