ZELENÉ ROSTLINY JAKO DÁREK

SMETANOVÝ MALINOVÝ DORT
7.2.2022
HORKÉ RADY Z KUCHYNĚ II – VAŘENÍ
9.2.2022

Každému milovníkovi květin uděláte radost dalším přírůstkem. Není pravdou, že nemůžete přijít na návštěvu s květináčem v ruce.

Květiny jsou hezkým dárkem, ať už kvetou nebo ne. Samozřejmě kvetoucí kytice otevírá srdce rychlostí blesku, ale když pro vás někdo určitý čas pěstuje a opatruje rostlinky, a pak z nich vytvoří zajímavý dárek, potěší vás to úplně stejně. 

Rostliny nám vytvářejí útulný domov, a zvlášť v zimním čase nás jejich zelený život nabíjí energií. V tuto dobu už můžeme pozorovat, že se pomaličku probouzejí, řada z nich nabírá sílu pro budoucí květy a formují se nové listy i přírůstky. Pozorujte své rostliny a užijte si kontakt s přírodou, byť v tak malém měřítku.

Rozdávání sazenic a odnoží pokojových i zahradních rostlin patří k přátelským gestům. Dokud jsou rostlinky malé, nezaberou doma mnoho místa. Využijte toho, že vám zkrášlí příbytek, než je pošlete o dům dál. Chvilku jim to trvá než si vytvoří kořenový bal a tak je soustřeďte v malých sklenkách s vodou. Může k nim dostatek nepřímého světla a většinou se jim po tu krátkou dobu dobře daří. Soustřeďte je do jednoho místa, kde vám nebudou překážet a vytvořte si tak hezký celek, který vás bude těšit pozorovat. 

TIP NA VALENTÝNSKÝ DÁREK - V aranžmá i na titulní fotografii k článku naleznete jeden z druhů tropické voskovky HOYA KERRII, která má listy ve tvaru baculatých srdíček, proto se jí občas říká „Valentýnská”. V tuto dobu ji naleznete v mnoha květinářstvích. Je to pevná liána, která potřebuje pro svůj růst oporu, ale roste tak pomalu, že srdčitý list může zůstat v květináčku velice dlouho samotný. Stačí ho doaranžovat nějakou milou drobností a věnovat jako dárek.

Všichni milujeme dekorace, které nás provázejí v souladu s přírodou v aktuálním čase. Aby vám takové aranžmá vydrželo v únoru svěží, zvolte kombinaci přírodnin a umělých rostlin. Celek bude vypadat velice dobře. Ke kouli obalené přírodním nebo dekoračním mechem (ten je vyrobený z přírodního sušeného materiálu a koupíte ho v květinářství a aranžérských potřebách) lze přidat sněženky, bledulky, ale také drobné zvonky, petrklíče apod. Dekorační koule se hodí na stůl i na jakékoli místo, kde odpočíváte. Také je to hezký tip na dárek, který přinese obdarovanému radost.

Pokud jste právě zkonzumovali čerstvá avokáda, nevyhazujte pecky. Docela ochotně se z nich vyklubou nové rostlinky, které můžete dlouho opatrovat. Pecky jsou nesmírně dekorativní, jejich povrch má kresbu leštěného ořechového dřeva. V článku naleznete návod na to, jak v pecce probudit život. Budete překvapeni, s jakou dychtivostí se vám rostlina předvede. Až pecku zasadíte, můžete pozorovat velký přírůstek za jediný den. Rozdíl mezi ránem a večerem je někdy neuvěřitelný. Vypěstujte si efektní pokojovou rostlinu, která vám v optimálních podmínkách bude dělat dlouho parádu.

Tento květináč pojme dvě oblíbené bylinky, bez nichž by nebyla vaše kuchyně tou nejskvělejší. Patří k němu speciální nůžky s trojitými břity, které oceníte při vaření, protože jimi nastříháte křehké rostliny přímo do pokrmu. Dvojkvětináč však můžete využít i jiným způsobem - a to jako vtipný dárek. Jeho prostor lze zabydlet například produkty italské kuchyně, anebo z něj vyrobte dokonce zásobník na papírenské drobnosti na dětský pracovní stůl. Více naleznete v tomto článku.

Chcete-li ocenit naše úsilí o vaši spokojenost s nákupy a tím i o vaši domácí pohodu, můžete nás zde podpořit a dát svůj hlas v anketě ShopRoku 2021. My vám za to děkujeme, a i když práci nemůžeme vykonávat levou zadní jako Robin, rádi budeme nadále dělat maximum pro to, aby pro vás nakupování bylo radostí. Potěší nás, když našemu e-shopu dáte i letos svůj hlas v Ceně popularity 2021. Hlasujte pro nás až do 28. 2. 2022.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.