ZAVAŘUJTE A NAKLÁDEJTE O STO ŠEST

5 TIPŮ NA SNADNÉ PEČENÍ CHLEBA
6.6.2017
DVOUBAREVNÁ MARMELÁDA
8.6.2017

Zavařování přišlo jaksepatří do módy. Kromě samotné podstaty – kdy víte, co jste si na zimu do sklenic dali, a že se jejich obsahu nevyrovná téměř žádný kupovaný výrobek – patří tato činnost k bezvadnému relaxu.

Prapůvodní potřeba zachránit úrodu pro další období, už dnes není z mnoha důvodů na prvním místě. Zavařovat se dá nejen pro užitek, ale i pro radost, po skleničkách, po malých množstvích, která si koupíte, a tak i po chvilkách. Než se léto s podzimem sejde, máte plný špajz, z kterého zazásobíte rodinu laskominami a ještě odtud můžete čerpat luxusní dárky pro kamarády a své příbuzné. V ne poslední řadě je tu ještě příjemná hrdost spojená s tím, co dokážete. Odměna je totiž sladká, i když třeba zavařujete okurky. Sklenice domácích dobrot je totiž obvykle přijímána s obzvláštní úctou k vaší péči i času strávenému v kuchyni.

Zavařování a skladování potravin má svá pravidla, která je dobré znát. Na zelené louce začít nelze, zcela jistě budete potřebovat pár základních věcí do počáteční výbavy, případně si můžete popřát rozšířit zásoby sklenic, atraktivních víček a pomůcek. Se vším vám pomůžeme na našem e-shopu, a kromě celé řady receptů přidáváme malé shrnutí toho podstatného:

  • První, co řešíme před zavařováním, jsou sklenice, protože už je vidíme plné, srovnané v řádkách ve spížce. Vyndejte tedy loňské sklo, umyjte ho a zkontrolujte stav víček a těsnění. Nemilosrdně vyhoďte sklenice s nerovnými okraji a víčka s vytahanými gumičkami. Neriskujte, že si svou práci znehodnotíte. Raději si pořiďte sadu nových víček, případně i sklenic. Nabídneme vám krásné sklenice s barevnými potisky, které vaši kuchyň i ozdobí.
  • Zorientujte se v nabídce víček a vyberte si systém, který je vám nejsympatičtější – tradiční sklenice se skleněnými víčky mají gumové těsnění + kovové spony, které víčko drží na místě. Fungují skvěle za předpokladu, že gumičky těsní. Nejběžněji používané jsou tzv. víčka omnia, jsou vyrobeny z poměrně měkkého plechu a utěsníte je pomocí zavařovací hlavy. Často je ovšem poškodíte při otevíraní lahví, tedy opět platí pravidlo – pořídit nové. Šroubovací víčka twist-off jsou obvykle součástí efektních lahví. Uvnitř mají těsnění a fungují spolehlivě po dlouhou dobu.
  • Zvláštní kapitolou je příprava marmelád a džemů. Pořiďte si kastrol se širokým dnem a každopádně zástěru. Ovocná směs se prudce vaří při vysoké teplotě, takže není nouze o nějaký horký stříkanec. Nikdy se nad vařicí směsí nenaklánějte!
  • K zavařování ovoce a zeleniny je ideální speciální zavařovací hrnec. Dnes už funguje na elektřinu a veškeré potřebné hodnoty si nastavíte na přehledném předním panelu. Pohodlně se dá zavařovat i v elektrické troubě, kde se lahve usadí na hlubší plech vyložený utěrkou a naplněný vodou. Tady je nevýhodou trochu nepohodlná manipulace, ale zvládnete to také.
  • V troubě můžete rovněž dokončit sterilizaci sklenic a náčiní. Čistota je při zavařování nesmírně důležitá. Dokonale umyté sklenice i skleněná víčka vložte do trouby a nechte je vysušit při teplotě 140 °C po dobu asi 15-20 minut. Pozor – gumičky a víčka s gumovým těsněním teplo nevydrží. Postačí, když je umyté přelijete vařicí vodou a necháte je pod hladinou až do použití. Před použitím musí být dokonale suché, takže každé víčko i gumičku vysušte čistou papírovou utěrkou.
  • Sklenice naplňte ideálně ještě horké, ihned po sterilizaci, a zavíčkujte je suchými víčky. Chladné sklo by vám mohlo po nalití horkého džemu nebo nálevu prasknout.
  • Rovněž ovoce i zelenina musí být v bezvadném stavu – čisté a bez vykrájených nahnilých míst. Bakterie a spory, které se již v plodu nacházejí, by zničily všechnu vaši práci, nemluvě o škodlivosti takového produktu.
  • Uzavírání sklenic – marmelády a omáčky ihned po naplnění otočte zhruba na 5 minut dnem vzhůru a pak zase zpět a ponechte je v klidu do vychladnutí. Kompoty a zeleninu dáváme většinou do větších sklenic, a je vhodné zavařit je pomocí speciálního hrnce, který pracuje pomocí tlaku. Tady platí pravidlo, že víčka se přiloží na navlhčené gumové těsnění a sklenici hned uzavřete sponou (pokud tento systém používáte). Dále postupujte podle receptu. Potraviny v octovém nálevu vydrží klidně i rok, pokud je hladina nálevu nad obsahem sklenice. Potraviny naložené v oleji vydrží dokonce nějaký čas i načaté v chladničce, ale zbytek je třeba po odebrání znovu zalít olejem. Z lahve pochopitelně neochutnávejte.
  • Zavařené produkty skladujte na chladném a tmavém místě. Světlo se postará o jejich vyblednutí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.