DROBNÉ KYNUTÉ PEČIVO A JAK NA NĚJ

Jak si velikonočně vyzdobit domov
31.3.2020
MOHLO BY SE VÁM HODIT
1.4.2020

Pochoutky z kynutého těsta nesmějí chybět na žádném jarním stole. K jejich přípravě nebývají ani zapotřebí žádné speciální suroviny.

Kromě droždí, ovšem. Doufám, že teď se na mě nesnese krupobití vašich připomínek typu - kde ho teď právě máme vzít? Sama patřím k těm, které zásoby droždí nemají. Nějak jsem prošvihla ten okamžik, kdy se ještě dalo koupit sušené, a to jediné, které jsem schovávala na rodinný mazanec, jsem minulý týden obětovala na velikonočku pro vás (na blogu bude příští týden :o) Nic to nevadí, beztak se doma u stolu nesejdeme, a to je smutnější, než změna jídelníčku.

Momentálně za okny klidně poletuje sníh, a to je ten správný čas využít teplo domácích kamen ke kynutí těsta. Patříte-li k těm šťastným, kteří droždí mají, pak s ním také umíte dobře zacházet, takže vzhůru do pečení. A vy ostatní, kteří si chcete vyzkoušet pár sladkých či slaných receptů napoprvé, tady je pár postřehů:

jak na kynuté těsto

  • chcete-li zpracovat těsto, které necháte následně kynout, je třeba ho dokonale hníst - a to rukama, což patří k solidnímu posilování, anebo pomocí robota s nástavcem, jemuž se říká hnětací hák
  • při hnětání dojde k zesílení lepkových vazeb v mouce, čímž po upečení vzniká charakteristická struktura s různě velikými očky; jinak řečeno - vybudování lepkových vláken napomáhá k vazbě vzduchových bublin produkovaných kvasnicemi což se projeví kýženou strukturou pečiva
  • nejvíce lepku mívá chlebová mouka, takže u té si při hnětení opravdu zacvičíte
  • pracujete-li rukama, celý proces hnětení trvá nejméně 10 minut (po spojení všech ingrediencí); že je těsto připravené k dalšímu zpracování uvidíte v okamžiku, kdy bude hladké a tak elastické, že po zatlačení prstem se okamžitě vrátí do původního stavu; teprve teď si smíte odpočinout
  • z těsta utvořte kouli a vložte ji do mísy lehce vymazané máslem či olejem a těsto trošku kutálejte, aby se omastilo po celém povrchu
  • fólií zakrytou mísu odložte na místo bez průvanu a čekejte
  • 2×-3× zvětšenou kouli těsta přesuňte na vál, bouchněte do ní pěstí a těsto krátce zpracujte, přičemž odstraníte velké bubliny vzduchu
  • připravené těsto vytvarujte dle svého přání a opět nechte chvíli kynout na vále nebo na plechu; teprve pak poputuje do horké trouby
  • pokud necháte vykynuté těsto do rána zchladit v lednici a ráno proces kynutí v teple obnovíte, pečivo bude ještě nadýchanější
  • kynuté těsto má rádo tuk, takže máslem navrch nikdy nic nezkazíte
1

jemné kynuté těsto s jogurtem


O tom, že různé koření nebo semínka dají těstu odlišnou chuť, není pochyb. Svůj houskový věnec můžete posypat přesně tím, co máte nejraději. Dávám přednost kmínu a soli, ale dejte, co doma právě máte. Věnec peču v jakékoli koláčové formě, kterou mám po ruce, ale klidně ho můžete nechat jen tak na plechu opatřeném pečicím papírem. Houstičky pořádně nakynou, takže je umístěte s většími rozestupy od sebe.

2

zajíčci z mazancového těsta


Sladké houstičky také nejsou k zahození. Budou se hodit k jarní snídani, stejně tak jako za odměnu koledníkům, pokud je budete mít v dosahu. K jejich vytvoření využijte kterýkoli svůj oblíbený recept na mazanec nebo na koláče, jen přidejte trošku víc cukru, protože zde už nepřibudou další ingredience. Anebo zajíčky snězte jen tak, s popraškem vanilky či s domácí zavařeninou. K pečení pozvěte i malé děti, kterým bude kynuté těsto při tvoření příjemné do rukou.

3

kynuté a smažené donuty


S kynutým těstem lze podniknout ledacos, můžete ho klidně i smažit v oleji. Právě tak vznikly srdcové donuty, které dělám podle svého receptu na masopustní koblihy. Já vím, nyní nic moc nápad do postního období, ale myslím, že obalit si nervy potřebujeme všichni. Smaženými donuty uděláte docela jistě radost někomu, koho máte rádi. Vyzkoušejte a potěšte...

4

pečené škvarkové placky


Škvarkové placičky dělám výhradně jen z čerstvého droždí. Asi je to úplně jedno, zda využijete sušené nebo čerstvé (seženete-li), ale mám pocit, že nastrouhané brambory, škvarky a oba druhy mouky potřebují pořádnou sílu. Těsto vždy způsobně zdvojnásobí svou velikost a pak kyne pod rukama bez ustání. Placičky můžete nechat hladké, proříznout je nožem do kosočtverců, ale také členit pomocí tvořítka na výrobu housek. To, které jsem použila já, slouží zcela jinému účelu, to jste asi poznali - je to kráječ na jablko. V kuchyni se ale hodí všechno...

Nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *