ZAPEČENÉ PŘÍLOHOVÉ BRAMBŮRKY S RAJČATY

TIPY NA DÁRKY PRO DĚTI
3.11.2021
OŘECHOVÝ SRNČÍ HŘBET V ČOKOLÁDĚ
8.11.2021

Jakmile se rozvoní bazalka s oreganem, můžete servírovat opečené brambory z trouby přímo na stůl. Díky bambusovému prkénku se stolní desce nic nestane.

Mám ráda, když si společnost u stolu nabírá s misek, pekáčků a talířů vše, na co má kdo chuť. Ten pohodový ruch, kdy vzduchem kolují nahřáté talíře a útržky hovoru, jsou šťastným zadostiučiněním po času stráveným u plotny. Zůstává zábava a dobrá nálada.

Aby bylo na stole vše po ruce, k tomu je zapotřebí servírovací náčiní a pomocné nádobí, v němuž patří slánky a dochucovadla, stojánky na náhradní ubrousky, příbory, servírovací talířky na odkládání drobností apod. Je toho spousta, ale jen tak nemusí hostitelka neustále odbíhat do kuchyně.

K pěkným novinkám, které jste možná zaregistrovali v poslední době, patří porcelán a keramika usazená v bambusových doplňcích. Stolní nádobí působí napůl rustikálně, napůl moderně a elegantně. Není problém zkombinovat ho s dalšími jednobarevnými kousky v kuchyni. Tím však není role bambusu zdaleka vyčerpaná. Pokud si pod pojmem bambus představíte pouze praktickou tyčovinu jako oporu ke květinám nebo kvalitní materiál určený pro stavebnictví nebo výrobu nábytku, tak tahle rychle rostoucí rostlina pro nás dělá mnohem víc. Lidé z ní dokážou získat bambusová vlákna využívající se při výrobě papíru a buničiny, a také pro výrobu textilií. Průmyslové textilní zpracování bambusových vláken je známé teprve od konce 20. století, ale dnes je běžné koupit si bambusové ručníky i utěrky, trička nebo ponožky. Výrobky se vyznačují velkou savostí, mají hedvábný lesk a pokožce jsou příjemné na dotek. Výborně odolávají bakteriím a vynikají schopnostmi neutralizovat zápach. Patří tedy nejen do koupelen a do šatníků, ale i do kuchyní.

Pokud jste se s bambusovými výrobky dosud neseznámili blíž, vyzkoušejte je třeba právě v kuchyni. Je to skvělý tip na vánoční dárky pro rodinu a přátele.

Příprava: 35 minut + pečení * Získáte: 3 - 4 porce

  • 550 g očištěných brambor, na slabé plátky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 250 g sladkých rajčátek, keříčkových / koktejlových
  • 2 větší červené cibule, nakrájené na kolečka
  • 1½ lžičky sušeného oregana
  • velká hrst čerstvých bazalkových lístků
  • olivový olej, extra panenský
  • 2 lžíce suchého bílého vína

1. Do zapékacího pekáčku nalijte trochu oleje a rozetřete ho i po stěnách. Třetinu brambor nakrájených asi na 3 mm silné plátky rozložte na dno, osolte a opepřete, přidejte rozpůlená rajčátka a jemné plátky cibule. Zasypejte je oreganem a lístky bazalky, a to celé zakápněte trochou oleje.

2. Troubu vyhřejte na 200 °C.

3. Přidejte další vrstvu brambor a ve stejném sledu i ostatní ingredience, a vše zopakujte ještě jednou. Horní vrstvu opět zakápněte olejem a navíc 2 lžícemi bílého vína. Pekáček vložte na střed trouby a pečte celkem 45 minut. Povrch přikryjte pečicím papírem, aby rajčátka a cibule netmavla.

4. Brambory zkontrolujte - měly by už měknout, teplotu stáhněte na 180 °C a vše dopečte ještě 15 minut. V poslední fázi můžete brambory odkrýt.

Servírujte horké na bambusovém prkénku. Příloha je vhodná k masu i k rybám.

Nejprve si připravte veškeré ingredience. Brambory a cibuli můžete nakrájet ručně anebo si vezměte na pomoc mandolinu. Olejem, kořením a čerstvou bazalkou nešetřete. Zapečené lístky bazalky i kroužky cibule se v příloze celkem ztratí. 

Složte tolik vrstev, jak vám to vyjde. Důležité je, aby vše bylo dostatečně okořeněné. Výsledná chuť je nesmírně lahodná. Do keramického pekáčku vyšlo všechno přesně tak, jak popisuji.

Vysoké tvarované prkénko dokonale ochrání vaši stolní desku. Pekáček šel z trouby přímo na stůl a vše bylo v pořádku. Aromatické a lahodné brambory vám určitě zachutnají. Je to příjemný tip na neděli. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.