VAJEČNÁ TLAČENKA

DUBNOVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – MECHOVÁ ZAHRÁDKA NA KMÍNKU
14.4.2022
ŽIJEME S MAZLÍČKY
20.4.2022

Domácí vaječná tlačenka je jemná, snadná, výtečná. Spotřebujte do ní natvrdo vařená vejce od šikovných koledníků.

Dosud vzpomínám na nářky našich sousedek na venkově, když jejich synové vykoledovali kolem 60 vajec. To teprve vyvstala nerudovská otázka - kam s nimi? S tím bych si asi neporadila. Ale s tuctem se zápolit v kuchyni dá. Z části vytvořte ředkvičkovou pomazánku a zbytek vajec rozsekejte do tlačenky. Na druhý den bude vychlazená a připravená k snědku.

Kdo má rád jemně kyselé aspiky, sáhne po téhle lahůdce ochotně a rád. Mám ráda sladkokyselé chutě, takže mi vyhovuje pracovat s přibližně stejným podílem sladkých paprik a kyselých okurčiček. Dáte-li okurek víc, jejich chuť se spojí s chutí nálevu, který si připravíte, a kyselost bude v tlačence převládat. Nenechte je tedy příliš dominovat, mají-li ostřejší chuť. Znojemské jsou tak akorát.

Ve vaječných tlačenkách uvízne často i měkká uzenina nebo nakládaná zelenina, jako celer, kukuřice, cibulky apod. K výtečným chutím patří naložené houby. Samozřejmě si namíchejte mozaiku všeho, co rádi jíte. Vezměte si k ruce kuchyňskou váhu a pak asi litrovou misku nebo formu na srnčí hřbet. Ztuhlá tlačenka se podle mého nejlépe vyndává ze silikonové nebo plechové formy, nejhůře ze silnostěnného skla, které je třeba prohřát v horké vodě, aby tlačenku pustilo - což se mu nechce, jak jsem z jistila. Pomocnou ruku vám nabídne potravinová fólie, kterou formu vyložíte. Na tlačence však zanechá faldíky a varhánky, které se vám nemusejí líbit. Napoprvé si můžete tlačenku vyzkoušet ve větších formičkách na muffiny. Každý dostane svou porci vypadající úhledně. Přidejte vypečené domácí pečivo, a jarní večeře bude jedním slovem k ujedení.

Příprava: 45 minut + tuhnutí * Získáte: misku o objemu 1 l

Celkem 280 g zeleniny přibližně ve stejných poměrech:

  • rozmrazený hrášek
  • čerstvá červená paprika
  • čerstvá žlutá paprika
  • naložené sladkokyselé okurky
  • 7 vajec, vařených natvrdo
  • 250 ml zeleninového vývaru, vlažného
  • 20 g práškové želatiny

Nálev

  • 70 ml octa
  • 20 g cukru
  • 7 g soli
  • 3 kuličky pepře + trocha mletého
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy

Na dokončení

  • 150 g majonézy
  • hrst bazalkových lístků

1. Dejte stranou hrst hrášku a uvedenou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky. Vejce oloupejte a rovněž nakrájejte bílky a žloutky zvlášť. 

2. Z vlažného vývaru odměřte 150 ml, nalijte ho do misky a poprašte želatinou, aby nabobtnala.

3. Teď rychle připravte nálev - Do kastrůlku nalijte zbylých 100 ml vývaru, přidejte ocet, cukr, sůl a koření, a vše přiveďte k varu. Plamen stáhněte a nechte mírně bublat asi 5 minut, nebo do té doby, než želatina dokonale nabobtná. 

4. Teprve nyní želatinu promíchejte metličkou a přilijte k ní scezený horký nálev. Metličkou prošlehejte a přesvědčte se, že je želatina dokonale rozpuštěná. Pak přidejte majonézu a vytvořte krém. Okamžitě do něj přidejte zeleninu a vše promíchejte. V tuto chvíli byste měli cítit, že želatina mírně tuhne. Rychle vmíchejte nasekanou bazalku, bílky a nakonec žloutky, dejte pozor, abyste je nerozdrobili. 

5. Vaječnou směs nalijte do silikonových formiček, do keramické nebo skleněné misky, do formy na srnčí hřbet apod., a nechte ztuhnout do druhého dne v lednici. Před vyklopením pohořte formu na pár vteřin do horké vody.

Zeleninová tlačenka má výraznou chuť, a podle mého ji není třeba doplňovat uzeninou. Vlastníte-li pákový kráječ, uspoříte spoustu času a směs zeleniny bude v tlačence vypadat úhledně. V druhém případě se obrňte trpělivostí a krájejte co možná na nejdrobnější kostičky. Nejde jen o to, aby tlačenka v řezu dobře vypadala, ale drobné kousky se lépe spojí s želatinou a stanou se kompaktním celkem. V opačné situaci se tlačenka může dělit, narazíte-li na velké kusy.

  • Pokud budete pracovat s čerstvou mrkví, celerem apod., zeleninu je třeba předem chvilku povařit, aby změkla.
  • Při přípravě tlačenky lze jako základní tekutinu použít vodu, ale dávám přednost zeleninovému vývaru. Vaječné skládance dodá další chuť.

Vaječné směsi je dost, zaplním s ní misku o objemu 1 l téměř pod okraj. Pokud jste si dali stranou pár vaječných žloutků nakrájených na plátky, můžete se pokusit o dozdobení vrcholu. V tomto případě směsí zalijte dno misky pomocí malé naběračky.

Druhý den naleznete dokonale ztuhlou tlačenku a nastane manévr, jak ji dostat z mísy ven. Protože jsem ji nevyložila potravinovou fólií, je třeba sklo prohřát v horké vodě. Pokud byste vyklápěli plechové bábovky, stačí 5 vteřin. Silnostěnné sklo nebo keramika se chvíli brání, než teplo prorazí dovnitř nádoby... 

... podstatné je, že musíte odhadnout bod B, protože jinak by se povrch tlačenky začal mírně rozpouštět. Nebojte se, pochutnáte si i tak. Uvnitř je tlačenka ledová a krájí se naprosto bez potíží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.