VEPŘOVÉ NA ČERNÉM PIVU S RÝŽÍ

DÁRKY S VŮNÍ LEVANDULE
16.7.2020
5 TIPŮ NA BÁJEČNÉ OVOCNÉ KOLÁČE
21.7.2020

Černé pivo je zdrojem prospěšných látek a tak v čerstvém stavu a v malé míře doslova léčí. Výborně se s ním ale také vaří a peče.

Především maso si z piva vezme přesně to, co potřebuje, i když ztratí živiny, které musíte dohnat ve vychlazeném půllitru. Ostatně - co jiného k masu podávat? Pivo je zdrojem rozpustné vlákniny podporující správné funkce trávicího systému a mimo jiné díky kvasinkám obsahuje vitamín B, který prospívá naší pokožce při regeneraci. Takže se dá nad sklenkou piva čas od času přimhouřit oko.

Do černého piva patří speciální slady pražené, karamelové, a výsledná chuť se pak výtečně snoubí s vypečenými masovými pokrmy. V podstatě ještě lépe, než když je zapijete světlým pivem. Vyzkoušejte jednou dobrou vepřovou se zelím s černým pivem. Černá piva mají nálepku dámského pití, snad proto, že mohou být ovoněná kávou, čokoládou či karamelem. Ne vždy jsou však sladší než ostatní piva. Ochutnáte-li Budvar tmavý ležák, dáte mi za pravdu. Následující přípravu masa dělám právě s ním a nejlépe se mi peče ve skleněném pekáčku. Hezky pomalu a dozlatova. K vepřovému podávám nejčastěji rýži, kterou si i vy můžete připravit v elektrickém rýžovaru. Možná vám neuniklo naše poslední video.

Nechte si prázdninově chutnat.

Příprava: 2 hod marinování + 2 hod pečení * Získáte: 4 porce

  • 1¼ kg vepřového z kýty
  • olivový olej na vymazání pekáčku
  • 300 ml tmavého piva Budvar, Kozel apod., z toho 100 ml pro marinádu
  • 2 snítky řapíkatého celeru

Na marinádu

  • 100 ml tmavého piva
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • sůl
  • dost čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • ½ lžičky koriandru, jemně tlučeného nebo mletého
  • 1 lžička zázvoru, jemně strouhaného

Na dokončení

  • 250 g žampionů, nakrájených nahrubo
  • hrst malých sladkých rajčátek

1. Maso rozdělte na vysoké porce, pekáček vymažte olivovým olejem.

2. V misce prošlehejte marinádu - ze 100 ml piva a ostatních ingrediencí, maso vložte dovnitř a potřete ze všech stran. Nechte ho v chladu asi 2 hodiny odpočívat.

3. Troubu zahřejte na 150 °C, maso vyskládejte do pekáčku a podlijte zbytkem piva. Přidejte řapíkatý celer, pekáček dobře pokryjte alobalem a pomalu pečte 1,5-2 hodiny, až je maso úplně měkké.

4. Pak alobal odstraňte, k masu přidejte houby a rajčátka, a při zvýšené teplotě 15-20 minut dopečte dozlatova až se zredukuje výpek. Podávejte s čerstvě připravenou rýží.

Marinovaná masa připravuji ráda, když čekám návštěvu. Nachystám si vše předem, a pak už se pekáček o sebe víceméně postará a mohu se víc než vaření věnovat ostatním. Pomalé pečení pod alobalem maso nevysuší, ale přivede do dokonale měkkého stavu.

Teď je třeba, aby se zbytek piva zredukoval, a ve šťávě se připravily houby a rajčátka. Pomalu bude čas i na uvaření rýže. Plný rýžovar bude s prací hotov zhruba za 20 minut.

Rýže je hotová, maso také, bude se hodovat. Nezapomeňte, že skleněné pečicí nádobí není dobré vystavovat prudkým změnám teplot. Prázdný pekáček nechám nejprve vychladnout a i tak ho zaliji vlažnou vodou s pár kapkami saponátu. Pak už jen stačí zbytek mastnoty odstranit stěrkou a pekáč svěřit myčce, protože povrch je odolný proti poškrábání a matování.

Hranatý skleněný pekáč z borosilikátového skla je teplotně i mechanicky velmi odolný. Použijte ho při pečení v troubě, v mikrovlnce i na elektrickém sporáku. Sklo na následujícím nádobí je potravinářsky zcela nezávadné, nereaguje s potravinami a neovlivňuje tak jejich chuť ani vůni. Pekáče a zapékací mísy odolávají teplotám od -50 do +500 °C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.