VÁNOČNÍ KOČIČÁKY NASLADKO

MIKULÁŠSKÉ NADĚLOVÁNÍ DO PAPUČÍ
1.12.2017
4 TIPY Z VÁNOČNÍ HOSTINY
5.12.2017

stuha_hneda

Recepty na slavnostní cukroví se na nás hrnou ze všech médií. Přemýšlela jsem, co vám nabídnout z těch méně obvyklých variant. Až mi přišly na mysl kočičáky.

Na jihu naší země každý ví, co to jsou správné kočičáky, alias jihočeská lepenice. Jejím základem byly většinou brambory od oběda, do nichž se přidaly škvarky, v lepším případě slanina, a zelí. Vznikly takové šťouchané brambory, z nichž se vytvářely placičky a opékaly se. Za vznikem jídla stála úspornost a jednoduchost přípravy. Ti bohatší si ke kočičákům dávali klobásku či pečené maso. Existují desítky receptů i úprav, a mezi nimi nechybí ani sladké placičky. 

Nasladko se kočičáky dělaly tak, že se svařilo mléko, máslo a mouka na kaši, a do vychladlé hmoty se zamíchaly sušené rozinky, švestky, zkrátka jaké ovoce bylo, a nasekaly se oříšky. Chroupavé placičky dlouho vydržely, protože v nich nebylo nic z toho, co se kazí.

Hned na úvod říkám, že na Vánoce peču takovou vzdálenou odnož tohoto cukroví. Spíše se blíží ke známým florentýnkám a marokánkám, ovšem u nás doma se lépe ujal kočičí název, protože placičky připomínají takové ťápoty. Je to cukroví strašně rychlé a snadné, které můžete dělat na poslední chvíli a spotřebujete do něj vše (kromě bílků, k tomu se ještě vrátím), co vám po velkém pečení zbylo. Proto je dělám téměř nakonec. Díky čokoládě se kočičáky rychle rozleží.

Recept patří k trochu zdravějším úpravám, chuťově v něm převládají brusinky, pomerančová kůra a čokoláda. K plácání kočičáků přizvěte i své děti. Jednoduchá výroba placiček je zabaví a přinejmenším budou mít z připravených hromádek ovoce a oříšků, co ujídat. Připravte si plechy a ruce, víc nebudete potřebovat.

stuha_hneda

VÁNOČNÍ KOČIČÁKY

Příprava: těsto 15 minut * Získáte: asi 40 ks

  • 1 celé vejce
  • 100 g třinového cukru
  • 100 g změklého másla
  • špetka soli
  • 60 g špaldové hladké mouky na koláče (ne chlebové)
  • necelou lžičku prášku do pečiva, bio bez fosfátů (např. z dm drogerie)
  • 100 g jemných vloček
  • 140 g směsi sušeného a kandovaného ovoce, dávám sušené brusinky + kandovanou pomerančovou kůru 
  • 100 g směsi mandlí a lískových ořechů, nasekaných nahrubo
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu

Na dokončení

  • 150 g čokolády + trocha másla

1. Vejce rozklepněte do misky, prošlehejte, a po částech zapracujte cukr, až vznikne zhoustlá načechraná pěna.

2. Přidejte změklé máslo a špetku soli, směs spojte a pak pomalu přidávejte přesetou mouku s práškem do pečiva.

3. Přisypte vločky, ovoce, ořechy, nastrouhanou kůru z citronu a vše ručně promíchejte. Výsledkem je kompaktní hustá hmota.

4. Plech pokryjte pečicím papírem a navlhčenýma rukama na něj klaďte kuličky o průměru asi 3 cm. Každou kuličku mokrou lžičkou rozplácněte (máte-li důlkovač nebo cukrářské razítko, jde to ještě lépe) a hlídejte si alespoň 4 cm rozestupy. Placičky dost vyrostou.

5. Pečte v troubě rozpálené na 180 °C po dobu 12 minut. Plech nechte trošku zchladnout, placičky jsou zprvu křehké, takže by se mohly rozlomit. Po chvíli je přesuňte na rovný talíř. Vychladlé kočičáky namočte spodní hladkou stranou do čokolády rozpuštěné ve vodní lázni, a suché skladujte v plechové krabici.

kocicaky1

Základní suroviny jsou lákavé. Pomerančovou kůru lze nahradit nadrobno nakrájenými sušenými meruňkami či fíky, a ke skvělé kombinaci patří také nesolené burské oříšky místo směsi klasických ořechů a mandlí. Také nevynechejte kůru z chemicky neošetřeného citronu; v kombinaci s pomerančovou kůrou se chutě umocňují.

kocicaky2

Kuličky těsta rozplácněte lžičkou přímo na plechu opatřeném pečicím papírem. Ponechejte větší rozestupy, protože kočičáky vyběhnou. Lžičku i prsty si trochu vlhčete vodou, pak to jde výborně.

kocicaky3

Spodní stranu cukroví namočte nebo potřete čokoládou. Máte-li rádi chuť i vůni sušeného ovoce a upražených oříšků, pak se můžete těšit na zdravou pochoutku. Skvělým pomocníkem při přípravě ovoce je také elektrická sušička.

Pekla jsem mimo jiné i ve zlaté koláčové formě, protože, když je spěch, jde do boje všechno vybavení. Můžete z ní udělat i hezký vánoční dárek. Vložte do ní snítku jmelí a zabalte ji pod stromeček…


stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.