Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Trošku jsem se vyřádila s názvem zeleninového koláče. Spojila jsem angličtinu s francouzštinou, což je divné, ale o to nejde. V podstatě je důležité jen to, že jíst zeleninu i v zimních měsících je nutné, a aby náležitě chutnala, pak je rozumné sáhnout po osvědčených slaných francouzských koláčích…
Quiche peču jaksepatří ráda. Jsou tučné, syté, lahodné, a taková mají zimní jídla být. Koláče stačí (alespoň nám, holkám) jen kousíček, takže nehrozí významné ohrožení linie. A když jsem motala tu dobrou spirálovou motanici dovnitř sýrové náplně, tak bylo jasné, jak se koláč bude jmenovat. Vypadá to náročně, ale není.
Základ tvoří křehké těsto, do něhož nalijete bleskově rozšlehaný a dochucený sýr se žloutky. Ponořit dovnitř proužky slaniny a cukety už je jen dílem kulinářského hraní. Pak už se jen můžete těšit, jak sýrová směs vystoupá vzhůru, prostoupí jednotlivými řádky náplně a spojí koláč do jednoho celku.
Koláče, slané i sladké, se nejlépe pečou v nízkých koláčových formách, k nimž patří parádní zvlněný okraj. Dá se to udělat ručně, nebo pomocí lžičky, když takový plech nemáte. Koláče tak od nepaměti vypadají moc pěkně. Mít dobrou koláčovou formu je ale důležité, protože své dílo potřebujete bez úhony vylovit ven – to se nejčastěji týká sladkých moučníků, a naopak – slané koláče je dobré servírovat přímo s formou, protože ještě chvíli podrží teplo pokrmu. V obou případech je třeba, aby těsto odskočilo od povrchu formy. Quiche jsem upekla ve zlaté formě naprosto excelentně. Vybrala jsem si ji proto, že první zkušenost s ní dopadla na výbornou (viz makový koláč z modrých blum, které jsou v tomto období stále na trhu), tak jsem si to s velkou chutí zopákla naslano. Vyzkoušejte!
QUICHE S CUKETOU A SLANINOU
Příprava: 40 min + odpočinutí těsta + 45 min pečení * Získáte: koláč o průměru 29 cm
Křehké těsto
Sýrová náplň
Twister
1. Suroviny na křehké těsto vložte do větší mísy, máslo je třeba rozkrájet na malé kostičky. Ručním hnětačem rychle vytvořte něco jako hrubou drobenku. Rukama těsto rychle dopracujte a udělejte z něj kouli. Pracujte hodně rychle, aby se těsto neprohřálo teplem vašich rukou. Kouli obalte fólií a nechte odpočívat v chladničce po dobu 30 minut.
2. Troubu zapněte na 190 °C. Základ koláče tvoří těsto upečené tzv. naslepo. Formu vymažte máslem, vychlazené těsto rozprostřete válečkem nebo ručně do formy. Vytáhněte ho zároveň s vlnkovanými okraji. Snažte se, aby bylo všude stejně vysoké. Těsto hustě propíchejte vidličkou a zakryjte čtvercem pečicího papíru. Zatižte ho fazolemi a dejte péct na 15 min na spodní mřížku. Formu vyndejte z trouby a nechte v klidu.
3. Mezitím si připravte náplň. Krémový sýr dejte do misky, přidejte žloutky, česnek, sůl a pepř, a metlou nebo ručním šlehačem našlehejte nadýchaný krém. Pak pomalu přilívejte smetanu a stále šlehejte. Nakonec ručně vmíchejte nastrouhaný tvrdý sýr.
4. Z předpečeného těsta sundejte papír s fazolemi a dovnitř vlijte sýrovou náplň. Z neoloupaných cuket naškrábejte pomocí široké škrabky na zeleninu tenké proužky v celé jejich délce. Sušenou šunku také rozkrájejte na pruhy asi 2,5-3 cm široké, jak to vychází. Pak vezměte proužek cukety, proužek šunky umístěte na střed a vytvořte malou ruličku. Ponořte ji do sýrové náplně přesně na střed. Pak už jen rozvíjejte spirálu kolem dokola, až dorazíte k okraji formy. Proužky zapichujte kolmo, v sýrovém těstě drží přesně tam, kam je umístíte.
5. Spirálu potřete olejem a dejte péct na 45 minut do trouby stáhnuté na 180 °C. Po celou dobu chraňte povrch koláče čtvercem pečicího papíru.
Křehké těsto na základ koláče si můžete koupit v obchodě i hotové. Domácí výroba je však hodně snadná a nepoměrně chutnější. Ideálně si vytvořím kouli těsta den předem. Trvá to i s úklidem nádobí asi 15 minut (vše zpracuji v misce) a druhý den koláč bleskově dokončím těsně před pečením.
Tady je předpečené těsto. Ještě je napůl syrové, ale hned začínám chválit formu – těsto se na ni nechytá, krásně se odtahuje od okrajů. Čerstvý sýr, který do koláčů používám, se jmenuje Cream Cheese Classic (Goldessa) a je naprosto vynikající. Jinak využijte žervé, Lučinu, Cottage, co máte rádi. Hoblinky tvrdého sýra zapracujte jen ručně, metličkou.
Po upečení koláče vystoupá krémová sýrová náplň až do výšky spirály. Twister může být řidší, může obsahovat více zeleniny a méně šunky, podle vaší chuti. Proužky cuket jsou dlouhé, takže i já dávám šunku jen do jejich středu, takže je cuketa v převaze. Zachovejte jí slupku, jednak cuketu zpevní a pak to velice dobře vypadá.
Nezapomenutelně dobrá zimní večeře je na stole. Ještě vychlazenou sklenku bílého vína, a můžete se pustit do plánování Vánoc. Pěkný víkend, přeji!
4 komentáře
Opět moc zajímavý, určitě zkusím, ale měla bych dotaz, nebo spíš prosbu, nemáte recept na podoblé těsto, ale bezlepkové, nebo nějaké podobné a vyzkoušené?
Nebo na rohlíky a pod, vhodné pro celiaky? Sladké na moučníky, těch je všude dost.
Děkuji Lenka Šůsová
Dobrý den,
paní Šůsová, vyzkoušené recepty – bezlepkové, mám jen sladké. Je mi líto. Ale kamarádka si chválila knížku Pečeme a vaříme bezlepkově s Nominalem, kde je recept i na pizzu a slané koláče, včetně rad, jak péct s bezlepkovou moukou Nomix a kukuřičnou hladkou moukou. Určitě je tam recept na quiche! Knih na toto téma je hodně, ale tuto snad mohu doporučit. Mrkněte sem:
http://www.mujmagistr.cz/peceme-a-varime-bezlepkove-s-nominalem.htm, kniha stojí kolem 100 Kč a zdá se mi moc zajímavá.
Děkuji velice za rychlou odpověď,
určitě se podívám a zkusím. Pak Vám napíšu.
Lenka
Rádo se stalo. Napište, já ještě zapátrám!