VÝBĚR SVAČINEK (NEJEN) DO ŠKOLY

BYLINKOVÁ LÉKÁRNIČKA ANEB CO UZDRAVÍ JETEL
25.8.2022
SRPNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – DOMÁCÍ OLEJOVÝ DIFUZÉR
29.8.2022

Rok se s rokem sešel a nový školní rok je za dveřmi. A s ním i nikdy nekončící práce všech rodičů: vymýšlet svačiny tak, aby nebylo pořád to samé a aby to děti jedly.

Letos už to čeká i mě: moje prvorozená víla jde do 1. třídy, takže už se pomalu chystám na to, že pro rohlíky nebude stačit skočit ráno cestou ze školky, ale že všechno bude muset být vymyšlené dopředu (a notně spoléhám na to, že má ráda jogurty, které v naší lednici nikdy nechybí, a že ten to v nejhorším vyřeší).

A aby ten jogurt neměla moc často (protože se znám :-)), tak je dobré mít v zásobě pár receptů, na jejichž přípravu má člověk ingredience vždycky ve spíži či lednici a které umožňují alespoň malou improvizaci pro případ, že by přece jen něco chybělo: a přesně takové najdete v dnešním článku.

(A budiž mi útěchou, že druhorozený jde do školky, takže alespoň ty obědy mi odpadnou.)

SLANÉ SVAČINKY

Došlo pečivo? Tohle je podle mě skvělý nápad, jak si upéct domácí. Těsto je sice kynuté, ale já mám vždycky po ruce droždí sušené, stačí si přepočítat množství: 2,5 g čerstvého odpovídá 1 g sušeného. V receptu uvedených 21 g je tedy asi 8,5 g sušeného. Pytlíček sušeného má většinou gramů 7, takže od všeho tak akorát od oka ubrat... To už jsem se nechala trochu unést, ale tohle jsou prostě naprosto geniální houstičky zejména ve chvíli, kdy mi každou chvíli zůstanou uvařené brambory od oběda.

Pro případ, že člověk nemá čas na to nechat kynout těsto, je tu vždycky soda bread. Miluju ho už dlouhé roky: dáte do něj jakoukoliv bylinku, která je zrovna po ruce, klidně i ty uvařené propasírované brambory, trocha římského kmínu mu taky dodá šmrnc. Zkoušela jsem do těsta přidat i olivy nebo nastrouhaný sýr a povím vám jedno: jde do něj dát opravdu cokoliv a pořád to funguje a je skvělý :-)

A když už máme to pečivo, chtělo by ho to něčím namazat. Moje dcera třeba miluje avokádo, takže určitě tu a tam udělám avokádovou pomazánku, recept na ni stejně jako na salámovou a vajíčkovou najdete v odkazovaném článku. Kromě toho osobně lobbuji za tu cizrnovou nebo ředkvičkovou.

Toasty mají spoustu výhod: toastový chleba má dlouho trvanlivost, takže jej lze mít v pohotovosti. Nastrkat do nich můžete prakticky cokoliv: dětskou klasiku kečup – šunka – sýr, několik druhů různých sýrů a plátek másla, nakrájenou čerstvou zeleninu, zbylé pečené maso od večeře, žampiony a koneckonců i trochu čokoládové pomazánky a pár plátků banánu, ale ty jsou nejlepší ještě teplé. Nebo zkuste tyhle skvělé toasty, ve kterých najdete takovou spoustu dobrot, že je nikdo nemůže považovat za laciné jídlo bez nápadu.

 

 

MOHLO BY SE VÁM HODIT...

 


 

 

SLADKÉ SVAČINKY

Balíček listového těsta se průběžně najde v leckteré lednici či mrazáku a případně jde úplně stejně použít i těsto křehké, které si snadno člověk připraví i doma. Já ještě místo poloviny másla používám sádlo, těsto vyjde levněji a dle mého je i křehčí – a nebojte, pasuje skvěle i ke sladkým náplním. Na náplň použiju taky cokoliv, co mám ruce: ovoce, ochucený tvaroh nebo klidně i marmeládu. Ale jedině s pořádnými kousky ovoce!

Jestli máte někde v dosahu dítě, pak jistě víte, že takový muffin je pro něj naprosto dokonalá věc, ať už je jakýkoliv. Muffiny mají jednu výhodu: dobře se nosí s sebou na svačinu, protože se na rozdíl od ukrojené kostky buchty z plechu tak snadno nerozpadnou – zejména, pokud formu vyložíte papírovými košíčky. Kromě tohoto skvělého univerzálního receptu můžete do muffinové formy dát jakékoliv oblíbené těsto, klidně perníkové nebo na oblíbenou bábovku.

Domácí sušenky! Nedají moc práce, nemusí stát moc peněz, provoní celý byt (a navnadí vás na Vánoce) a děti je milují. Bohužel nebo taky bohudík :-), milují je i spolužáci vašich dětí. Sušenky udělané do zásoby se hodí jako mlska ke kávě, bonusové dobrota přibalená ke svačině a koneckonců, taková hezká dóza sušenek se hodí i jako dárek pro kamarády nebo oblíbené kolegy. Přidejte špetku levandulových kvítků, skořice nebo mletého hřebíčku a mohou být pokaždé úplně jiné.

Po sušenkách další návyková záležitost: domácí brumídci. Protože jednoduché lité těsto s kouskem čokolády nikdy nebude chutnat tak skvěle, jako když má tvar medvídka, to je snad všem jasné! na rozdíl od těch z obchodu u těchto ale přesně víte, co v nich je: kvalitní čokoláda, třeba i špaldová mouka, třtinový cukr (ale pozor, ne moc tmavý, aby těsto nezabarvil), místo čokolády klidně lžička marmelády nebo v létě 2 maliny. Já jdu formu rovnou objednat taky.

 

 

MOHLO BY SE VÁM HODIT...

 


 

 

 

Pár zajímavých odkazů na závěr

Protože nápadů na svačiny není nikdy dost...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.