HOTOVÉ ZÁCLONY PŘESNĚ NA MÍRU

5x ZADÁNO PRO ŠVADLENKY
16.5.2017
ČIŠTĚNÍ MĚDĚNÝCH POVRCHŮ
18.5.2017

Pokud jste si někdy šili záclony, tak víte, jak je to nepříjemná práce. Stroj se trefuje do prázdných okének a správně váže nitky, jen když je perfektně seřízen.

Jakým potěšením vám bude nákup hotových záclon, kterými zatřepete a v okamžiku je zavěsíte. Pochopitelně za předpokladu, že jejich rozměry vyhovují vašim oknům. Ale těm nejběžnějším se záclony přizpůsobí bez problémů.

V každém případě si záclony prohlédněte na našem e-shopu, protože máme nejen řadu výrazně odlišných tvarových typů, ale v nabídce je hned několik krajkových žakárových dezénů, a ještě vám třeba nabídneme záclony s rozměry, které odpovídají stěně s balkonovými dveřmi. Takže metr do ruky, a pojďte si vybrat v zázemí svého domova.

  • Potřebujete-li soukromí, pak je na místě pořídit záclony na okna. Oddělí váš prostor od okolí, zútulní interiér, přinesou vzdušnost i pocit čistoty.
  • V prvé řadě se zajímejte o správné rozměry. Délka záclony vedoucí k zemi, by měla být ukončena 1-2 cm od podlahy. Šířka záclony by měla vytvořit přesah na obě strany stěny od okna. Není-li tomu tak, okno bude vypadat menší, než ve skutečnosti je. Tento prostor též potřebujete na to, aby záclonu bylo kam odhrnout. Ty tam jsou doby, kdy záclona nehnutě chránila okno, jak brnění. Tomu musí odpovídat i správná šířka záclonové tyče, která tak zajistí přesah i pro případné závěsy. Míra navíc by měla zahrnovat zhruba 20-30 cm pro každou stranu. Pokud vedle okna není místo pro manipulaci se záclonou a závěsy, pak raději volte římské rolety, které se pohybují vzhůru a kryjí okno jen s malým přesahem.
  • Řasení klasických záclon má také své zákonitosti. Obecně platí, že jemné voály mohou být nařaseny až trojnásobně oproti šíři okna, záclony z pevnějších polyesterových materiálů stačí nařasit dvojnásobně, ale i mnohem méně, například s ohledem na dezén záclony. Chcete-li si užít pohled na okna se zvoleným dekorem, pak řaste mírněji, abyste vzor nerozbili. Pro dekor, který se v ploše neopakuje pravidelně, to platí dvojnásob.
  • Možná řešíte otázku, kterou se trápila už rybářova žena – jak být oblečená, neoblečená. Zkrátka si přejete zachovat výhled z okna, ale na druhé straně potřebujete, aby okno bylo zastíněné. Ptáte se, kam až by měla zkrácená záclona dosahovat? Rozhodně ne do poloviny okna nebo do jeho tří čtvrtin. Krajkové prolamování by mělo dosahovat k okennímu rámu (při pohledu stojícího člověka), při tvarování do výraznějšího oblouku musí sedět boky záclony těsně pod úrovní rámu a uprostřed vytvoří tvarovaný oblouk. Elegantním řešením je též využití dvou záclon na jedné tyči s romantickým překřížením uprostřed a vázáním po obou stranách okna.
  • Co je to hotová záclona? Jsou to právě takové záclony, které vidíte na obrázcích. Každá je zhotovená v uvedených rozměrech, má zatkané okraje po obou stranách a rovněž pevné zakončení nahoře, přímo určené pro uchycení záclony. Máte tedy jediný úkol, přeměřit okno a podle výše uvedených pokynů posoudit, zda je pro váš interiér akorát…

Kdyby vám na výšku přece jen chyběl nějaký ten centimetr, pak přidávám jeden šikovný trik: k hornímu okraji záclony přišijte v pravidelných odstupech bílá saténová poutka. Záclona klesne o pár potřebných centimetrů níž, a ještě získá pěkný ozdobný prvek.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.