VYUŽIJTE SVŮJ BALKON NAPLNO

8 RETRO RECEPTŮ Z DOMÁCÍ CUKRÁRNY
31.5.2022
CUKETOVÉ VAFLE S RAJČATOVOU SALSOU
2.6.2022

Ne každý má zahradu nebo aspoň velkou terasu. I s malým balkonem se dají dělat divy a dostat na něj maximum využitelného prostoru. K posezení, na pěstování i zábavu.

Příjemné posezení i na maličkém prostoru

Stůl s osmi židlemi na velkou rodinnou oslavu se na běžný panelákový balkon nevejde, příjemné posezení ale ano. Zapomeňte ale na kulaté stoly a velká plastová křesla: zabírají zbytečně mnoho místa. Malý půlkruhový nebo obdélníkový stolek dokonale přilne k balkonové zdi a kolem něj se vejde několik skládacích židliček. Pokud nad stolek umístíte třeba dřevěnou zástěnu, můžete na ni pověsit i nějakou tu květinu, poličku na drobnosti nebo krabičku se zahradnickým náčiním. Židle snadno doladíte pohodlnými podsedáky s oblíbeným motivem, který dokreslí náladu vašeho venkovního útočiště. Velmi oblíbený je u  našich zákazníků model NINA s kovovým stolkem se skleněnou výplní, který doplňují dvě židle s ratanovým výpletem. Set se snadno udržuje – postačí hadřík a vlažná voda.

 

Úložný prostor musí být efekt(iv)ní

Kromě stolku a židlí je důležité vyřešit úložný prostor – místo, kam můžete schovat podsedáky na židle, drobnosti potřebné k péči o rostliny a další věci, které na balkon prostě patří, ale nesmí překážet. Skvělé jsou různé plastové nebo dřevěné boxy, které využijete i jako příležitostné sedátko (samozřejmě podle materiálu odkládacího prostoru a jeho nosnosti) nebo jako odkládací plocha.

Dobré jídlo pro každý den

Když už se na balkoně sedí a odpočívá, bude se tam dobře i jíst. Využít můžete i malý gril, na kterém si připravíte kousek masa či zeleniny. A pokud nechcete sousedy obtěžovat kouřem, využijete i malý stolní kontaktní gril. V létě, kdy je všude spousta hmyzu, oceníte i skleničky nebo lahve s víčkem, do kterých si dáte sladké pití a hmyz nebudete zbytečně lákat – a i kdyby ano, nedostane se do něj.

Milujete zelené džungle?

Malý prales se vejde i na maličký balkon, leckdo si i na neuvěřitelně malém prostoru dovede vypěstovat trochu zeleniny. Využijte truhlíky na zábradlí balkonu i parapet balkonových oken, vejdou se do nich různé bylinky, saláty a další drobná zelenina jako ředkvičky, kedlubny nebo špenát. Na strop připevněte závěsné květináče, do kterých můžete nasázet převislé jahody stejně jako květiny. A pokud by vám to bylo málo, využijte možnost pěstovat rajčata v pytlích či kýblech (do dna udělejte díru, ať může odtékat přebytečná voda), využít na ně pro maximalizaci úrody (nebo hodně teplomilné odrůdy jako italské San Marzana nebo Datterini) můžete i praktické kompaktní mini fóliovníky.

Využijte i vertikální prostor

Je vám to pořád málo a chcete zeleně ještě přidat? Pojízdný stojan na květiny je ta pravá volba! Do několika pater kompaktních poliček naskládáte spoustu květináčů se zeleninou i květinami. Nebojte se toho! Jen při výběru toho, co chcete pěstovat, nejdřív zhodnoťte svoje časové možnosti a také polohu balkonu: pokud vám tam nesvítí moc slunce, jahody ani rajčata vám nejspíš nepřinesou kýženou velkou úrodu, jiné rostliny zase ocení polostín.

Náladové světlo pro příjemné večery

Pokud na balkoně chcete trávit i dlouhé letní večery, nezapomeňte na odpovídající osvětlení. Ať už závěsné nebo zapichovací do květníků, solární světla se přes den nabijí sluneční energií a večer vás odměním měkkým, romantickým světlem. Na čtení nebo ruční práce je samozřejmě mít po ruce intenzivnější osvětlení, ale pro relax je naopak vhodné nechat oči po celodenní námaze odpočinout. Pokud by vás solární osvětlení zajímalo více, přečtěte si o něm v samostatném článku.

Vhodně zvolená zástěna je praktická i krásná

Pro případ, že je na váš balkon z ulice nebo protějšího domu příliš vidět a vy si chcete užít soukromí, nezapomeňte ani na zástěnu podél zábradlí. Ta může mít mnoho podob, někdo raději jednou za pár let koupí novou bambusovou rohož, mně přijde skvělá zástěna s dekorem pískovce nebo rozkvetlých truhlíků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.