VE JMÉNU TRADICE

NOVOROČNÍ PEČENÝ ČAJ
4.1.2016
7 TIPŮ PRO ZIMNÍ POHODU
6.1.2016

Díky vám, kteří jste se zúčastnili předvánoční soutěže decoDoma na téma Nejkrásnější vánoční svátky, jsme podnikli úžasnou výpravu do Vánoc. Ačkoliv je všichni trávíme přibližně stejně, ukázali jste nám takovou spoustu šikovnosti, práce, tvořivosti a hezké atmosféry, že jsme se měli co učit.

Poslali jste nám záplavu fotek ze svých domovů a připravili nám pekelné chvíle – měli jsme vybrat pět vítězných fotek, které zde chceme zveřejnit. Poděkování však patří naprosto všem účastníkům, protože nápady na fotografiích byly krásné. Ale kromě nápadů jste nám předvedli, že to nejvzácnější na světě jsou vaši bližní. Pokud jste je přímo nenafotili, pak každá fotografie odráží to, že veškeré chystání se odehrává pouze pro ně. Všechny obrázky si můžete prohlédnout na našem webu a potěšit se, jako my. Děkujeme.


 

HODNOCENÍ

Hodnocení probíhalo A/ podle získaného počtu hlasů, ke kterému jste aktivně přispěli, a B/ podle výběru poroty. Členové našeho týmu se shodli na následujícím výběru fotografií:

  • LUDMILA ŠOSTOKOVÁ – perníkový betlém
  • MARCELA JORDÁNOVÁ – věnec na dveře ze šišek
  • ROMANA CVRČKOVÁ – prasátko pro štěstí
  • PETRA RÁDSETOULALOVÁ – adventní věnec na stůl
  • DANA TLAPÁKOVÁ – zdobené perníčky

 

CO NÁS ZAUJALO?

1. Perníčkový betlém – stavění betlému je nádhernou tradicí. Může být z papíru, ze slámy, ze dřeva, ze skla i z keramiky. Na betlém z perníku musí být speciální formičky. Určitě by nás zajímalo, kde je paní Šostoková sehnala. Hmm, to bude pro nás k zamyšlení… Ale ostatní pomůcky ke zdobení si v našem e-shopu bez problémů vyberete.

2. Věnec ze šišek na dveře – Vítací věnce jsou oblíbené. A poslali jste nám jich spoustu, jeden hezčí, než druhý. Tento se nám líbí, protože ho posbíráte cestou z lesa. Vyjděte si ven a přineste vše, co vás cvrnkne o klobouk. Potom už stačí jen korpus a lepidlo v tavné pistoli. No – a šikovné prsty, jako má autorka, paní Jordánová.

3. Prasátko pro štěstí – No, tohle je něco! Škoda, že nemáme více informací, jak fotka vznikla. Tradice štědrovečerního půstu vás možná míjí, ale na zlaté prasátko čekáme všichni. K někomu přichází s kofolou, k někomu zabalené v čokoládě. Ale moc děkujeme, že se paní Cvrčková o své štěstí s námi podělila!

4. Adventní věnec na stůl – toto je tradice, kterou milujeme. Jen prý je zakázaná v rodinách, kde se vyskytuje požárník :o) Paní Rádsetoulalová zvolila oříšky a bezpečné skleněné kalíšky se svíčkami, a tak krásně vše poskládala dohromady, že se nám věnec zalíbil. Pokud dodržujete tradici, že na Štědrý den musíte sníst alespoň jeden oříšek, abyste byli příští rok zdrávi, pak předpokládáme, že se dalo pár oříšků z věnce vyloupnout…

5. Zdobené perníčky – také perníčků jste nám zaslali hodně. Je to oblíbené a moc dobré pečivo. Jakmile provoní sváteční kuchyni, semkne se kolem vás rodina, jedna, dvě. Paní Tlapáková je úžasná perníkářka; možná, že její výrobky patří k certifikovaným regionálním produktům. Jsou opravdu dokonalé. Jak na mistrovské zdobení, by vám musela prozradit sama autorka, ale alespoň připomeneme, že před zdobením musíte nechat upečené perníčky 1–2 dny vydýchat, a moučkový cukr na polevu minimálně 2× prosít.

Zítra je svátek Tří králů, a ve spoustě domovů je zvykem odstrojit stromeček. Je tedy ten správný čas na rekapitulaci – jak se vám svátky povedly, a co třeba bude příští rok lepší. Teď si pěkně odpočiňte, a všem skalním vánočním fanouškům sdělujeme, že už běží odpočet těch letošních –  nejkrásnějších vánočních svátků!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.