ZAVAŘUJEME, NAKLÁDÁME…

DOMÁCNOST NA OCET
10.7.2017
NOVÝ MOP UKLIDÍ ZA VÁS
12.7.2017

Tahle užitečná činnost je dokonalou prázdninovou relaxací. Je spousta důvodů, proč se do zavařování pustit. Pokud ještě váháte, vyzkoušejte nejdříve nakládání – například sýrů, oliv, anebo hříšně dobrého ovoce do rumu.

Já sama miluji zásoby. Nejsem snad takový křeček, ale mám ráda, když je o mé bližní dobře postaráno a také s oblibou sáhnu po nějaké té dobrotě v době, kdy je příslušná potravina vzácná a nedostupná (hm, tohle už téměř v dnešní době neplatí), ale řekněme, že by mohly být nedostupné některé ingredience a systém celého zpracování.

Pak jsou tu osvědčené rodinné recepty, od nichž očekáváme, že se každoročně zakousneme do té správné a jedinečné chuti, kterou jsme milovali už v dětství. Tohle všechno jde doslova zakonzervovat do úžasných sklenic a nacpat do polic ve spíži. Když si pak jednu z nich otevřu uprostřed zimy, není to jen zavařenina nebo sklenice hub, ale před očima mi defiluje slunečný kout na zahrádce s keři obsypanými rybízem či paseka v lese, za níž jsem se bála stádečka divokých prasat, ale stejně jsem tam pro ty houby vlezla. Všechny ty zážitky si zavaříte a zavřete s sebou pod víčka, a to blaho si pak namažete na chleba nebo sníte v kompotových miskách.

Toto všechno jsou důvody, pro něž vás chci vybídnout k zavařovacím pokusům, a přidávám hrst receptů, které jsou mnohokrát ověřené na mé rodině. Jediné, co k tomu musíte mít, jsou sklenice všech formátů a běžné kuchyňské potřeby. Na našem e-shopu si vyberete vše, co potřebujete.


zavarujeme1

1  Sladkokyselá pastva pro oči  Ve své podstatě si takto vyhoďte z kopýtka na závěr velkého zavařování, jaké s sebou přinášejí třeba okurky nakládačky. U dvacáté páté sklenice se už můžete lehce začít nudit, takže si nakonec udělejte pár lahví, jak já říkám: „Do přední řady“. Ještě připomínám, že lák je určený na křehkou nakládanou zeleninu, kterou využijete jako přílohu k lehkým obědům. Sklenice s dekorovanými víčky veškerou parádu náležitě dotáhnou.

zavarujeme2

2  Pikantní večeře  Naložený sýr patří přesně k těm dobrotám, které musíte vyzkoušet. Naložte ho společně se sušenými rajčaty, olivami a bylinkami do zajímavé sklenice, v které ho budete servírovat až na stůl. Pak už se jen snažte asi týden vyhýbat chladničce. Teprve potom si výborně pochutnáte.

zavarujeme3

3  Ostré mátové čatní z cukety a rajčat  Z rajských jablíček můžete zavařovat po celé léto, a vlastně hluboko do podzimu, kdy jsou plody vyzrálé a šťavnaté. Vedle sušení rajčat a výroby oblíbených kečupů vyzkoušejte také čatní. Je to pikantní, často dost ostrá směs, která dochucuje hlavní jídlo. Obsahuje kousky zeleniny nebo ovoce a soustřeďuje dohromady sladkou i slanou chuť. Určitě stojí za ochutnání.

zavarujeme4

4  Bylinkové nakládané olivy  Ne, že by olivy samy o sobě nebyly pochoutkou, ale – mohou být ještě lepší. Možná jste je na svých cestách potkali, takže máte spoustu inspirace. Během okamžiku si je můžete připravit i doma, pro své hosty. Alespoň já je nakládám téměř pokaždé. Stačí jednou ochutnat… K olivám patří česnek a výrazné bylinky, jako je saturejka nebo směs provensálského koření. No, a samozřejmě i krásný porcelán.

zavarujeme5

5  Ovoce v rumu  Přehlídka nejkrásnějšího ovoce, které podávám většinou na silvestrovský stůl, má kořeny v nejteplejším létě. Od června do září trpělivě vrstvím jednotlivé druhy ovoce do sklenice s dobře těsnicím víčkem a společně s cukrem a rumem je zakonzervuji na zimu. Ovocná směs je pak úchvatnou lahůdkou při dochucení zmrzlin a za hřích stojí samozřejmě ovocná bowle se sektem.

Doufám, že jsem vás dostatečně naladila na zavařovací vlnu! Ať se vám všechno podaří.


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.