Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Možná jste na svých letošních prázdninových toulkách viděli v některém z lidových skanzenů krásné dřevěné formy na máslo a na sýry. Zdobily je plastické dřevořezby, které vystihovaly lidové obyčeje, symboly svátků, jako třeba ryby, ovečky, klasy obilí i srdce z lásky. Zkrátka vše, čeho si lidé vážili.
Formy byly vyrobeny z třešňového i javorového dřeva, z kaštanu, ořechu, z hrušně; některé měly rukojeť pro snadnější vyklápění másla. Hluboké formy byly určeny na sýry a máslo, do mělkých se natlačilo těsto na perník a marcipán. Kdybyste si chtěli takovou formu koupit, sledujte regionální trhy řemesel. Leckde je najdete ke koupi v cenách od 500 do 1000 Kč. Ti šikovnější z vás mohou navštívit řezbářský kurz, kde se podobnému kumštu naučíte. Sledovat práci řezbáře je moc hezký zážitek. A pokud si formu koupíte, pak jedna malá rada – před použitím formy natlačte do reliéfu potravinářskou fólii. Máslo se snáze vyklepne.
I když krásu původních forem nic nenahradí, ke ztvarování másla používám pohodlnější metody. Tradiční výroba másla patří k fortelným úkonům. K tomu se asi nikdy nedostanu; tak alespoň dochucuji hotové máslo medem, bylinkami, kořením. Vkládám ho do malých báboviček ze známého skvělého silikonu. Vyberte si jednu z forem na drobnější pečivo nebo na muffinky a připravte si výtečnou snídani na sladko či naslano. Přidám vám k tomu trojlístek svých oblíbených receptů.
BYLINKOVÉ MÁSLO S ČESNEKEM
Příprava: 20 minut
Změklé máslo, nasekané bylinky a česnek dejte do mixéru, dochuťte a našlehejte do jemného krému. Bylinkové máslo vložte do silikonových formiček a povrch uhlaďte lžičkou. Nechte vychladit. Pokud máslo uložíte do keramické misky, povrch dozdobte vidličkou.
MEDOVÉ MÁSLO S OŘECHY
Příprava: 20 minut
Máslo vyšlehejte do pěny a pak postupně přidávejte med. Každou dávku zašlehejte, až vznikne nadýchaná pěna. Rozsekané ořechy vmíchejte ručně. Pokud necháte máslo v dóze, dozdobte jeho povrch půlkami ořechů. Máslo uchovejte v chladničce přikryté.
KOPROVÉ MÁSLO S RŮŽOVÝM PEPŘEM
Příprava: 20 minut
Změklé máslo vyšlehejte se všemi ingrediencemi, pouze růžový pepř si nechte stranou. Nakonec ho vmíchejte do másla ručně. Máslo vtlačte do formiček a nechte ztuhnout v chladničce.
Práce s bylinkami je radostná. Všechno se od nich navoní. Připravovat toto máslo mě naučila moje milá kamarádka Eva – s dodatkem – pozor, je silně návykové! Měla pravdu. Vyrábím ho pravidelně.
Tady vám představím všechna másla – vlevo je sladké s ořechy a medem; uprostřed bylinkové s česnekem; vpravo koprové. Do formy bych běžně nedávala med a česnek vedle sebe, ale potřebovala jsem vám naservírovat másla komplet. Vyrobte si samozřejmě jen příchuť, na kterou máte právě spadeno.
Dekorativní máslíčka
2 komentáře
Proč už mi nechodí nic na vebb?
Paní Nyškovská,
nenapadá mě, co se stalo, prosím, zkuste se znovu zaregistrovat – stačí jen kliknout na této stránce vpravo na odkaz ODEBÍREJTE NAŠE NOVINKY, tlačítko Přihlásit se k odběru. Kdyby nebylo něco v pořádku, ozvěte se. Děkuji.