VINYLOVÉ UBRUSY A ČOKOLÁDA S MARSHMALOW

BÁJEČNÉ LÉTO V KUCHYNI
8.6.2022
4x ÚKLID DOMÁCNOSTI aneb KAM S TÍM?
10.6.2022

Připravte dětem puntíkovanou party a něco dobrého na zub. Nemusí to být přímo pracný dort, uvařte jim nekonečně dobrou čokoládu.

Letní dny budiž pochváleny, opět můžeme trávit každou volnou chvíli venku. A když zaprší, jsou tady vinylové ubrusy, aby ochránily stolky na balkonech, na zápraží i uprostřed zahrady. Nedostane se pod ně ani kapička. Dokonce s nimi uděláte spoustu parády i doma. Lze na nich zahradničit, zavařovat nebo prostřít dětem a nehlídat neustálé bryndání a drobení. 

Když se ochladí, i teď je příležitost uvařit hrnek čokoládového blaha. Čokoládu s marshmalow vám po vzoru anglických a amerických zvyklostí už nabídne nejedna dobrá kavárna (bohužel o nich vím) a nedá se jí odolat. Když jsem si ji objednala poprvé, netušila jsem, že v ní stojí lžička, jak je hustá, a dala jsem si ještě čokoládový dort. Už vím, proč se servírka tak zeširoka usmívala. A také jsem nevěděla, proč se čokoláda podává s pěnovými bonbony. Prozradím, že fungují jako sladidlo v hodně hořké čokoládě, a že ty kvalitní se krásně rozpustí...

Tuhle hříšnou radost předávám spolu s červeně puntíkovanou výbavou do domácnosti, které rovněž nelze odolat. Více na našem e-shopu a v galerii pod článkem.

Příprava: 15 minut * Získáte: 2 menší hrnky nebo jeden velký

Základní recept

  • na každých 100 ml 12% smetany / 100 g kvalitní čokolády 50 - 70%
  • 1 lžička krupicového nebo třtinového cukru

Na dochucení této dávky na výběr

  • ¼ lžičky kardamomu, mletého
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky instantní kávy
  • špetka skořice, mleté
  • špetka perníkového koření
  • špetička zázvoru, mletého

Na dokončení

  • lžíce malých marshmalow (prodává např. Marks&Spencer)
  • pár lyofilizovaných malin (mrazem sušených)

1. Připravte si kastrůlek s vodní lázní a nad ni zavěste menší nádobu se smetanou a cukrem. Směs stále míchejte a zahřívejte.

2. Do horké smetany vložte nalámanou čokoládu a metličkou prošlehejte. Stále zahřívejte, až vznikne hladká hmota. Jakmile začne voda vařit, čokoládu zahřívejte ještě 2 - 3 minuty a odstavte. 

3. Čokoládu nalijte do hrníčku a dochuťte libovolným způsobem. Nakonec dozdobte pěnovými bonbony a rozdrcenými malinami.

Výběr tabulky čokolády je naprosto klíčový. Dětem můžete připravit i mléčnou čokoládu, která obsahuje sušené mléko a zhruba 30 % kakaa, hořká čokoláda by měla mít více jak 50 % kakaa. Samozřejmě čím kvalitnější bude váš výběr, tím víc si pochutnáte. Dávám přednost nápoji s více jak 70 % kakaa. Horká čokoláda bude ve výsledku hustá a krásně lesklá. Dochucení je zcela na vás. K zimním chutím patří například perníkové koření nebo skořice, teď dejte přednost zdravému kardamomu. 

Děti dají jednoznačně přednost pěnovým bonbonům, které se v horké čokoládě utopí a částečně rozpustí. Tahle čepice dobrot se hodí spíše k hořké čokoládě, připravujete-li mléčnou, pak ji nechte raději bez dalšího přislazení. LYO ovoce (mrazem sušené) můžete zvolit jakékoli, maliny však působí nakysle a to je v kombinaci s čokoládou hodně zajímavé.

Vinylové ubrusy prostřete kdykoli vás v kuchyni čeká boj s vlhkostí a nepořádkem. Puntíky působí hravě a vesele, na prázdniny se budou hodit. Můžete si k nim pořídit řadu neméně veselých předmětů určených ke stolování - třeba hrnky, konvici na čaj nebo smaltovaný džbán na studené nápoje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.