VANILKOVÉ BROSKVE S AMARETTEM

SNADNÁ LETNÍ KVĚTINOVÁ ARANŽMÁ
27.7.2020
5 ŠVESTKOVÝCH LÁSEK
4.8.2020

Dnešní zavařování je hodně snadné. Máme spoustu kvalitních přípravků, ale to nejdůležitější za nás udělá příroda - dá nám sladkou úrodu.

Není to bez práce a starostí, to jistě ne. Mění se klima naší země, na mnoha místech sužuje přírodu a pěstitele nedostatek vody. O to více si vážíme vypěstovaných odrůd ovoce i zeleniny z naší české krajiny.

Nedávno jsem hloubala nad košíkem nádherných plyšových broskví - sníst - nebo zavařit? Majitelka zahrady každou broskev zabalila do čistého ubrousku, aby se nepomačkaly, a já měla pocit, že jsem dostala poklad. S velkou pokorou jsem část z nich zavařila s mou oblíbenou úpravou s mandlovým Amarettem a porcí vanilky. V zimě nás sklenice s nevídanou pochoutkou znovu vrátí do horkého léta.

Příprava: 1 hodina * Získáte: 5-6 malých sklenic

  • 1000 g oloupaných broskví nakrájených na plátky
  • 500 g želírovacího cukru Extra, 2:1
  • zrníčka z 1 vanilkového lusku, příp. 2 sáčky cukru s pravou vanilkou
  • 50 ml mandlového likéru Amaretto

1. Broskve oloupejte, vypeckujte a nakrájejte na hrubé plátky. Ovoce vložte do většího hrnce, přidejte želírovací cukr, vanilku a vše dobře promíchejte. Nechte v chladu odstát, stačí 30 minut. Během této doby vyvařte sklenice a víčka.

2. Zralé ovoce pustí hodně šťávy, takže ho není třeba podlévat. Promíchejte ho a pomalu zahřívejte. Když je ovoce napůl rozvařené, rozmixujte ho ponorným mixérem a směs přiveďte do varu. Vařte 7-10 minut, během toho času sbírejte pěnu.

3. Jakmile džem začne želírovat (můžete se přesvědčit želírovací zkouškou), ihned ho odstavte z plamene a vmíchejte likér. Sklenice naplňte až po okraj, otřete jim hrdla a zavíčkujte suchými víčky. Sklenice na 5 minut obraťte dnem vzhůru.

Zralé broskve jdou oloupat bez potíží. Strašně se přitom upatláte, protože se utopíte ve šťávě, ale už teď se můžete těšit na výsledek svého zápolení. Dílky skládám na misku a průběžně vážím, abych věděla, kdy jsem splnila dávku. V závěru vaření džemu přidávám k broskvím tradiční benátský ovocný likér Amaretto. Není příliš silný, ale jeho hořkosladká mandlová chuť se mi zdá ve spojení s vanilkou výtečná.

První várka už je ve sklenicích, další si zatím půjde odpočinout, aby pustila šťávu. Asi nemusím říkat, že voní celá kuchyně. Tohle prázdninové vaření mám moc ráda; můžete ho dělat i venku na zápraží, stačí si jen vyndat vařič ven na improvizovaný stůl. Dejte však pozor, aby se kolem nemotala zvěř a děti :o) Počítejte s tím, že tuhle dobrotu na vás kdekdo vyloudí. Raději si hned připravte pár malých dárkových skleniček. Hezké typy naleznete v galerii pod článkem.

... a nakonec se těšte na snídani. Třeba s máslovým chlebem s mandlemi z elektrické domácí pekárny. Ale o tom zase až příště!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.