CO VŠECHNO ZAMRAZIT DO ZÁSOBNÍKŮ NA LED

KŘUPAVÍ SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY
26.7.2018
6 LETNÍCH DEZERTŮ BEZ PEČENÍ
31.7.2018

Tropická vedra jsou tu i s dozvukem horkých nocí, a pro každého to znamená zvýšenou únavu a šetření silami. Nezbytnou pomocí našim utýraným tělům, je zvýšený přísun nápojů, nejlépe mírně chlazených. 

Není divu, že se mé myšlenky stáčejí k mrazáku, do kterého průběžně strkám chladicí náplně do džbánů a celé dny (díky plastovým ledítkům) nahrazuji profesionální výrobník ledových kostek. Když už jsem u nich, přiznávám, že v zásobnících na led mrazím kdeco. A mám jich pořádnou zásobu. 

V domácnosti totiž stále něco zbývá. Nejsem ortodoxní šetřílek, ale jako člověk městský, který si musí všechno koupit, nenechám třeba ladem nespotřebovaný svazeček bylinek. Rozsekat je a zamrazit díky většímu tvořítku na led, zas tak nikoho nezdrží. Při vaření pak stačí jen sáhnout do mrazáku. Postupem času jsem zjistila, že nemusím pracovat jen s vodou, ale také s olejem, ovocnou šťávou nebo s rozmixovaným pyré. Možností je fůra.

A pokud se vám v tom vedru nechce dělat ale vůůbec nic, tak si pořiďte džbán s ledovou vložkou nebo barevné plastové kousky ovoce, které si dokonale vychladíte. Mrkněte do galerie pod článkem...

mini zásoby s maximálním efektem

  • Formičky na led jsou perfektním zásobníkem na zbylé potraviny. Zmíněné bylinky jen rozsekejte nadrobno, zalijte olivovým olejem a užijte do jídel, kam olej patří. Podobně si zamrazte bylinky do osoleného másla. Snídaně na chalupě bude úžasná.
  • Petrželku nebo pažitku do polévky zalijte pouze obyčejnou vodou.
  • Pokud si připravujete silný masový nebo zeleninový vývar, nechte si ho trošku zchladnout a schovejte si ho do ledítka. Oceníte to třeba při přípravě malé porce omáčky.
  • Léto vrcholí a drobné bobulové ovoce je nádherně zralé. Zamrazte si do vody rybíz, borůvky, ostružiny nebo maliny. Později je jen přidáte do džbánu s perlivou vodou. 
  • Ovoce, které je zdravé, ale už trošku unavené, jednoduše rozmixujte a zamrazte si třeba jahodové nebo meruňkové pyré. Ideálně dochutí ovocné limonády.
  • Zamrazte si také ovocnou šťávu z kompotu. Například, když spotřebuji ananas, sladkou šťávu ihned naliji do zásobníku. Když už máte plné zuby obyčejné vody, příjemně si ji dochutíte.
  • Podobně si zamrazte kousky citronu či limetky s příměsí levandule. Přidáte jen pár lístečků meduňky nebo máty a osvěžující nápoj je na stole.
  • Pokud vám v konvici zbyla opravdu silná káva (nebo si ji speciálně vyrobte), hned ji zamrazte. V horku kostky přidejte do sklenice s kopečkem vanilkové zmrzliny zalité našlehaným mlékem. Pochutnáte si na ledové kávě.
ledy1
1/ GENIÁLNÍ LEDÍTKA SE SILIKONOVÝM DNEM

PŘEHLÍDKA MRAZENÝCH DOBROT

Silikonová ledítka, která nahradila pevné materiály, mají jednu nevýhodu - když je transportujete do mrazáku, kroutí se a přetékají, a je třeba umístit je na pevnou podložku. S výborným řešením přišli výrobci, kteří zkombinovali pevný tvar z plastu se silikonovým dnem každé kostky. S tvořítkem se manipuluje zcela bez problémů a kousky ledu z něj snadno vystrčíte díky pohyblivému dnu. Pořiďte si jich pořádné množství, jsou opravdu praktické.

ledy2
2/ DO LEDOVÝCH NÁPOJŮ I DO POLÉVKY

ZAMRAZTE KAŽDÝ KOUSEK ZELENINY I OVOCE

Určitě se vyplatí všechny zbytky spotřebovat. Nejlepší je, že je máte po ruce vždy, když potřebujete. Fotit je však při teplotách nad 30 stupňů nedoporučuji. Žluté loužičky olivového oleje prozrazují, že olej taje mnohem rychleji, než samotná voda s ovocem, která vám v nápoji vydrží déle. Úplně nejrychleji se roztékaly kostky s kávou, ty vám vážně nepředvedeme :o) Senzační je však slané bylinkové máslo k snídani, kdy vám zbytečně netaje na sluníčku celá kostka. K ovoci můžete před zamrazením přidat lístečky meduňky nebo máty. Jediné, co nezamrazíte, je koncentrovaný sirup. Zamrazte si raději šťávu z kompotu nebo ovocnou dřeň. A ještě jedna drobná rada - pořiďte si zásobníků více a oddělte si od sebe slané a sladké produkty, abyste se v mrazáku rychle zorientovali a nepouštěli do něj horko.

ledy3
3/ DROBNÉ BOBULOVÉ OVOCE

KARAFU S NÁPOJI STÁLE DOPLŇUJTE

Extra ledové nápoje v horku nejsou pro tělo ideální. Nezřídka vás z nich může rozbolet hlava nebo krk. Ale v okamžiku, kdy ledy v karafě roztají, víte, že nápoj má ideální teplotu. Jak karafu doplňujete a přidáváte led, poslední várka - plná rozpuštěného ovoce, bude určitě nejlepší. Hlavně okamžitě naplňte šikovná tvořítka novou várkou ovoce a bylinek.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.