ZBAVTE SVETRY ŽMOLKŮ + VIDEO

SRDCE NA BALKONĚ ANEB PODZIMNÍ VÝZDOBA
17.10.2018
JAK SI UŽÍT HALLOWEEN + RECEPT NA NETOPÝRY
23.10.2018

Pletenina, na níž se vytvořila odřená místa, rozhodně nevypadá dobře. Naštěstí existuje účinná pomoc v podobě strojku, který si se žmolky poradí.

Nemusíte mít zrovna svetr, na kterém už zahlodal zub času. Nedávno jsem si zničila bok úplně nového svetříku, na němž jsem celý den nosila fotobrašnu. Měla hrubší povrch, a pleteninu mi pěkně odřela. Žmolky, zatím drobné, byly na světě. Tento nežádoucí efekt prozrazuje opotřebení, které všichni vnímáme negativně. Oblečení vypadá neupraveně a máme pocit, že jsme ho dlouho nosili. 

Podobných svetrů máme všichni ve skříních dost. A nejenom svetrů. Odírají se kalhoty, šaty, všechna namáhaná místa. Nejnáchylnější jsou akrylové pleteniny a různé směsové materiály. Časem je v obchodě snadno rozpoznáte, ale oblečení si většinou koupíme zas, protože nás zláká zajímavým střihem nebo barvou, která se nám momentálně perfektně hodí do šatníku. Bojovat se žmolky budeme stále, protože příměsi polyesterových vláken vylepšují vzhled oblečení z přírodních materiálů, což je nám příjemné. Například snížují mačkavost a udrží stálobarevnost při častém praní.

Nezbývá, než se o pletáž neustále starat. Vyzkoušela jsem různé mechanické hřebeny, kartáče a škrabky, ale ze všeho nejlépe se mi osvědčil holicí strojek, který se specializuje na textilní oděrky.

Vřele ho doporučuji, a hned vám předvedu, jak si jeden takový strojek poradil s opravdu hodně zažmolkovaným svetrem:

  • Odžmolkovač je zhotoven z plastu a nerezové oceli.
  • Funguje podobně jako holicí strojek, v tomto případě na principu rotujícího vějíře a plasticky ohebného sítka. Po zapnutí přístroje se žmolek dostane do sítka a rotující vějíř ho usekne a nasaje dovnitř.
  • Odpad se zachytí v odnímatelném zásobníku. Velice snadno ho z přístroje sundáte a kousky přízí vyklepnete.
  • Žmolky se z oděvu nejlépe odstraní tak, že přístrojem přejíždíte po vybraném místě nejprve ze strany na stranu, pak shora dolů a zpět, a nakonec pro úplné začištění do kruhu.
  • Součástí balení je nabíjecí kabel a náhradní vějíř s noži.
  • Po nabití si přístroj můžete odnést na jakékoli místo a pohodlně pracovat.
  • Momentálně si vyberete ze 3 barevných provedení - v modré, růžové a zelené.

JAK PŘEDCHÁZET ŽMOLKŮM?

Řadu otázek za nás vyřeší výrobci - používají úpravy, které vyhlazují povrch textilií, apretury silikonem a pod. Také doma se lze o svůj šatník lépe starat:

  • svetry perte zásadně naruby, neboť by se mohly odírat o steny pracího bubnu (ruční praní je pro oděvy samozřejmě bonusem)
  • používejte prací prášek určený na jemné prádlo, obsahuje zvláčňovadla
  • povrch oděvů nedrhněte, potřebujete-li vyprat skvrny, raději je odmočte
  • dodržujte nízkou teplotu (30-40 °C), aby máchání ve studené vodě nevystavovalo pletáž velkým teplotním rozdílům
  • ždímejte na minimum, svetry usušte nejlépe rozložené

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.