VYCHYTÁVKY KOLEM PRANÍ A ŽEHLENÍ

5 NÁPADŮ PRO USKLADNĚNÁ JABLKA
31.1.2017
OŘECHOVÝ SUŠENKOVÝ DORT
2.2.2017

Praní je činnost, která jde už řádku let příjemně mimo nás. Obstará ji za nás chytrá pračka, které láskyplně dáváme jméno, a pak patří mezi oblíbené kamarádky.

Jenomže je tu ještě žehlení… Nevím, jak vy, ale já žehlím nerada. Určitě je to tím, že vypraného prádla je v naší rodině každý týden metr (měřeno s košíkem). Ale také vím, že pro někoho je tahle voňavá činnost relaxem před televizní obrazovkou, nebo se sluchátky a poslechem e-knih, i chvílí, kdy si myšlenky jen tak plynou v souznění s teplem pod rukama. V každém případě radím jedno – pořiďte si praktické pomocníky, kteří vám tu (ne) populární činnost zpříjemní. A je jich poměrně dost.

  • Praní je o tom, jak dobře znáte svou pračku, což vám poví výrobce. Ale také je důležité poslouchat pokyny na krabicích s prášky. Jakkoli se vám zdá použité množství prášku malé, nepřidávejte. Vytvoříte jen nasycený roztok, který zase spláchnete s hůře vymáchaným prádlem do potrubí. Na prášky používám plastové krabice, protože prací prostředky by měly zůstat dobře uzavřené. Tím spíše, když kupujete velká balení, která dlouho vydrží. Na všelijaké pytlíčky a menší dávky prášků se mi osvědčily kuchyňské dózy, z kterých se obsah dobře sype. Jsou na to dělané.
  • Kolem pračky je prostor, kde je možné snadno uklouznout, takže je příjemné mít tu předložku s vysokým vlasem. Pokud máte dvě domácnosti – svou a třeba chalupu, pak víte, že je třeba neustále převážet prádlo sem a tam. Pořiďte si objemnou tašku na prádlo, kterou jen naložíte do auta. Užijí ji také mladší členové domácnosti, kteří tráví čas na koleji a jinde. Doma poslouží pevný koš s víkem, do kterého proudí vzduch.
  • Méně obvyklé praní se týká lůžkovin a zimního oblečení plněného peřím. Bundu nebo pokrývku s dutým vláknem dobře vyperete, když dáte přímo do bubnu pračky několik párů silikonových míčků. Oceníte je i při sušení sušičkou, kde napomohou načechrání prádla.
  • Sušení prádla je v domácnosti leckdy problém. Vejde-li se do koupelny, je to fajn, o zahradě a balkonu ani nemluvě. Určitě zde užijete skládací sušák, který vždy čeká na další nadílku. Na drobné prádlo postačí i malý sušák, který se dá zavěsit na ústřední topení i na okraj zábradlí.
  • Usušené prádlo je vhodné nechat složené ve velkém koši. Někdy si trochu počká na žehlení, takže k němu jde vzduch a tolik se nezmačká. To už je taková nezbytnost od časů našich babiček. Jakmile koš přetéká, je to jasný pokyn, že se bude žehlit.
  • K žehlení potřebujete pevné a stabilní žehlicí prkno. Také jsem kdysi nebyla ochotná vynaložit dost peněz za kvalitní prkno, až jsem dvě obyčejná rozlámala. Moc šetřit se nevyplácí. Prkno by mělo vydržet, když se do něj opřete, mělo by být lehké na přenášení, a hlavně věnujte pozornost odkládání žehličky. Nenechte se ohrozit tím, že ve spěchu žehličku špatně odstavíte a skončí na zemi. Vyberete-li si ergonomickou odkládací desku, nestane se to.
  • Ještě závěrem jedna vychytávka – je to silikonová podložka pod žehličku. Máte-li starší prkno, pořiďte si ji. Je to dobrá ochrana textilního povlaku, který nebudete muset tak často měnit kvůli spáleným vláknům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.