Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Pochoutky z kynutého těsta nesmějí chybět na žádném jarním stole. K jejich přípravě nebývají ani zapotřebí žádné speciální suroviny.
Kromě droždí, ovšem. Doufám, že teď se na mě nesnese krupobití vašich připomínek typu - kde ho teď právě máme vzít? Sama patřím k těm, které zásoby droždí nemají. Nějak jsem prošvihla ten okamžik, kdy se ještě dalo koupit sušené, a to jediné, které jsem schovávala na rodinný mazanec, jsem minulý týden obětovala na velikonočku pro vás (na blogu bude příští týden :o) Nic to nevadí, beztak se doma u stolu nesejdeme, a to je smutnější, než změna jídelníčku.
Momentálně za okny klidně poletuje sníh, a to je ten správný čas využít teplo domácích kamen ke kynutí těsta. Patříte-li k těm šťastným, kteří droždí mají, pak s ním také umíte dobře zacházet, takže vzhůru do pečení. A vy ostatní, kteří si chcete vyzkoušet pár sladkých či slaných receptů napoprvé, tady je pár postřehů:
O tom, že různé koření nebo semínka dají těstu odlišnou chuť, není pochyb. Svůj houskový věnec můžete posypat přesně tím, co máte nejraději. Dávám přednost kmínu a soli, ale dejte, co doma právě máte. Věnec peču v jakékoli koláčové formě, kterou mám po ruce, ale klidně ho můžete nechat jen tak na plechu opatřeném pečicím papírem. Houstičky pořádně nakynou, takže je umístěte s většími rozestupy od sebe.
Sladké houstičky také nejsou k zahození. Budou se hodit k jarní snídani, stejně tak jako za odměnu koledníkům, pokud je budete mít v dosahu. K jejich vytvoření využijte kterýkoli svůj oblíbený recept na mazanec nebo na koláče, jen přidejte trošku víc cukru, protože zde už nepřibudou další ingredience. Anebo zajíčky snězte jen tak, s popraškem vanilky či s domácí zavařeninou. K pečení pozvěte i malé děti, kterým bude kynuté těsto při tvoření příjemné do rukou.
S kynutým těstem lze podniknout ledacos, můžete ho klidně i smažit v oleji. Právě tak vznikly srdcové donuty, které dělám podle svého receptu na masopustní koblihy. Já vím, nyní nic moc nápad do postního období, ale myslím, že obalit si nervy potřebujeme všichni. Smaženými donuty uděláte docela jistě radost někomu, koho máte rádi. Vyzkoušejte a potěšte...
Škvarkové placičky dělám výhradně jen z čerstvého droždí. Asi je to úplně jedno, zda využijete sušené nebo čerstvé (seženete-li), ale mám pocit, že nastrouhané brambory, škvarky a oba druhy mouky potřebují pořádnou sílu. Těsto vždy způsobně zdvojnásobí svou velikost a pak kyne pod rukama bez ustání. Placičky můžete nechat hladké, proříznout je nožem do kosočtverců, ale také členit pomocí tvořítka na výrobu housek. To, které jsem použila já, slouží zcela jinému účelu, to jste asi poznali - je to kráječ na jablko. V kuchyni se ale hodí všechno...
Nechte si chutnat!