VEVERČÍ KOLÁČ ANEB PEČEME S DĚTMI

VE STYLU KÁVY
14.12.2016
ANDĚLSKÁ VOSÍ HNÍZDA
16.12.2016

stuha_ruzova

V této kulaté formě jsem vám předvedla svůj linecký koláč. Peklo se v ní tak krásně, že jsem ještě vyzkoušela jeden recept, vánoční. Vzhledem k tomu, že je forma hluboká, ukážu, jak koláč z formy dobře vyjmout, aby ozdobil váš prostřený stůl.

Nejlepší vánoční koláče jsou plné jablíček, skořice, ořechů a kokosu. Tyhle chutě prostě o Vánocích na stole očekáváme. Místo tradičního štrúdlu si letos upečte koláč, v kterém je tolik oříšků a mandlí, že byste na něj přilákali regiment veverek. K veselému pečení pozvěte menší děti a nechte je z těsta vykrajovat. Nemusejí to být právě veverky (u nás se po léta těší velké oblibě), ale vykrájet lze losíky, lední medvědy i prasátka pro štěstí, a samozřejmě cokoli mimo zvířecí říši. Na koláči se budou krásně vyjímat zvonky, komety nebo drobné hvězdičky. Dětem určitě tím nejhezčím způsobem zkrátíte dlouhé čekání na Ježíška.

Přidávám ještě malý trik pro vyjmutí koláčů z hluboké formy. Pokud ho neznáte – vychladlý koláč bezpečně vyndáte tak, když si před pečením vložíte do formy dva široké pruhy pečicího papíru. Dejte je křížem přes sebe, okraje nechte koukat z formy a koláč upečete. Pak si pozvěte do kuchyně pomocníka a koláč za papírová držátka vyjměte. Jak uvidíte, papír nijak nenarušil parádní vlnkovaný okraj koláče. Plechovou formu s keramickým povrchem využijete i na zapékané těstoviny nebo na slaný quiche. Je opravdu všestranná.

stuha_ruzova

VÁNOČNÍ OŘECHOVÝ VEVERČÍ KOLÁČ

Příprava: 50 minut + pečení

Křehké těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 250 g pomazánkového másla (nejlépe Choceňské, bez příchuti)
  • 50 g změklého másla
  • 1 žloutek

Náplň

  • hrst rozinek namočených v rumu
  • 4-5 větších jablek nakrájených na plátky
  • mletý kokos
  • moučkový cukr, skořice
  • hrst směsi ořechů
  • plátky blanšírovaných mandlí
  • lžíce másla na potření těsta

1. Sypké suroviny prosejte a vložte do robotu (na válu je to nepraktické). Přidejte obě másla a žloutek a těsto rychle zpracujte. Vytvořte z něj kouli a dejte ho na chvilku do chladu. Mezitím zalijte rozinky horkou vodou, vymačkejte je a zalijte je rumem. Jablka zpracujte na hrubší plátky.

2. Kousek těsta oddělte na vykrajování. Na válu vytvořte kulatou placku vysokou asi 4-5 mm, přeneste ji do máslem vymazané koláčové formy a okraje seřízněte do roviny. Troubu zapněte na 180 °C.

3. Dno těsta propíchejte vidličkou, naneste vrstvu kokosu a plátky jablíček. Rozložte je přibližně do roviny a zasypejte cukrem a skořicí. Přidejte rozinky i se zbytkem rumu, potom i ořechy; vrstva by měla být vysoká přibližně jako okraje těsta.

4. Ze zbytku těsta vyválejte malou placku asi 4 mm vysokou a vykrojte 4 veverky, 4 velké smrčky, 8 malých. Povrch dozdobte a mezery vyplňte lupínky mandlí. Povrch vykrájených tvarů potřete rozpuštěným máslem a koláč vložte do trouby na 40 min. Hotový koláč po obvodu pocukrujte.

vevercak1

Toto křehké těsto, jehož základ tvoří pomazánkové máslo, je jak plastelína. Je vláčné, tvárné, na vykrajování a pečené legrácky, jako stvořené. Oříšky, kokosem a rozinkami skutečně nešetřete. Chutě se do sebe pečením zamotají a určitě si pochutnáte. Na obrázku vidíte papírový kříž, který vězí pod korpusem těsta. Pruhy pečicího papíru jsou poměrně široké, takže se váha upečeného koláče na nich rozloží a pohodlně ho vyjmete ven.

vevercak2

Předtím, než povrch pokryjete vykrájenými tvary, je třeba plátky jablek trochu srovnat do roviny. Nedá to žádnou práci. Těsto nakonec potřete rozpuštěným máslem a upečte dozlatova.

Koláč je pochopitelně nejlepší ještě teplý. Voní máslem a skořicí. Nechte si chutnat!

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.