VÁNOČNÍ DEKORACE Z FORMIČEK

E-book jedlé dárky
18.12.2016
5 SILVESTROVSKÝCH DOBROT
20.12.2016

ornament_01

Je čas vymyslet dekor pro štědrovečerní stůl. K jeho slavnostnímu vyzdobení lze přistoupit i celkem hravým způsobem. Tentokrát přišla inspirace přímo z kuchyně. Není to nic divného, když se celý předvánoční shon rozehrává právě zde…

Pomalu budeme mít napečeno, a rukama nám prošla spousta pěkných formiček a vykrajovátek. Co třeba nechat je ještě chvíli toulat po bytě? Dá se z nich totiž vytvořit dekor, který vám bude na jídelním stole velice milý. Tím spíše, když řada těch důvěrně známých předmětů patřila někomu z vaší rodiny a máte s nimi spojeny neopakovatelné vzpomínky na atmosféru svého dětství.

A tak jsem se chopila formiček na pečení cukrářských košíčků, které patřily před mnoha lety jičínské babičce. Zjistila jsem, že se z nich dá vyrobit docela efektní svícen. Samotnou bábovičkou lze zase dozdobit složený ubrousek, ale třeba využijete objemné vykrajovátko, které poslouží místo kroužku na ubrousek. Fantazii se meze nekladou. V každém případě se v sousedství těchto předmětů bude skvěle vyjímat nový vyšívaný ubrus nebo čtvercové prostírání s vánočním dekorem (na fotografiích).

004

ornament_02

005

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU SVÍCNU

Čím starší a „zapečenější” budou vaše formičky, tím lépe. Zašlá patina vypadá moc dobře; navíc je fajn, že ještě najdete pro formičky uplatnění. Připravte si:

  • tác jakéhokoli tvaru
  • plechové bábovičky na křehké košíčky
  • silnější stříbrné svíčky v libovolném počtu
  • drobné vánoční ozdoby a oříšky
  • větvičku jmelí
  • větvičky smrku
  • kousek aranžérské gumy
  • zahradnické nůžky

Guma poslouží k tomu, abyste mohli spojit dvě bábovičky dnem k sobě. Svícen drží pevně a formičky můžete kdykoli rozpojit a opět používat, aniž by se jakkoli znehodnotily. Úplně stejně přilepte i svíčku, protože gumu sejmete beze stopy. Když koupíte kvalitní svíčky, které nestékají, plechové mističky se ani neumažou.

003

HOTOVÝ SVÍCEN

může mít libovolný tvar. Záleží na tom, jaký seženete tác. Poslouží vám například stříbrný tác na servírování, ale i rovný keramický talíř. Volná místa jsem vyplnila drobnými ozdobami a oříšky i kousky rozlámaného jmelí. Další svícen jsem zase dokončila smrkovými větvičkami. Když už jsem snesla na hromadu tolik věcí, zdobila jsem a zdobila…

Výhodou takhle volného aranžmá je to, že ho rychle přizpůsobíte jinému ubrusu i nádobí. Když prostřete do červena, přidejte do skládačky pár červených detailů. Dekorace je absolutně variabilní a můžete ji proměnit během pěti minut třeba každý den!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.