OCHUCENÁ MÁSLA

Z ČEHO VYROBIT 4 SKLENĚNÉ SVÍCNY
7.9.2016
MOTÝLKOVÝ DEKOR NA DĚTSKÝ DORT
9.9.2016

bylinky_02

Možná jste na svých letošních prázdninových toulkách viděli v některém z lidových skanzenů krásné dřevěné formy na máslo a na sýry. Zdobily je plastické dřevořezby, které vystihovaly lidové obyčeje, symboly svátků, jako třeba ryby, ovečky, klasy obilí i srdce z lásky. Zkrátka vše, čeho si lidé vážili.

Formy byly vyrobeny z třešňového i javorového dřeva, z kaštanu, ořechu, z hrušně; některé měly rukojeť pro snadnější vyklápění másla. Hluboké formy byly určeny na sýry a máslo, do mělkých se natlačilo těsto na perník a marcipán. Kdybyste si chtěli takovou formu koupit, sledujte regionální trhy řemesel. Leckde je najdete ke koupi v cenách od 500 do 1000 Kč. Ti šikovnější z vás mohou navštívit řezbářský kurz, kde se podobnému kumštu naučíte. Sledovat práci řezbáře je moc hezký zážitek. A pokud si formu koupíte, pak jedna malá rada – před použitím formy natlačte do reliéfu potravinářskou fólii. Máslo se snáze vyklepne.

I když krásu původních forem nic nenahradí, ke ztvarování másla používám pohodlnější metody. Tradiční výroba másla patří k fortelným úkonům. K tomu se asi nikdy nedostanu; tak alespoň dochucuji hotové máslo medem, bylinkami, kořením. Vkládám ho do malých báboviček ze známého skvělého silikonu. Vyberte si jednu z forem na drobnější pečivo nebo na muffinky a připravte si výtečnou snídani na sladko či naslano. Přidám vám k tomu trojlístek svých oblíbených receptů.


BYLINKOVÉ MÁSLO S ČESNEKEM

Příprava: 20 minut

  • 250 g Crème Bonjour
  • hrst nasekané bazalky
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekané pažitky
  • 3-4 prolisované stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli, čerstvě mletý pepř

Změklé máslo, nasekané bylinky a česnek dejte do mixéru, dochuťte a našlehejte do jemného krému. Bylinkové máslo vložte do silikonových formiček a povrch uhlaďte lžičkou. Nechte vychladit. Pokud máslo uložíte do keramické misky, povrch dozdobte vidličkou.


MEDOVÉ MÁSLO S OŘECHY

Příprava: 20 minut

  • 1 hrnek kvalitního másla (ne rostlinné)
  • 1 hrnek medu
  • pár kapek limetkové šťávy
  • hrst nahrubo nasekaných ořechů + pár půlek na dozdobení

Máslo vyšlehejte do pěny a pak postupně přidávejte med. Každou dávku zašlehejte, až vznikne nadýchaná pěna. Rozsekané ořechy vmíchejte ručně. Pokud necháte máslo v dóze, dozdobte jeho povrch půlkami ořechů. Máslo uchovejte v chladničce přikryté.


KOPROVÉ MÁSLO S RŮŽOVÝM PEPŘEM

Příprava: 20 minut

  • 225 g másla
  • 1 lžíce smetany na šlehání
  • 3-4 lžíce nasekaného kopru
  • sůl, čerstvě mletý pepř, dle chuti
  • 1 lžička růžového pepře

Změklé máslo vyšlehejte se všemi ingrediencemi, pouze růžový pepř si nechte stranou. Nakonec ho vmíchejte do másla ručně. Máslo vtlačte do formiček a nechte ztuhnout v chladničce.


004

Práce s bylinkami je radostná. Všechno se od nich navoní. Připravovat toto máslo mě naučila moje milá kamarádka Eva – s dodatkem – pozor, je silně návykové! Měla pravdu. Vyrábím ho pravidelně.

003

Tady vám představím všechna másla – vlevo je sladké s ořechy a medem; uprostřed bylinkové s česnekem; vpravo koprové. Do formy bych běžně nedávala med a česnek vedle sebe, ale potřebovala jsem vám naservírovat másla komplet. Vyrobte si samozřejmě jen příchuť, na kterou máte právě spadeno.

Dekorativní máslíčka

  • Rozdělit máslo do menších porcí je docela praktické. Každý si odebere tu svou a celkové množství másla se neustále nerozehřívá na stole. Dokonce si můžete naplnit malé tvary ve formě na led, kdy vzniknou jednorázové snídaňové porce. Můj muž to zbožňuje, protože si připadá jako v hotelu o dovolené. Dětem můžete vyrobit všelijaké veselé tvary. Medové breberky jim stoprocentně zachutnají. Z formy je lehce vytlačte ještě ledové.
  • Bylinková másla jsou božská na horké ciabatty, k dochucení grilované zeleniny, polévek, pečených brambor a samozřejmě bifteků.
  • Medové máslo bez ořechů se používá jako základ pro pečení perníčků. Vyzkoušejte to!

bylinky_02

2 komentáře

  1. Drahomíra Nyškovská napsal:

    Proč už mi nechodí nic na vebb?

  2. Jana napsal:

    Paní Nyškovská,
    nenapadá mě, co se stalo, prosím, zkuste se znovu zaregistrovat – stačí jen kliknout na této stránce vpravo na odkaz ODEBÍREJTE NAŠE NOVINKY, tlačítko Přihlásit se k odběru. Kdyby nebylo něco v pořádku, ozvěte se. Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *