ZÁCLONKY Z BAVLNĚNÝCH UTĚREK

PRAKTICKÁ VÝBAVA PRO ČTYŘI KOLA
29.4.2020
PRAKTICKÁ I VESELÁ ZÁDVEŘÍ
4.5.2020

Pokud rádi šijete, víte, jak inspirativní je každý kousek látky. Dokonce i utěrka na nádobí.

Slunce nám letos zlatí krásné jaro. Jsem za to vděčná, protože když je hezky, všeobecně nepropadáme chmurám, které nás všechny tísní. Někdy se hřejivé paprsky opírají do oken takovou silou, že je třeba trochu zatemnit. Protože na oknech nemívám záclony, na jaře dojde na pestré i jednobarevné závěsy. Mám jich spousty, ale jak jsme tak zavřeni doma, chce to nějakou neokoukanou změnu.

Letos jsem po dlouhé době vytáhla šicí stroj, abych zabojovala s šitím roušek, a doslova mi dosloužil. Nezbylo, než se popasovat se zastíněním hodně jednoduše. Sáhla jsem po kuchyňských utěrkách, které tu čekaly na fotografování, až dozraje fermentovaná zelenina (recept naleznete ZDE). Do okenních tabulí padly akorát. Stačilo je trochu upravit a po hodině už visely na oknech. Nápad se vám může hodit...


 

UTĚRKY VHODNÉ PRO UŠITÍ ZÁCLONEK

V poslední době mívám v ruce utěrky na nádobí, které jsou tak kvalitní, že z nich dělám prostírání a využívám je v interiéru různými způsoby. Zvláště egyptská bavlna nezanechává chloupky na nádobí, je pevná a dobře se žehlí. Z tohoto materiálu je ušitá sada 3 utěrek Pampeliška, k níž náleží i utěrky s dekorem, z nichž vznikly záclonky. V tomto případě si musíte pořídit sady dvě, protože v sadě je každá utěrka jiná. Ale vadit vám to nebude, protože na tu praktickou část kuchyňských činností vám zbudou jednobarevné utěrky v barvě šeříku a další s variantou pampeliškového vzoru.

Na záclonku se budou nejvíc hodit utěrky, které mají navržený dekor pro svůj formát, působí tedy jako obrázek (viz utěrka Pampeliška). Viditelně to není jen kus ustřižené metráže. Líbí se mi, že v horní části probíhá vzor pruhů a grafika pampelišek tak hezky odeznívá. Protože v horní části budou našita poutka pro zavěšení, záclonka bude vypadat, že byla navržena pro tento účel.

CO BUDETE POTŘEBOVAT K DOKONČENÍ UTĚRKY

Za předpokladu, že se rozměr utěrky 50 × 70 cm hodí pro vaše okno, je třeba pouze vytvořit v dolním okraji správnou šířku tunýlku pro zatížení a nahoru přišít poutka, která záclonku i prodlouží. Těmi pak provléknete záclonové tyče. Poutka vytvořte z materiálu, který nebude pouštět. Vzhledem k tomu, že máte také za sebou šití roušek, víte, které tkalouny se dají vyvářet, aniž by zničily kombinovaný materiál. Na jednu záclonku si připravte:

  • utěrku Pampeliška
  • záclonovou tyč upevněnou nad oknem
  • pro spodní zátěž slabou kovovou tyčku - ocelový prut
  • 1 m širokého tkalounu
  • šicí potřeby

Pokud budete vkládat do dolního tunýlku úzkou dřevěnou laťku, pak je třeba ušitý okraj rozpárat a vytvořit nový, vyšší. K horní části utěrky přišijte v pravidelném odstupu 6 poutek, vysokých 7 cm. Pro každé poutko naměřte 16 cm tkalounu a otevřené kraje zapracujte do rubu utěrky prošitím.

TIP: S poutky si můžete pohrát - ušijte si třeba tenké tkanice ze šikmého proužku a na závěsovou tyč je uvazujte na mašličku.

DÍKY ZATÍŽENÍ JE LÁTKA VYPNUTÁ

Pro zatížení záclonek jsem použila ocelové pruty natřené barvou (k tomu už je třeba mužská ruka). Do ušitého tunýlku lze také vložit dřevěnou tyčku nebo laťku 2 cm vysokou. Pro pěkné vypnutí záclonky to úplně stačí. Před praním je třeba tyčky odstranit a po vyžehlení zase navléknout.

Pokud vám rozměry hotových utěrek nevyhovují, nezbývá, než šít z metráže. Několik typů bavlněných tkanin naleznete zcela nově i na našem e-shopu. A kdyby vám také dosloužil stroj, jako mě, na takhle jednoduché úpravy prádla i oděvů postačí příruční mini stroj, který rovněž nabízíme v novinkách (obrázek níže).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.