VENKOVSKÝ BÍLÝ KMÍNOVÝ CHLÉB

UBROUSEK S VĚNEČKY ZDOBENÝMI VŘESEM
13.10.2017
JAK NA ZIMNÍ POLÉVKY
17.10.2017

stuha_hneda

Mám tu jednoduchý recept pro ty z vás, kteří si chtějí vyzkoušet pečení chleba. Péct budeme v silikonové formě, která vám usnadní práci, a navíc bez kvásku. S pomocí sušeného droždí je proces mnohem snadnější.

V silikonové formě se peče výborně. Recept na základní kynuté chlebové těsto z hladké mouky jsem připravila tak, aby těsto formu přesně vyplnilo, takže se nakonec pochlubíte skoro kilovým pecnem. Tahle forma vypadá jako nevinná houska, ale je pořádně veliká. Myslím, že ji využijete i pro pečení vánoček, pokud si usnadňujete práci s ručním pletením.

Pečení v tvarovaných formách má jen jeden nedostatek – pečivo pod silikonem nedostane tak pěknou barvu, jako získá těsto vykukující z formy ven. U některých bochníčků to nevadí (jako například zde, kde je hlavní paráda nahoře). Ale chceme-li mít chléb s kůrkou ze všech stran, nezbývá, než ho před dokončením z formy vyklopit, a ještě na chvíli vložit do trouby, aby zezlátl. Chcete-li, v tuto chvíli povrch pomažte vodou se solí a přidejte trochu mouky. Chléb bude vypadat mnohem lákavěji.

stuha_hneda

VESNICKÝ BÍLÝ KMÍNOVÝ CHLÉB

Příprava: 30 minut + 2 hod kynutí *  Získáte: kilogramovou veku

  • 750 g bílé chlebové špaldové mouky
  • 30 g másla
  • 2 lžičky soli
  • 1 plná lžička kmínu
  • 7 g sušeného droždí
  • 450-500 ml vlažné vody
  • silikonová forma na chléb

1. Mouku prosejte do velké mísy a přidejte máslo, které prsty zapracujte jako když děláte drobenku (je ho ale jen troška). Přidejte sůl, kmín (může být i drcený, chléb bude mít výraznější chuť) a droždí. Klasické droždí se společně se solí nesnáší, ale zde problém nenastane. Sypkou směs dobře promíchejte.

2. Uprostřed udělejte důlek a přilijte vlažnou vodu. Měla by mít nejvýše 30 °C. Začněte míchat (těsto dávám do robota, ale můžete pracovat ručně), až vznikne měkká a lepivá koule. Ve většině případů přidávám 500 ml vody, ale každá mouka se chová trošku jinak. Přilívejte tedy po částech.

3. Těsto vyklopte na vál lehce posypaný moukou a začněte těsto zpracovávat. Jakmile lepí, přidejte mouku. Ale jen tak málo, aby si těsto nabralo, kolik potřebuje. Ve výsledku musí být vláčné a pružné. Těsto vytvarujte do bochánku a vložte do mísy vytřené olejem. Přikryjte ji utěrkou a nechte kynout na teplém místě bez průvanu, asi 1 ½ hodiny.

4. Vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem. V tuto chvíli ho znovu vyklopte na vál, vybouchejte z něj vzduch a zpracujte rukama po dobu asi 5 minut. Pak ho uložte do silikonové formy mírně vymazané olejem. Přikryjte ji utěrkou a nechte v klidu ještě asi 30 minut.

5. Mezitím vyhřejte troubu na 230 °C, těsto potřete slanou vodou, a chcete-li, povrch poprašte moukou. Pečte na dolním roštu asi 40 minut dozlatova. Potom chléb vyklopte na olejem vymazaný a moukou vysypaný plech (ale přesvědčte se nejdříve poklepem, zda bochník duní), a nechte ho v troubě zezlátnout z druhé strany. Teplotu můžete mírně stáhnout. Také druhou stranu chleba lze potřít slanou vodou a poprášit moukou.
bili chleb1

Těsto se sušeným droždím bude nadýchané, s pravidelnou jemnou strukturou, a nevytvoří velká oka, jako by tomu bylo u kváskového chleba. Bílý chléb je trochu specifický, takže tady to nevadí. Těsto je jemnější, sušší, a hodí se k jiným chuťovým kombinacím, než třeba celozrnné chleby. Vynikne vedle bylinek, výrazných sýrů i čerstvého másla. Podobně, jako světlé tousty. Místo klasické hladké mouky však používám zdravější variantu – chlebovou špaldovou mouku, a k ochucení kmín. Tady vidíte správně prohnětené těsto, které nelepí, a po vmáčknutí prstů se opět rychle nadýchne a vyrovná.

bili chleb2

Nevypadá to, ale forma je opravdu velká. Chlebové těsto v ní nechám ještě půl hodinky kynout, takže ještě o kousek vystoupí nahoru. Pak hned může do rozpálené trouby.

Správně upečený chléb zaduní, když na něj poklepete. V tomto stavu ho vyklopte, obraťte a vypečte dokřupava podle svých představ. Chutná i vypadá lépe, když ho před pečením potřete slanou vodou a poprášíte moukou.


stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.