VYLOMENINY NA TALÍŘI

TĚŽÍTKO S MOŘSKOU MOZAIKOU
13.9.2016
ZAHRADNÍ UBRUS
15.9.2016

Jistě mi dáte za pravdu, že každodenní povinnosti v kuchyni jdou každému z nás občas na nervy. Abych samu sebe přesvědčila, že starost o rodinu je zábava, uteču někdy k legráckám. Beztak každou chvíli připravuji pro někoho oslavu, nebo pohoštění pro nějakou zvláštní příležitost. 

Mám vyzkoušeno, že taková pozornost každého moc potěší. A pro mě je to dobrý lék na nervovou soustavu. Pustím si k tomu nějaký film, členy domácnosti odkážu na zásoby v chladničce a spokojeně se pustím třeba do pečení sněhových žampionů pro kamarádku k narozeninám. Ona je zbožňuje.

Samozřejmě je zapotřebí mít dobře vybavenou kuchyň. Myslím tím takovou tu základní výbavu, kterou potřebujete mít stále při ruce. Na drobnější činnosti stačí kvalitní ruční šlehač, přesná váha, silikonové podložky pro pečení i na práci na stole, váleček, cukrářský sáček a keramický nůž. Hodí se i rychlovarná konvice, když potřebujete bleskově horkou vodu.

No, a takto vznikly následující dobroty. Tentokrát jsem soustředila pár sladkých nápadů.

1  Čokoládové misky vzniknou z nafouknutých balónků. Uznávám, je to trošku bláznivé, ale zjistíte, že to nic není. Jediná pracnější věc je, vydolovat prasklý balonek z čokolády ven. Dále už vyrobíte jen krém, který byste beztak třeba připravovali jako dezert, a dozdobíte ho sezonním ovocem. Jen jedno doporučuji – vyrábění mističek si nechte do jiného počasí, než panuje teď. V třiceti stupních bych to také vzdala :o)

2  Sněhové žampiony zdobené čokoládou patří k hodně snadným kratochvílím. Vážně. Našlehat sníh je jednoduché a pak už jen tvoříte zvlášť tvary kloboučků a nožiček. Mohou být křivé, šišaté, jak vám to vyjde. Složená houba vypadá nakonec bezvadně. Řekla bych, že poradit si s poctivou mramorovou bábovkou vám dá víc práce. Když žampiony narovnáte do zajímavé krabičky, máte hned senzační dárek. Sněhové pečivo je křehké a s čokoládou není přeslazené. Rozhodně se vám nebude prášit od pusy, jako když kousnete do kupovaných věnečků.

3  Vychlazený melounový dort  Tak to je nápad do těchto posledních horkých dnů. Honem si na něm pochutnejte. Meloun tímto způsobem úhledně naporcujete, a malé klínky se také dobře konzumují. Jak zjistíte, prostředek melounu lze rozkrájet na trojúhelníky a dochutit čokoládou tak, aby vznikly nanukové porce na špejlích.

4  Kafe pod pokličkou z mandlového těsta (samozřejmě si uvařte i dobrý čaj). K tomu je třeba napéct sušenky, které mají stejný průměr, jako vaše hrnečky. Když se vám bude chtít do pečení, krásně si u toho zarelaxujete. Sušenkové těsto je plné mandlí a rozhodně si na něm pochutnáte, až nám to nádherné sluníčko uteče.


 

balonky

1  Čokoládové misky vzniknou z nafouknutých balónků

002

2  Sněhové žampiony zdobené čokoládou

meloun3

3  Vychlazený melounový dort

dekliky

4  Kafe pod pokličkou z mandlového těsta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.