VARIACE NA KARI A PÁNEV DO TROUBY

KŘUPAVÝ SALÁT Z ČERVENÉHO ZELÍ
31.1.2019
4x ZDRAVÉ ZELÍ V KUCHYNI
5.2.2019

Kari je název pro úpravu masových a zeleninových jídel s hustší omáčkou, které lze u nás připodobnit například k ragú. Tyto výtečné pokrmy se vaří v Indii a jihovýchodní Asii, a my se jim můžeme pokusit trošku přiblížit.

Kari bývá často připraveno z kuřecího nebo rybího masa, ale výtečné je například z dýně nebo z květáku. Častými ingrediencemi je například lilek, zázvor, chilli papričky, houby, kukuřice i kokosové mléko. V Evropě se slůvko kari nesprávně zabydlelo u směsi koření, která obsahuje složky, které do pravého kari patří. Je to mimo jiné kurkuma, koriandr a římský kmín. Jakmile se koření začalo dovážet do Evropy, charakteristickou chuť takto upravených jídel převzala celá řada pokrmů. Jednoduše to shrnu - dáte-li si v běžné restauraci něco na kari (koření), nemusí se jednat o úpravu jídla kari.

Abych se z toho vymotala. Neřadím se k přeborníkům na kari, ale mám nesmírně ráda chuť a vůni kurkumy i koriandru. Je nasnadě, že pokud k tomu přidám oblibu vaření v jednom hrnci, pak jsem nutně musela dojít k tomu, že jednou z chystaných úprav kuřete bude právě maso se spoustou výtečné omáčky ovoněné tímto kořením. Protože pro vás testuji nové výrobky zařazené do našeho e-shopu, z limitované edice skandinávského hliníkového nádobí MODI jsem neomylně vybrala pánev do trouby. Její barevnost si sama řekla o zdravou kurkumu, a tak byla variace na téma kari na světě. Podívejte se na naši nabídku obsahující rendlíky, pánve a hrnce (viz galerie pod článkem) a vyzkoušejte trochu exotiky.

003

KUŘECÍ VARIACE NA KARI

Příprava: 90 minut + naložení masa * Získáte: 6 porcí

  • 750-800 g kuřecích prsou
  • olivový olej
  • 250 g hnědých žampionů, rozkrájených na kousky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
  • 200 g zakysané smetany, 16-18%
  • 250 g sladké smetany, 30%

Marináda

  • 125 ml bílého jogurtu
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 1 lžička kurkumy
  • 4 lžičky kvalitní směsi kari koření
  • špetka pepře
  • 2 větší stroužky česneku, prolisovaného
  • ½ lžíce citronové šťávy

1. Maso očistěte, osušte, nakrájejte na úhledné kousky a obalte v marinádě prošlehané z veškerých ingrediencí. Přikrytou misku ponechte v chladničce do druhého dne.

2. Připravte si pánev s troškou olivového oleje, okapané kousky kuřete osolte a zprudka orestujte dozlatova, pánev odstavte.

3. Mezitím rozpalte olej na menší pánvi a lehce orestujte žampiony se solí, pepřem a nakonec s česnekem nakrájeným na plátky. Dejte si stranou 2 lžíce na dokončení, a ostatní žampiony přesuňte k teplému masu.

4. Do zbytku marinády přidejte obě smetany, prošlehejte je, a přidejte mezi maso. Pánev zakryje alobalem a vložte na spodní mřížku do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte asi 30 minut, pak pánev odkryjte, přidejte zbytek žampionů a vše přesuňte do středu trouby. Pečte ještě dalších 30 minut, nebo až povrch masa zezlátne.

Mezitím uvařte rýži, rozdělte ji na talíře a posypte čerstvě nasekaným koriandrem nebo petrželkou. Kousky kuřete si všichni naberou u stolu přímo z pánve. POZN.: Povrch nádobí je kvalitní, ale určitě bych nepoužívala ostré náčiní, protože pánev má výrazně plastické grilovací dno.

Vaření s voňavými bylinkami a kořením je moc příjemné. Zmínila jsem se o tom, že směsi kari koření, jak se jim po léta říká, nemusí vždy obsahovat to, co od výsledné chuti očekáváte. Nezbývá, než porovnávat. Některá směs může být velmi ostrá díky chilli, některá obsahuje méně kurkumy (poznáte podle barvy, pak si ji směle přidejte), některá obsahuje i náhražky, jako je hrachová mouka a pod. (varuje vás i nízká cena). Dávám přednost středně ostrým směsím, která jsou vyrobeny přímo v Indii. Podobné naleznete v obchodech s BIO potravinami. Zpravidla obsahují kurkumu, koriandr, hořčici, černý pepř, česnek, chilli a zázvor. Pokud směs neobsahuje římský kmín, přidám ho do marinády. A v každém případě přidávám kurkumu. Té není nikdy dost.

Je čas pochválit pánev Modi. Má průměr 26 cm, takže vidíte, že se tam s rezervou vejde 6 porcí. Kuřecí prsa jsou pro tuto úpravu pokrmu ideální. Vytvoříte z nich úhledné kousky na servírování a jemné maso se v omáčce nevysuší. V pánvi jsem marinované kousky kuřete nejprve zprudka opekla. Žebrované grilovací dno je pro akci ideální. Keramický povrch je zcela nepřilnavý, takže na pánvi neulpí žádný tuk. Vůbec se mi ji nepodařilo pořádně zamatlat. A stejně dobře se myje. Nádobí nechte vychladnout, zalijte vlažnou vodou a po chvíli pomocí neabrazivní houbičky očistěte. Trvá to asi 2 minuty, a je po špíně. Ale, abych nepředbíhala - v této fázi vaření zalijte maso šíleně tučnou směsí smetan, a to celé přesuňte do trouby. Pak už se jen těšte na výsledek.

Nebojte se, maso a kopeček rýže s dvěma lžícemi omáčky vás kaloricky nerozhodí. Navíc se vědci zabývají tím, že kurkumin má v našich tělech velký podíl na tom, že neztloustneme. Zabraňuje totiž růstu tukových buněk!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.