VÁNOČNÍ HOUBOVÝ KUBA

ČAS NA DOBRÉ SKUTKY
15.12.2021
ŠTĚDRÝ VEČER S LOSOSEM
20.12.2021

Výborný recept, který vám nezabere mnoho času, patří nejen ke Štědrému dni, ale navíc i k chutné a zdravé zimní stravě.

Jako krajové jídlo má původ kdesi v jižních Čechách, ale připravoval se leckde. Základem jsou ječné kroupy (mohl být také jáhlový nebo pohankový) a nasušené houby, které dají jídlu nejen charakteristickou chuť, ale také zabarvení. Pokrmu se říkalo černý kuba, a to proto, že se pro něj speciálně sbírala houba jmenující se stroček trubkovitý. Stroček se sbírá na podzim, a docela určitě jste ho v lese potkali. Nedá se s ničím zaměnit. Houby rostou v trsech a vypadají jako lišky, ale jsou absolutně černé. Když jsou čerstvé, jsou dokonale krásné. 

Houby v chudších rodinách nahrazovaly maso. Někde se přidávaly „modráci” a jinde dokonce i trocha prasečí krve. Tam, kde bylo jídla dostatek, k houbovému kubovi se přimíchala i slanina nebo uzené maso. V každém případě k pokrmu patří dost česneku, protože se mu přisuzovala čarovná moc - chránil před nemocemi. A to zase nejsme tak daleko od pravdy. Takže si připravte šikovný pekáček s nímž kuba poputuje do trouby. I kdybyste si ho nedali na Štědrý den, zařaďte toto dobré jídlo do svého zimního jídelníčku.

Příprava: 1 hodina * Získáte: 4 porce

  • 350 g ječných krup
  • 70 g sušených hub, směs lesních
  • 70 g domácího sádla
  • 2 cibule, středně velké
  • 5 stroužků česneku, i víc
  • 200 ml zeleninového vývaru + voda z hub
  • 2 lžíce majoránky
  • špetka tlučeného kmínu
  • sůl
  • pepř 4 barev, čerstvě mletý
  • 1 lžíce másla

1. Kroupy propláchněte studenou vodou a namočte přes noc nebo alespoň na 1 hodinu. Houby zalijte horkou vodou, aby se dostaly do formy.

2. Druhý den vodu s kroupami osolte, a vařte 30 minut mírným varem bez pokličky, až kroupy změknou. Vodu slijte.

3. Na velkou pánev dejte rozehřát polovinu sádla a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Opečte dozlatova, přidejte vymačkané houby (vodu z nich ponechejte) a společně s česnekem nakrájeným na plátky restujte 5 minut. Přilijte trochu vývaru s vodou z hub a přidejte kroupy. Promíchejte a duste.

4. Pak směs ochutnejte, přidejte koření, sůl a pepř. Znovu přilijte trochu vývaru. Po odpaření přidejte máslo pro zjemnění chuti. Troubu vyhřejte na 200 °C.

5. Zbytkem sádla vymažte zapékací pekáček, kubu sem přesuňte a urovnejte do roviny. Pečte v troubě do zpevnění a zezlátnutí povrchu. 

Všechny ingredience jsou stejně důležité. V podstatě jsou docela obyčejné, ale v okamžiku, kdy se spojí dohromady, vznikne vskutku výborný pokrm. Připravte si domácí sádlo, česneku dejte kolik máte rádi, a než použijete majoránku, promněte ji v dlaních, aby se rozvoněla. Během roku si můžete jídlo připravit i z čerstvých nebo mražených hub. Ale troufám si říct, že koncentrovaná chuť sušených hub je nejlepší. Když mám lesních houbiček málo, nasuším si větší porci krémových žampionů (to jsou ty hnědé, mají výraznější aroma) a smíchám je dohromady.

Nezapomeňte, že vodu z namočených hub nesmíte vylít. Kubovi dají potřebné aroma i barvu. Pokud si přejete po svátcích nějakou obměnu, pak můžete přidat špetku tymiánu plus vepřové výpečky. Vznikne zase docela jiné jídlo.

Houbový kuba se zapéká tak dlouho, až vznikne na povrchu křupavá krusta. Kdo to nerad, zapékejte jen do zpevnění. A ještě jedna zkušenost - menší kroupy mají lepší chuť, velké zase více změknou a nejsou tak „kousací”. Uvidíte, co vám více zachutná. Šťastné a veselé!

2 Comments

  1. Jarda napsal:

    Zdravím, kolik soli je potřeba na dosolení? Chceme dělat letos poprvé, tak abychom nepřesolili..

  2. Jana napsal:

    Jardo, také zdravím,
    aj, tak to vám přesně neřeknu, solím prsty, od boku. Hodím tak dvě špetky, promíchám, ochutnám, případně dosolím. Moc inteligentně jsem vám neodpověděla, ale průběžně ochutnávejte, nic nemůžete zkazit :o) Hezké Vánoce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.