OŠATKA S KRASLIČKAMI

SEKANÁ S ČTYŘLÍSTKY
17.3.2016
SLAVNOSTNÍ STŮL S ROZINKOVÝM MAZANCEM
21.3.2016

ornament_01

Malovanými vajíčky, vejdumky, se od nepaměti platí za blahodárný akt pomlazení. Obyčejně řečeno za výprask, kdy nám živý proutek z vrby, břízy nebo osiky předá svou živou sílu.

Platilo se vejci, platilo se dárky. Vejce bývala nejčastěji červená, symbolizovala život, lásku. Obyčejná vejce se vkládala do pletenců z kynutého těsta, vyfouknutými skořápkami se zdobily pučící větvičky. Je pěkné, že se mnohé ze zvykoslovných tradic zachovalo dodnes. Vůbec mi nevadí, když mě nějaký rodinný koledník přetáhne pomlázkou. Vždy si pověrčivě říkám, že budu mít před sebou zdravý rok a budu oplývat energii… Pravda, vykoupím se většinou něčím dobrým na zub. Ale nazdobené kraslice mívám doma pokaždé, alespoň pro parádu.

Letos jsem vyrobila kraslice, které považuji za úplně nejsnadnější. Prostě, když máte málo času. Suroviny na ně jsou dostupné a určitě je doma najdete v nějakém pracovním šuplíku. Budete potřebovat pouze lepidlo a slabý provázek.

Jediné, co je třeba si pořídit, je ošatka z nějakého přírodního materiálu. Zvolila jsem robustní pedig, protože ošatku ihned potom zaběhnu při pečení chleba. Určitě vám postup nabídnu i s receptem…

ornament_02

kraslice1

CO  BUDETE POTŘEBOVAT NA KRASLICE

Na tato vajíčka není třeba vyfukovat vejce. Potřebujete k tomu trošku pevnější základ, než jsou skořápky. Je jedno, zda zvolíte vejce papírové nebo plastové. Obojí zakoupíte v květinářství, v potřebách pro výtvarníky i v papírnictví. Pod košilky z provázků schováte i pestré dekorace, které máte z minulých let a už se vám nelíbí. To byl i můj případ. Celkem si připravte:

  • vajíčka z plastu nebo z papíru
  • slabší kvalitní provázek z provaznictví
  • koustky starých stužek
  • lepidlo Tenyl (drogerie Teta)
  • nůžky
  • na dozdobení zajímavé knoflíčky, přírodniny, mašličky

kraslice2

MOTEJTE A MOTEJTE

Vajíčko si natřu větší vrstvou lepidla v místě, kde je nejširší. Někde uprostřed. Obtočím ho provázkem, přitisknu do lepidla, a pokračuji dokola. Prsty se snažím každou otočku přisunout k předchozímu pramenu provázku. Jde to lehce, lepidlo si přidávám vždy tak do hloubky 1 cm. Máte-li kvalitní provázek, pak dobře saje a jakmile se trošku provlhčí lepidlem, dobře drží na povrchu. Postupujte k oblé špičce vejce – viz detail –  kde zakroutíte poslední otočku, konec provázku odstřihnete a chvíli podržíte na místě. Potom zase od nejširší části postupujte na druhou stranu, ke špičatější špičce vejce. Nastavení provázku nebude vůbec vidět.

kraslice3

POVRCH DEKORUJTE PODLE SVÉ FANTAZIE

Provázkové kraslice jsou krásné  samy o sobě. Můžete si je vyrobit i pro zavěšení, kdy na horní špičce vejce utvoříte smyčku z koncového provázku a přidáte k ní mašličku – viz vejce úplně vpravo. Provázkům sluší staré a zažloutlé kraječky. Stačí jen vajíčko obtočit a krajku zajistit lepidlem. Zdobit lze knoflíčky, kousky perleti, drobnými kvítky, mašličkami.

kraslice4

I kdyby se vám nechtělo zdobit okna, péct mazance a vítat koledníky, určitě si udělejte přívětivou dekoraci na sváteční stůl. Velikonoce patří k nejkrásnějším svátkům v roce.

2 Comments

  1. Lucie Minářová napsal:

    Dobrý den,, chtěla jsem se zeptat zda se může použít třeba i vařené vejce. Tedy spíše zda se dá lepidlo Tenyl použít na vařené vejce. Pokud ne, tak jestli znáte nějaké jiné lepidlo či variantu, která by se dala použít na vařená vejce.

    Děkuji Lucka

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, Lucie, lepidlo Tenyl vyrábí Druchema, je určeno na savé i nesavé povrchy a podrobné informace si můžete prostudovat na adrese http://www.druchema.cz/z141-tenyl, kde v záložce Dokumenty naleznete Bezpečnostní list. Podle platných norem je lepidlo netoxické; samozřejmě se neuvažuje o tom, že by bylo užíváno ve spojení s potravinami. Nevím, co potřebujete na uvařené vejce přilepit, ale pokud se jedná o papír, ubrousek apod., vyzkoušela bych potravinářské lepidlo. Koupíte ho v prodejně s potřebami pro cukráře, stojí do 100 Kč. Ať se Vám vše podaří :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.