VÁNOČNÍ STOLOVÁNÍ

DO ZÁSTĚR!
11.11.2015
VLOČKA Z PAPÍROVÝCH PÁSKŮ
13.11.2015

ornament_01

Jsou desítky možností, jak prostřít stůl k jednomu z nejkrásnějších svátků v roce. Nezastávám jednotné stanovisko a mojí hravé povaze vyhovuje vyzdobit štědrovečerní tabuli pokaždé jinak. Vlastně už se moje rodina těší, čím ji letos zase překvapím.

Při navrhování svátečního stolu obecně platí jen dvě věci, které je třeba respektovat. Je to prostředí, ve kterém se stolování odehrává (stůl by neměl vytvořit ostrůvek z jiného světa), a pak to úplně nejdůležitější – a to je atmosféra, kterou vytvoříte pouze svou přítomností, péčí a láskou. Pokud dokážete přenést pohodu i na sebe (to je při veškeré práci dost obtížné), pak budou vaše letošní Vánoce opět těmi nejkrásnějšími.

Určitě vás zajímají trendy pro letošní rok. Co se týká stolování, jsou tři. Barvy šampaňského vína vás odvedou do stylu glamour, k noblese zlatých a stříbrných odlesků, k hebkým látkám a krémovým doplňkům. Uplatníte zde jemný kostní porcelán, svícny, bílé ubrousky a třpytivé vánoční ozdoby.
Romantika ledových barev si vzala inspiraci ze zamrzlých jezer, ale i ze zasněžených koutů na chalupě. Vše je posvěcené sněhem, ledovými barvami. Dekorace jsou plné jehličí, oloupané březové kůry, vánoční ozdoby opět zasněžené. Na stole vynikne křehké i robustní čiré sklo a bílý porcelán.
Přírodní materiály vyčarují příjemnou atmosféru svou přirozeností a vytvoří doma nádherné útulno. Na stůl prostřete červený nebo režný ubrus, šišky, věnec z přírodnin, ozdoby z ořechů. Lesklé stuhy nahradí obyčejné provázky, kousky juty. Nebojte se k nim přiřadit třeba i bavlněnou krajku. Přírodní akcenty vypadají v jejím sousedství překrásně.

ornament_02vanocni_stul1

VÁNOCE S DĚTMI

Toto je kapitola sama o sobě. Jsou-li u stolu malé děti, je třeba jim vše přizpůsobit. V tuto chvíli není radno vytáhnout nejdražší rodinný servis. Situaci jsem vždy řešila rustikální keramikou, která krásně ladí s přírodním stylem. Neopomeňte vzdálit světýlka z dosahu dětských ručiček, dekorace by měly něco vydržet, protože mohou klidně skončit pod stolem. Ovšem trošku odrostlejší děti můžete do naparádění slavnostního stolu zapojit. Zabavíte je výrobou jmenovek, dekorací ze šišek a oříšků.

vanocni_stul2

ZASEDACÍ POŘÁDEK

Bývá zvykem, že každý má doma svou oblíbenou židli i pozici, na koho a kam se rád dívá (alespoň u nás to tak je). Jenomže na svátky se sejde rodina v širším kruhu a hosté se obvykle zeptají, kam si mají sednout. Protože vědí, že tím naruší obvyklé rodinné zvyklosti. Vybídněte děti, aby vyrobily papírové jmenovky. Například tyto, které mají tvar stromečku a jsou absolutně jednoduché (na návod mrkněte v závěru článku).

vanocni_stul4

SLADĚNÉ PŘÍBORY

Tyto příbory jsem si vždy přála. S nýtky a rukojetí, která je k nerozeznání od dřeva. Pak jsem si své přání splnila, ale v době, kdy se na kvalitu zpracování příliš nehledělo. A tak to dopadlo nevalně. Příbory byly drahé, ale vydržely asi dva roky. Dnes už si můžete koupit příbory z kvalitní oceli a materiálů, s nimiž se nic nestane. I každodenní používání myčky jim neuškodí. S vánočním stolem a keramikou dokonale ladí, co říkáte? Také k ubrousku můžete přidat jmenovku se zasedacím pořádkem.

vanocni-stul3

VĚNEC SE SVĚTÝLKEM

Neumím si představit zimu bez rozsvícených svíček. Natož pak Vánoce. O svátcích dávám přednost svíčkám, které mají chráněný plamínek. Každou chvíli odskakuji od stolu nebo nechávám svíčky hořet na místech, která nehlídám. Jsem ale opatrná a nikdy není na blízku nic, co by mohlo ublížit. Nejlépe uděláte, když světýlka izolujete od okolí v silnostěnných sklenicích.

vanocni_stul5

JMENOVKA VE TVARU VÁNOČNÍHO STROMKU

Stromek vznikl z jednoduše přehýbaného kolečka. Může být tradičně zelený, zlatý, ale také trošku víc nazdobený. Děti si ho třeba polepí flitry, samolepkami, blyštivými kamínky. Pokud se jméno nevejde na zadní stranu hvězdy, vložte přímo do zářezu cedulku se jménem.

vanocni_stul6

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • nepříliš silný karton s potiskem
  • kruhový řezací nůž nebo kružítko a nůžky
  • kovové pravítko nebo jiný předmět na ohýbání papíru
  • drobné ozdobné dekorační výseky
  • vytištěný papír se jmény hostů

vanocni_stul7

SKLÁDÁME

Z kartonu vyřízněte kolečko o průměru 16 cm. Nejprve přehněte kolečko na polovinu, pak na čtvrtinu a každou hranu vždy přejeďte ostrým předmětem (používám kovové pravítko), aby se karton zploštil. Pracujte z rubu, jinak porušíte dekor. A skládejte dále, až vznikne 16 dílů. V každé čtvrtině kolečka budou ještě 4 stejné výseče. Kolečko otočte na líc a pak už vám skládání napoví, kterou hranu polomit dolů, kterou nahoru – přesně jako u harmoniky. Nakonec sestřihněte špičku a vložte do ní hvězdu, nebo jmenovku se jménem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.