VĚNEČEK Z JABLEČNÝCH DONUTŮ + SLADKÉ POLEVY

PARMEZÁNOVÉ KROKETY A SALÁT S HOŘČIČNOU ZÁLIVKOU
4.4.2019
LEHKÉ JARNÍ MENU NA VÁŠ STŮL
9.4.2019

Jak upéct sladké pečivo v domácí pekárně už jste si s námi možná vyzkoušeli, ale všechny ty dobroty je také třeba nazdobit, aby se mezi záplavou ostatního pohoštění neztratily.

Navazuji na článek týkající se testování koblihovače Clatronic, kde jsem se věnovala přístroji samotnému a především těstům. Protože blížící se Velikonoce jsou plné barevného jiskření, dnes si uděláme čas na zdobení a sladké polevy. Budou se vám hodit také na bábovky, slavnostní řezy nebo na odpalované těsto.

Ke zdobení jsem si vybrala donuty, protože jsou tvarově zajímavé a moc dobře se s nimi manipuluje. Připravila jsem celkem 5 polev, a k tomu - abyste nepekli stejné těsto jako posledně - vyzkoušejte další těsto, krásně vláčné díky nastrouhaným jablkům.

Článek, v kterém jsou další informace o tom jak domácí pekárnu obsluhovat, naleznete společně s krátkým videem ZDE.

Příprava: 20 minut * Získáte: 27 ks donutů

Těsto

  • 130 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva, bio
  • 70 g třtinového cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • 125 ml smetany, 12%
  • 2 vejce
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • trocha rumu
  • 2 malá nebo 1 velké sladké jablko, bez slupky a nastrouhané nahrubo

Na dokončení

  • ingredience na polevy - dle vybraných receptů
  • cukrový mák, cukrářské ozdoby, sekaný griliáš

1. Do větší misky dejte všechny sypké suroviny a promíchejte, přidejte zbývající (kromě jablek) a metličkou prošlehejte. Až nakonec přidejte nahrubo nastrouhaná jablka. Těsto nechte chvilku odstát.

2. Přístroj vymastěte olejem, a spodní formu naplňte asi 1 mm pod okraj (než formu doplníte, těsto vyskočí). Koblihovač uzavřete a pečte 6 minut dozlatova.

3. Hotové donuty vystrkejte silikonovou stěrkou z formy a uložte na talíř vedle sebe, aby se nepomačkaly. Připravte si polevy, každý donut pomocí otvoru napíchněte na nějaký nástroj (použila jsem kulatou rukojeť příboru, která měla shodný průměr), pomocí kterého ho namočíte do polevy a dáte odkapat na kus pečicího papíru. Do ještě vlahé polevy nasypejte cukrové máčky, griliáš a pod. a cukroví nechte doschnout.

LEDOVÉ POLEVY

Ledová poleva se hodí na cukroví, které nemá příliš sladké těsto; k jablečným donutům pasuje skvěle.

Základní recept: 60 g prosátého moučkového cukru a 1,5 lžičky horké vody. Cukr dejte na dno hlubokého talíře, přidejte horkou vodu a hodně rychle třete, až poleva zesklovatí a je dokonale hladká. Za tahy lžící by se měla krásně spojovat. Pokud si přejete polevu růžovou nebo zelenou, vmíchejte v závěru kapku potravinářské barvy.

  • a) likérová poleva - místo vody použijte punč, rum, griotku nebo jakýkoli libovolný likér
  • b) citronová poleva - vodu nahraďte čistou citronovou šťávou
  • c) kávová poleva - vodu nahraďte silně koncentrovanou směsí umíchanou z rozpustné kávy

ČOKOLÁDOVÉ POLEVY

Čokoládová poleva je plná tuku, a udrží pečivo krásně vláčné.

Základní polevu: vytvoříte rozlámáním kvalitní čokolády na vaření na kousky a rozpuštěním s kouskem másla ve vodní lázni. Miska s čokoládou se nedotýká vodní hladiny, voda nevaří, ale je jen mírně vroucí.

  • a) čokoládová poleva na dort - 275 g čokolády na vaření, 2 lžíce prosátého moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 3 lžíce mléka
  • b) poleva z kakaa - čokoládu na vaření lze nahradit kakaovým práškem, kdy za každých 175 g čokolády dáte 6 lžic prosátého kakaového prášku, 7 lžic pískového cukru a 60 g bílého rostlinného tuku

Mám ráda jablečné lívance, a tak jsem vyzkoušela přidat strouhaná jablka také do těsta na donuty. Funguje to znamenitě, těsto je po upečení hodně vláčné, a v podstatě k okamžité konzumaci stačí čerstvé donutky obalit v misce s moučkovým cukrem a skořicí. Pokud chcete donuty naopak podávat až druhý den, určitě doporučuji polít je čokoládou. Obsahuje tuk a tak povrch těsta, které rychle oschne, uchová měkoučký.

Cukrové zdobení děti zbožňují, tak jim ho jednou za čas dopřejte. Donuty s polevami však mohou mít celou řadu podob - pro nás dospěláky zajímavějších. Doporučuji punčovou, kávovou nebo kokosovou polevu. Každý kousek bude chutnat jinak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.