ZELNÉ PLACKY S CIBULÁKEM

BEDERNÍ OPĚRKA NA POMOC ZÁDŮM
21.1.2021
5 TIPŮ NA SLADKÉ ŘEZY NA PLECH
26.1.2021

Staročeské zelné placky se dělaly prostším způsobem než dnes, kdy patří dokonce ke skvělým dobrotám na neděli...

Placky všeho druhu jsou pokaždé vítanou přílohou i hlavním jídlem. Nejvíc přijdou vhod k rodinné zimní večeři. Většina receptů vyžaduje, abyste u plotny vystáli důlek, protože je-li u stolu vícečetná rodina, hodina smažení je málo. Zelné placky, alias zeláky, zelníky, zeláčky a spol. patří k onomu druhu pokrmů, ke kterým se budete vracet. Nejspíš je znáte ze své rodiny a děláte je úplně jinak; ale nedá mi to, musím je připomenout ostatním, kteří hledají něco nového, v tomto případě staronového.

Placky dělám velké asi tak jako dlaň a peču je v troubě. Jednak mohu dát do provozu dva plechy, ale odpadne zmíněná zdlouhavá práce smažení na pánvi. V neposlední řadě připomínám, že tímto způsobem jsou placičky mnohem méně nacucané tukem.

Taky moc ráda prostírám v cibuláku - na porcelánu modře pomalovaném, z něhož tahle zimní jídla chutnají jedna báseň. Sousedství modré a bílé je u stolu moc příjemné a snadno se kombinuje s ostatním kuchyňským inventářem. S dekorem typickým pro nádobí se můžete setkat i na textiliích, umělých hmotách, smaltovaném nádobí. Malou nabídku naleznete v galerii pod článkem.

Příprava: 30 minut + 20 minut pečení

  • 500 g brambor, nahrubo nastrouhaných
  • 350 g kysaného zelí, zcezeného a pokrájeného
  • 100 g uzeného boku, libového
  • 2 větší stroužky česneku, drcené
  • 2 vejce M
  • 3 lžíce rozpuštěného sádla
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky pepře, čerstvě mletého
  • 5 lžic smetany na vaření
  • 5 lžic hladké mouky

1. Brambory nastrouhejte nahrubo, zelí mezitím nechte vykapat, každou hrst jemně vymačkejte a nakrájejte.

2. Přidejte ostatní přísady, smetanu a mouku ponechte nakonec, a vše dobře promíchejte. Troubu vyhřejte na 200 °C. 

3. Připravte si 2 plechy a vyložte je pečicím papírem potřeným sádlem nebo olejem. Vytvořte placičky velké asi jako dlaň, vysoké 1 cm a pečte na spodním roštu a výš, asi 20-25 minut. Během pečení plechy prohoďte, aby placičky byly stejně propečené.

Přebytečný tuk odsajte ubrousky a placky snězte horké.

 

Typicky masopustní suroviny, co říkáte? A výsledek bude horký, křupavý a dobrý. Zelné placky potřebují samozřejmě chutné zelí. Pokud vám letos vyšlo hodně kyselé zelí, tak ho můžete trochu propláchnout. Jinak zelňáky se dělají nejen z kysaného, ale ze syrového i dušeného zelí, zahušťují se moukou i nezahušťují se, přidávají se vajíčka, brambory a koření jako na bramboráky, tedy majoránka i kmín, anebo taky ne; zkrátka zkoušejte, co se vám bude zdát nejlepší.

Já si typicky bramborákové chutě schovávám do bramboráku, takže do zeláčků přidávám jen sůl a mletý pepř. A česnek, samozřejmě. Zkrátka, aby se placky odlišovaly. K dalším proměnám patří například škvarky místo uzeného, celozrnná špaldová mouka místo hladké a také můžete placky připravit v lívanečníku. Ale víc doporučuji pečení přesunout do horké trouby. Je fakt, že na pánvi se hodně napijí tukem, přitom propečení těsta trvá přibližně stejně dlouhou dobu.

...ještě kus vepřové pečínky, a hostina může začít. A nezapomeňte si prostřít na cibuláku - například fofrem i na rozložené bavlněné utěrce :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.