VYCHYTÁVKY KOLEM UKLÁDÁNÍ BOT

KŘUPAVÉ ROHLÍČKY A HOUSKY
5.3.2019
JARNÍ STŮL + UBROUSKY VE TVARU SRDCÍ
7.3.2019

Všichni to známe - bydlí-li ve vaší domácnosti více jak dvě osoby, když přijde návštěva, vstoupí do předsíně plné bot. Také nevíte, kam je stále uklízet?

Elegantně uspořádané předsíně jsou víceméně přeludem hodným obrázkových časopisů. Boty jsou totiž stále v pohybu. Některé přicházejí, jiné odcházejí, mezi nimi se krátkodobě motají boty návštěvní, a ke všemu po botách odchozích zůstává obuv domácí, nemilosrdně je nahrazující.

Veškeré strategické manévry týkající se úklidu většinou selhávají, protože sportovní obuv potřebuje trošku vychladnout a vyvětrat, mokrá obuv musí okapat, špinavou je třeba později očistit, než ji lze uklidit. A tak jsou boty stále všude. Tady je pak každá rada drahá. Neznám nikoho, koho by tenhle tanec mezi botami bavil. Dodržuji však 4 pravidla, s nimiž boty drží krok, a dá se s nimi jakž takž fungovat. Doma musíte mít:

jak na boty

  • 1 Vítací rohožku - První místo, kde domácí i návštěvník alespoň sporadicky šoupne nohou, je rohožka umístěná před vchodovými dveřmi. Měla by být snadno udržovatelná, funkční do té míry, aby zachytila nečistoty, případně je vpustila pod sebe nebo je nějak spolkla, a mohla by být i veselá, aby každého dobře naladila.
  • 2 Mokrou zónu - Takto se jmenuje prostor, který se nachází hned za vchodovými dveřmi. Je to místo opatřené rychleschnoucím kobercem nebo rozměrnější rohožkou s nízkým vlasem, na níž spočine mokrá obuv do té doby, než je možné přemístit ji dále do předsíně, případně ji lze uklidit. Dobrým pomocníkem při záchytu velkého mokra jsou omyvatelné plastové a gumové rohožky - odkapávače. Vejdou se na ně podzimní holínky i kozačky a zvláště v zimním období jsou nenahraditelné.
  • 3 Malý otevřený botník šetřící místo - Může to být dřevěná lavice kombinovaná drátěným roštem nebo kovový regál, na který lze poskládat více párů obuvi. Po návratu domů nebo při příchodu návštěvy, sem rychle odložíte znečištěné a překážející boty dělající nepořádek.
  • 4 Rodinný botník - Skříňka nebo skříň (mám kamarádku se 70 páry bot, což je prý běžné) už může být umístěna v hloubi předsíně nebo šatny. Tam se dostanou vyčištěné boty, které právě nenosíte. Zde je nejdůležitější přehledná organizace prostoru. Ideální je, máte-li ve skříni výškově nastavitelná patra pro různě vysokou obuv, která musí mít dostatek prostoru, aby byla dobře větraná a nedeformovala se. Skvělým pomocníkem jsou plastové podložky pro každý pár bot, které je pak možné umístit nad sebe - viz níže. Ve vašem botníku bude dvakrát více místa.
Rohožka by se měla hodit k typu vchodových dveří s nimiž tvoří celek. A rozhodně byste neměli šetřit na tom, že je ji třeba vyměnit, jakmile je opotřebovaná. Mnohé o vás vypoví ještě dříve, než otevřete. Esteticky vypadají například rohožky v kombinaci kokosových vláken a gumy. Jsou těžké, stabilní a pevně sedí na podkladu. Přírodní kokosové vlákno dokáže odpuzovat běžnou špínu a jednotlivé dekory vypadají dobře: KOKOSOVÁ ROHOŽKA PŘÍRODNÍ, obdélník a půlkruh, 149 Kč; KOKOSOVÁ ROHOŽKA BAREVNÁ, od 239 Kč.
Chromový botník s dvěma policemi je přesně tím místem, kde mohou boty oschnout a uspořádat se na malém prostoru. Například tento typ konstrukce pojme až 10 párů bot, přičemž botník lze roztáhnout do šířky až 115 cm. Při zakoupení více kusů lze botníky stohovat. Fotografie představuje 2 kusy botníků na sobě: CHROMOVÝ BOTNÍK ROZTAŽITELNÝ DO ŠÍŘKY 62-115 cm, 549 Kč.
Tyto plastové podložky uspoří v regálech botníku polovinu místa. Pár bot totiž umístíte nad sebe, místo vedle sebe (druhá bota je uvnitř a nevidíte ji, klikněte si na obrázek). Boty se vzájemně neušpiní, může k nim vzduch a nijak se nedeformují. Pořádek je přehledný a udržitelný: PODLOŽKY POD BOTY, sada, 189 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.