DĚDEČKOVA COURAČKA ANEB ZELŇAČKA DO ZIMY

ŠKVARKOVÉ PLACIČKY
ŠKVARKOVÉ PLACIČKY
10.9.2025
KULAJDA SE ZTRACENÝM VEJCEM
KULAJDA SE ZTRACENÝM VEJCEM
12.9.2025

DĚDEČKOVA COURAČKA ANEB ZELŇAČKA DO ZIMY

Dědečkova “couračka” je tradiční zelná polévka, která zahřeje a připomíná domácí chuť zimy. Recept je jednoduchý a ideální pro všechny, kdo mají rádi syté a voňavé polévky plné zelí a koření.

Polévka z kysaného zelí zdaleka nepatří jen k českým specialitám. Má obrovskou tradici v mnoha zemích a všude se upravuje dost odlišným způsobem. Z toho vyplývá, že i u nás se krajově dochucuje všelijak. Ale je jasné, že tou nejlepší polévkou je ta vaše…

Přesto si troufám předložit vám tento recept, který patří v naší rodině k těm nejrodinnějším. Zelňačku připravuji s láskou a pokaždé se vzpomínkou na mého dědu, vedle kterého jsem vyrůstala. Dědeček si totiž tuhle zelňačku vařil sám a já jsem si ji matně zapamatovala. Děda se narodil roku 1898, fakt. A mužští z této doby se rozhodně nemotali kolem plotny. I v důchodu měl od rána do večera plné ruce práce a milion zájmů (třeba se naučil sám hrát na housle). Chuť na něco dobrého ho ovšem postavila i ke kamnům. Vedle zelňačky zvládal už jen dušená jablka, ale stačilo to. Výtečné zelí jsme měli vždycky, naložené v kamenném hrnci – zeláku. To zase nakládal táta, a od té doby jsem neochutnala lepší. No nic, nebudu unavovat vzpomínkami, jen musím říct, proč se polévce říkala couračka. Prostě proto, že nakrouhané zelí si děda nikdy nerozkrájel, a když jste polévku jedli, dlouhé kousky se vám couraly za lžící a cákaly kolem. Bez pořádné spotřeby ubrousků jste se nenajedli :o)

Tuto lehce nakyslou polévku můžete vařit z vody, ale i z dobrého hovězího nebo uzeného vývaru. Kromě zelí do ní patří klobása, brambory, spousta koření, i zakysaná smetana. Francouzi například přidávají sušené švestky, Italové rajčata, do středomořské zelné polévky patří olivy. Můžete dát přednost pikantnosti a chilli papričkám, ale v každém případě platí, že je to skvělá polévka do chladných dnů. Protože je to jídlo s historií, zelňačku servírujte v rustikálních keramických miskách, nebo dokonce v plechovém hrnci. Dnešní smaltované nádobí se vyrábí ručně stejnou technologií, jako kdysi. Vsadím se, že vám z něj bude chutnat!

DĚDEČKOVA COURAČKA ANEB ZELŇAČKA DO ZIMY

POLÉVKA Z KYSANÉHO ZELÍ

CO BUDETE POTŘEBOVAT:

Příprava: 1 hodina * Získáte: 2 l husté polévky

  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 4 ks středně velkých brambor
  • 1 červená cibule
  • čerstvě mletý pepř, sůl
  • 500 g kysaného zelí i se šťávou
  • 300 g myslivecké klobásy / moravské, maďarské apod.
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce sádla a hladká mouka na jíšku
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1/4 lžičky pálivé papriky nebo chilli paprička nakonec
  • zakysaná smetana

1. Do předem připraveného vývaru vložte brambory nakrájené na kostičky, oloupanou cibuli, sůl a pepř. Vařte na středním plameni asi 10-15 minut, až začnou brambory měknout.

2. Pak přidejte pokrájené zelí i zelnou šťávu, klobásu nakrájenou na kolečka, nové koření, bobkový list a kmín.

3. Ze sádla a mouky vytvořte jíšku, v poslední fázi v ní osmahněte sladkou papriku a vložte do polévky. Dobře ji rozmíchejte a vařte na mírném plameni, až zelí změkne.

4. Nakonec polévku okořeňte trochou pálivé papriky (případně vložte kousek nasekané chilli papričky), dosolte a opepřete, a podávejte se lžící zakysané smetany.

Toto jsou základní suroviny, tedy nic náročného. Polévka je strašně jednoduchá, ale od dob, jak si ji pamatuji, trošku vylepšená o tu smetanu. Přiznávám, že mi víc chutná bez. Zelí, kromě toho, že je nesmírně zdravé, vydrží dlouho horké, takže tato polévka se u nás pokaždé podávala chřipkovým marodům na prohřátí bolavého krku.

Vývar si připravte den dopředu a maso využijte jiným způsobem. Polévka je velmi chutná také z uzeného vývaru. Vyzkoušejte, co vám bude více vyhovovat. Platí však, že tou nejpodstatnější přísadou je chuť zelí. Nemáte-li dobré, kvalitu polévky už nedohoníte. Ještě drobná rada – brambory uvařte vždy zvlášť a zelí přidejte později. Zabraňuje totiž jejich změknutí.

Existuje více jídel, jejichž receptury jsou krajově hodně odlišné. A všude si lidé říkají, jak je ta jejich příprava tou nejlepší. Totéž platí i v rodinách. Milovaná jídla prostě musí být uvařena tak, jak je váš jazýček zvyklý. K těmto jídlům patří i zelňačka.

Smaltované nádobí

Další tipy na polévky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *