4 TIPY NA ŽLOUTKOVÉ A SNĚHOVÉ CUKROVÍ

VÁNOČNÍ CAMEMBERT
12.12.2016
VE STYLU KÁVY
14.12.2016

Nadýchaný sníh i žloutkovou pěnu mám moc ráda. Krásně se s nimi pracuje a pečení vypadá trochu jako kouzlení. Jen se ho nesmíte bát a vyzkoušet ho.

Když jsem se poprvé pustila do šlehání, byla jsem si jistá, že ztroskotám. Nestalo se tak, a dnes peču oblíbený dort Pavlova, když mám fofry, protože je v podstatě ze všech dortů nejrychlejší. Ze stejného důvodu vám připomínám toto pečení před blížícími se svátky. Cukroví se dá vyrobit doslova na poslední chvíli. Jednak je zapotřebí jíst ho čerstvé, a skutečně jej připravíte i dva dny před Štědrým dnem, když vyšetříte jedno volné odpoledne.

Potřebujete k tomu pouze šlehací metly, a i když se říká, že bez pořádného robota to nejde, není to tak. Stačí vám k tomu ruční šlehač; mám to mnohokrát ozkoušené a s těmito přátelskými přístroji mám dobré zkušenosti.


snehove1

1  Milované rakvičky  Je to tak – buď se jimi můžete ujíst nebo je nemáte rádi. Ale myslím, že jen do té doby, než si je uděláte doma. Tvrdému těstu plnému cukru, které znáte z cukráren, se vážně nepodobají. Rozplývají se na jazyku a ze žloutkové pěny si můžete napéct senzační vánoční cukroví, které vidíte na titulním obrázku. Z libovolně tvarovaných formiček vyklouzne samo, ani je nestihne umazat.

snehove2

2 Žloutkové těsto do třetice  Pokud nepečete spousty drobného cukroví, přivítejte návštěvy dortem. Říkám mu rakvičkový, protože vznikl ze stejného těsta. Špatně se krájí (jako třeba Pavlova), ale ostrým nožem na sýry docela dobře zvládnete naservírovat i úhledné porce.

snehove3

3 Sněhové houbičky  Kombinaci bílkového sněhu s čokoládou vřele doporučuji. Myslím, že je to skvělý tip na jedlý dárek pod stromeček, kromě toho, že při vánočním pečení zbývají plné hrnečky bílků. Takto je krásně zužitkujete. Houby naaranžujte do nějaké vánočnější krabičky, než mám na obrázku, a zavažte do celofánu. Jejich výroba je absolutně jednoduchá, protože vaše výtvory mohou být všelijak šišaté. O to budou zajímavější.

snehove4

4 Duhové pusinky  A ještě jedna rychlovka. Toto sněhové cukroví je obarvené potravinářskými barvami a vyrábí se tak, že jen vytvoříte malé hromádky na plech. Samy se o sebe postarají. Jen je dejte kousek od sebe, protože těsto dost vyběhne. Když sbíráte pusinky do krabice, krásně o sebe chrastí a po odklopení víka sladce zavoní…

Co dodat, snad jen toto: „Jediný způsob, jak se zbavit pokušení, je podlehnout mu.” Oscar Wilde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.