ZIMNÍ KOKOSOVÝ PEELING

DOMOV S HYGGE PLNÝ TEPLA A KLIDU
2.11.2017
GUACAMOLE PRO ZDRAVÉ SRDCE
6.11.2017

bylinky_02
O kokosu jsem povídala minulý týden, a zmínila jsem se i o kokosovém oleji. Nedá mi to, a musím ještě navázat. Jeho využití je tak bohaté, že chci nejen soustředit pár informací, kde ho využít, ale hned je doplním receptem na příjemnou domácí kosmetiku, která vám v zimních měsících prokáže dobrou službu.

Včera jsem psala o hygge – přirozeném a radostném užívání života, kterým jsou známí obyvatelé Skandinávie. Máme před sebou víkend, tak si ho naplánujte přesně tak. S dobrým jídlem, přáteli, skleničkou vína. A pokud najdete chvilku soukromí jen pro sebe, pak doporučuji zmíněné svíčky, horkou koupel a hodně odpočinku.

Kokosový olej patří k zdravému životnímu stylu. Využijete ho v kuchyni na vaření (například k přípravě granoly), ale hodně široké uplatnění má i v kosmetice. Vyzkoušejte například blahodárné účinky peelingu se skořicí a citronem. Je určený na jemnou očistu těla, ale budete mít co dělat, abyste ho přitom neujídali lžičkou. Je totiž moc dobrý :o)

Úkolem peelingu je zbavit pokožku odumřelých kožních částeček. Krom toho má peeling osvěžující účinek a zanechává pokožku jemnou a hebkou. Nastrouhaná citronová kůra dodá pleti svěžest a také pomáhá při odstraňování skvrn po použití samoopalovacích prostředků, které mnozí užíváme v zimním období. Přidáte-li ještě mletou skořici, podpoříte tím prokrvení pokožky. Takže, ještě nahřát ručníky, a užijte si božské relaxace!


peeling1

Připravte si sklenici s víčkem o obsahu 100 ml. Víčko je potřeba proto, že směs, kterou do oleje přidáte, je těžká a sedne na dno. Než vám peeling ztuhne, budete muset sklenicí párkrát zatřepat. Dále si připravte:

  • 100 ml panenského kokosového oleje
  • 30 g třtinového cukru
  • 1 větší citron, nebo 2 malé citrony v BIO kvalitě, tedy chemicky neošetřené
  • 1 lžičku mleté skořice

peeling2

Peeling zhotovíte během 15 minut. Připravte si ho ráno, abyste si mohli už večer užít pohody. Popíši jednotlivé ingredience:

  • Třtinový cukr je dostatečně hrubý a v oleji se nerozpustí, takže na pleti vykoná to podstatné – šetrně jí očistí. Bude vám to příjemné, ale na obličej peeling nepoužívejte, tam patří krémy jemnější konzistence.
  • Z citronu nastrouhejte jen horní, žlutou část kůry. Je třeba použít citron bez chemického ošetření, aby se ochranný vosk nerozpustil v kokosovém oleji.
  • Lžičku skořice přidat můžete a nemusíte. Záleží na vás. Pokud jste zimomřiví, vytvořte si peeling s pořádnou porcí skořice. Výrazně si prokrvíte pokožku.
  • Kokosový olej je třeba rozpustit ve vodní lázni na mírném ohni.

peeling3

Rozpuštěný olej nalijte do čisté sklenice. Přidejte veškeré ingredience a směs promíchejte. Protože se pevné částečky hned usadí na dně, je třeba sklenici uzavřít víčkem a během tuhnutí oleje obsah párkrát promíchat. Kokosový olej tuhne rychle, je velice citlivý na změnu teploty. Tuhnout začíná při teplotě 18 °C, při teplotách nad 24 °C je tekutý. Vůbec nic se nestane, když budete mít v peelingu přísady rozptýlené nepravidelně. Když vám ve sklenici zbude samotný kokosový olej, bohatě si ho naneste na krk a dekolt a relaxujte v koupeli.

Kokosový olej blahodárně účinkuje na celou řadu problémů; vyzkoušejte ho například:

  • při ošetření aftů – postižené místo ošetřete několikrát za den, ale hned potom nejezte, vaše obtížně se zmírní
  • při opruzeninách – miminkům s podrážděnou pletí na zadečku ulevíte slabým namáznutím oleje
  • pro ošetření kůže na rozpraskaných patách – natřete je větší vrstvou kokosového oleje, oblékněte si bavlněné ponožky a olej nechte působit do rána
  • místo balzámu na rty – suché rty rychle zvláčníte potřením olejem, opakujte, kdykoli si vzpomenete
  • při ošetření suché kůže na loktech a kotnících
  • po holení – olej nádherně zklidní pokožku

bylinky_02

2 Comments

  1. Iva napsal:

    Moc zajímavé,dobře že toto zveřejňujete.Jen tak dál.

  2. Jana Pippichova napsal:

    Díky Ivo,
    stále více lidí se orientuje na mocnou sílu přírody. Vlastně tomu tak bylo od nepaměti. Kdo netrpí alergiemi, má v přírodě mocného společníka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.