Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Hruškový med je lahodný a voňavý. Pochutnáte si na něm i uprostřed jara a ještě spotřebujete loňskou úrodu hrušek.
Tahle specialita k nám doputovala z Ameriky (Pear Honey). Popravdě žádný med neobsahuje, ale po medu chutná, tak jsem ten název převzala jako fakt. Recept je nesmírně jednoduchý, přitom se v rodinách pečlivě předává z generace na generaci. Možná podobně, jako u nás recept na oblíbený pampeliškový med.
Stejně jako on není úplně hustý a z pečiva vám sem tam ukápne. Ale i tomu lze trochu odpomoci. Do medu se přidávaly také všelijaké bylinky, jako lékořice nebo saturejka, tak jsem trochu zaexperimentovala s rozmarýnou. Její pryskyřičná vůně a to, že se užívá jako tradiční lék na podporu trávení, se mi v malém množství zdálo k medu vhodné a zároveň hezké.
K vaření medu budete potřebovat pevné a sladké hrušky, ananas a snítku rozmarýny. Jeho příprava se krásně hodí do tohoto mezidobí, než k nám doputují první vyzrálé plody čerstvého ovoce. Za hodinku bude dobrota pod víčky, a tak si nejprve připravte pěkné zavařovací sklenice nebo kuchyňské dózy s těsněním. V nich vydrží hruškový med kratší čas a je třeba ho uchovávat v chladničce. Ale on vám beztak dlouho nevydrží. Už teď se zase těším na zítřejší snídani...
Příprava: 30 minut + vaření * Získáte: 2 l medu (9 malých skleniček)
1. Odvážené kousky ananasu dejte do chopperu nebo do mixéru , přilijte šťávu a několika pulzy rozmixujte nahrubo.
2. Směs přesuňte do hrnce s těžkým dnem, přidejte na kostičky nakrájené hrušky, cukr a citronovou šťávu. Za stálého míchání zahřívejte, až ovoce pustí šťávu. Směs přiveďte k varu, plamen stáhněte a vařte 45-50 minut. Když se základ začne odpařovat a mírně zhoustne, vmíchejte do medu otrhané jehličky rozmarýny a horký hruškový med dejte do čistých vypařených sklenic, zavíčkujte.
POZN.: Med má tekutou konzistenci, pokud ho chcete hustší, před plněním sklenic hmotu nechte překapat přes větší síto a zbytek rozmixujte ponorným mixérem. Hmotu opět zahřejte asi na 50 °C a hned naplňte sklenice. Výsledek bude vypadat asi jako dětská přesnídávka.
K výrobě hruškového medu jsem použila hrušky Konference. Jsou to české zelené tvrdé hrušky, které mají vysokou cukernatost, a když dozrají, jsou šťavnaté a sladké jako med. V obchodech jsou k dostání i po zimě, jen je musíte rychle zpracovat, aby vám doma nezměkly. Pak i po uvaření zůstanou kousky, které se nerozpadnou. Je to moc dobré. Ananas můžete koupit nakrájený a nemusíte se s ním víc zabývat. Ten se naopak rozpadne a vytvoří zlatý medový nálev. Pokud ho máte v konzervě víc než je v receptu, nic se neděje, použijte ho všechen.
Takovéto množství hruškového medu navaříte z tak malého množství ovoce. V poslední fázi zbývá jen přidat snítky rozmarýny a můžete plnit sklenice. Jak vidíte, vyzbrojila jsem se chňapkou a zástěrou z kolekce textilu Etno (viz galerie pod článkem) a místo zavařovacích sklenic jsem zvolila moderní kolekci dóz Grande. Obsahuje dózy ve 3 velikostech od 0,4 do 1 l, a protože víčka mají těsnicí gumu, v chladu lednice medík vydrží 14 dnů do spotřebování. Pokud si přejete med uskladnit do spíže, použijte klasické zavařovací sklenice a po naplnění je na chvilku obraťte dnem vzhůru.