ZÁŘIVÁ VÁNOČNÍ DEKORACE

OPILÝ LES S HVĚZDAMI
2.12.2015
DEKORACE Z MANDARINEK
4.12.2015

ornament_01

Korunou stolu je kytice květin. Během roku si jich užívám dostatečně, ale mám ráda květy úplně obyčejné, jen tak lehce vložené do vázy. Zato o Vánocích si ráda pohraji s vytvářením věnečků, misek s ovocem a jehličím, zdobím svícny. To dělám moc ráda.

Když dojdou suroviny, klidně sáhnu po pěkné umělé rostlině. Téměř vždy zvítězí červená barva, takže k mým oblíbencům patří vánoční hvězda a amarylis. Dá se zaplést do jehličí, větviček eukalyptu, stříbrného, či zlatého jmelí nebo do roztřepeného zahradního jalovce; vánoční kytici mám hotovou za chviličku. Krásně prozáří  kdejaký bytový kout a s těmito živými rostlinkami vydrží delší čas.

ornament_02

amarylis1

CO BUDETE POTŘEBOVAT
Veliké květy amarylisu jsem získala rozebráním jediné rostliny zhotovené z jemného textilního materiálu. Vybrala jsem si tři věty a dozdobila je větvičkami nastříhanými na zahradě. Připravte si:

  • textilní květinu, oranžový nebo tmavě červený amarylis
  • aranžovací lepicí gumu Power Tack
  • skleněný stojan na nožce, o průměru 17 cm
  • větvičky stříbrného smrku
  • kousky jalovce
  • 5 – 6 libovolných vánočních dekorací
  • zahradnické nůžky

Květinu rozeberte (květy se vám budou opakovaně hodit do nejrůznějších aranží) a použijte pouze tři květy. Každý upevněte na skleněný stojan pomocí aranžérské gumy. Kousek hmoty (chová se jako žvýkačka, na obrázku je vidět vlevo) omotejte kolem konce stonku a přimáčkněte; na hladké ploše skla drží perfektně. Květy rozmístěte tak, aby směřovaly s pravidelnými odstupy do tří stran. Jakmile je pevně zafixujete, nastříhejte si jalovec na tři stejné kousky a vložte ho mezi květy. Dá se říct, že vytvoří pomyslný trojúhelník. Pak nastříhejte kousky smrku a začněte tvarovat kytici směrem vzhůru. Stále se snažte zaplnit prostor mezi květy, až se kytice zakulatí. Nakonec zapíchněte do vrcholu kytice několik drobných ozdob.

Příbory, sklenice na červené víno i keramické talíře barevně krásně dokončily celou tabuli. Pokud byste si k tomu chtěli vytvořit kapsy na servírování příborů, podívejte se do rubriky Návody, Kapsy na příbory, kde je najdete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.