ZELENÝ VAJEČNÝ KOLÁČ Z LISTOVÉHO TĚSTA

OPTIMISTICKÉ TIPY Z LETNÍHO KATALOGU
8.4.2020
POMAZÁNKY Z VAJEC, AVOKÁDA A ŠUNKY S VAFLOVÝMI KOŠÍČKY
14.4.2020

Pokud dnes chystáte některé zeleninové jídlo, pak správně ctíte Zelený čtvrtek. Kromě toho můžete zcela regulérně konzumovat med.

O Zeleném čtvrtku se pekly jidáše - což je obřadní pečivo z kynutého těsta mazané medem. Kdo je snědl, zajistil si dobré zdraví po celý rok. Při večerní mši naposledy zazní zvony a pak „odlétnou do Říma". Až do Bílé soboty je nahrazovaly řehtačky se svým vrčivým zvukem (stručný přehled svátečních zvyků naleznete ZDE). Vypadá to, že letošní velikonoční svátky budou posvěcené sluníčkem, tak si je hezky užijte, i když podle svých omezených možností.

Dnes tedy by se měla vaše kuchyně zazelenat bylinkami a jakýmkoli zeleným pokrmem. Zvolila jsem rychlý špenátový koláč, protože špenát má mnoho příznivců, a prostřela jsem čistě bíle, protože koláč se na bílém porcelánu či keramice vyjímá moc krásně. Bílé kousky nádobí najdou uplatnění v každé kuchyni, a pokud si vybíráte své první nádobí, určitě začněte takto. Tato volba vás ani s léty neomrzí. Malou nabídku naleznete v galerii pod článkem.

Příprava: 50 minut + pečení * Získáte: koláč o průměru 20-22 cm

Špenátová náplň

  • 500 g špenátu, čerstvého nebo mraženého nemletého
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 500 g tučného tvarohu, odkapaného
  • 200 g uzeného královského sýra, nastrouhaného nahrubo
  • 1-2 stroužky česneku, prolisované
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 6 vajec, uvařených natvrdo

Na koláč

  • máslo na vymazání formy
  • 2 ks listového těsta, rozváleného
  • vejce na potření, prošlehané
  • vykrajovací formičky s jarní symbolikou

1. Špenátové listy spařte horkou vodou, vymačkejte a nasekejte na drobné kousky.

2. Na pánvi orestujte cibuli na oleji a odstavte. Ke špenátu přidejte odkapaný tvaroh, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek a směs dochuťte solí a pepřem. Vše dokonale promíchejte, ochutnejte, případně dochuťte.

3. Rozevírací dortovou formu vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem. Vykrojte kolo z plátu těsta a vložte ho dovnitř, propíchejte ho vidličkou. Boky vyložte pruhy těsta až po okraj formy. Přidejte dvě třetiny náplně, do kruhu rozmístěte oloupaná vejce a jemně je vtlačte dovnitř. Zakryjte je zbytkem náplně a urovnejte ji.

4. Okraje těsta přehněte směrem ke středu, potřete je prošlehaným vejcem a přidejte druhé vykrojené kolo z těsta. V krajích ho přitlačte a střed koláče dozdobte vykrojenými zajíčky, ovečkami apod. Povrch propíchejte vidličkou a opět potřete prošlehaným vejcem. Pečte na spodní příčce v troubě vyhřáté na 200 °C asi 40 minut až do zezlátnutí.

Koláč nechte mírně zchladnout a podávejte. Nejchutnější je teplý, i když se hůř krájí. Zbytek koláče můžete později úhledně rozkrájet na jednotlivé porce a před servírováním opět prohřát v troubě.

Tentokrát začínám od konce, abyste viděli, jak váš koláč dopadne. Zakoupené listové těsto vám pečení hodně urychlí a uvařit vejce a připravit špenát není nic náročného. Chtělo by se mi říct, že tento recept je šikovný pro zužitkování vařených vajec po koledě. Ale letos budou koledníci za kamny...

Listová těsta zužitkujete téměř beze zbytku. Z jednoho vytvoříte základ do formy a část boků, z druhého plášť dokončíte a vykrojíte víko, dá-li se to tak říct. Ani malé zbytky nezůstanou nazmar. Pokaždé z nich vykrájím formičkami nějaké jarní symboly - kvítky, kuřátka, listy, cokoli. Na letošek jsem měla schovaného zbrusu nového zajíčka.

Koláč má z těsta vykrojené dno i víko, takže špenátová náplň se uvnitř dokonale uzavře. Až budete špenát připravovat, dejte si tu práci, aby byl opravdu nasekaný nadrobno, jinak se koláč později špatně krájí. Vejce do špenátové hmoty jemně vtlačte a pak je zakryjte zbytkem náplně. Přebytečné těsto z boků formy přehněte směrem ke středu, potřete vejcem a vše uzavřete víkem z těsta. Až vykrájíte drobné tvary na ozdobu, celek opět potřete.

Kvalitní těsto poznáte podle toho, že dobře lístkuje. Domácímu se pochopitelně nevyrovná, ale svátky vás budou v kuchyni stát dost úsilí, tak si to nejlepší schovejte do finále. Je všední den a zasloužíte si trochu odpočinku!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.