V ZÁPLAVĚ LEVANDULE

5 PRÁZDNINOVÝCH ZELENINOVÝCH JÍDEL
25.7.2017
PEČENÁ RAJSKÁ POLÉVKA
27.7.2017

Ačkoliv fialová barva letos nevybojovala barvu roku, pro mnohé z nás je symbolem elegantní domácnosti. Pokud se týká dekorů, pro něž se stala levandule synonymem těchto luxusních odstínů, pak elegance získává navrch punc romantiky.

Inspiraci, kterou nám tato bylinka přináší, máme spojenou povětšinou se slunnou Francií z oblasti Provence. V posledních letech se dobře zabydlela i v našich příbytcích a provází především venkovský styl preferující domáckost a pohodlí. Dekorací, které voní levandulí, naleznete bezpočet. A bydlí se s nimi nádherně. Romantické vzory působí jemně, tím spíše, že se k nim ve většině případů řadí bílé tóny. Je to jednoduchý recept na to, jak se dá v interiéru vytvořit dobrá nálada.

V rámci barevného systému na nás fialové tóny působí harmonickým dojmem, záleží ovšem na jejich kombinacích. Syté fialové tóny působí magicky a umělecky, pastelové odstíny nás přivádějí do zamyšlení a melancholických nálad. Proto je na místě nástup bílé barvy, která symbolizuje otevřenost a vzdušnost. Toto barevné spojení pak působí příjemně v kuchyních, jídelnách nebo ložnicích, kde navodí očekávaný pocit čistoty.

Ale zase tak daleko od bytové řeči architektů levandule není. Na prvním místě letošního roku se usadily zelené tóny, a v našem levandulovém trendu tvoří poslední, doplňkovou, ale neméně důležitou barvu. Vypovídá jen o tom, že inspirace přírodou je nejpřirozenější a nejkrásnější. Také my vám nabízíme levandulové dekory na celé řadě textilií i bytových doplňků, a garantujeme, že vás nepřestanou těšit:

  • Levandulový dekor – Tady záleží na vašem vkusu. Vyberte si jemnou stylizaci, nebo realističtější pojetí. Samozřejmě dekory – až na výjimky, není dobré míchat. Zorientujte se v řadách výrobků, které jsou v naší nabídce; rychle najdete styl, který spolu výtvarně ladí.
  • Přímé barvy – Chcete-li do interiéru začlenit dekor, který mu dává významný charakter, dále pracujte jen s jeho základními odstíny. Od jednobarevných ploch se vzory lépe odrazí. V případě levandulových vzorů je to fialová a zelená barva. Pro příklad – v kuchyni se může objevit třeba na čajové konvici, v ložnici na barvě prostěradel, v koupelně na ručnících, které budou ladit s vaší levandulovou kosmetikou apod.
  • Textil – Dominantní úloha textilií dá celému prostoru svůj řád. Začněte tedy nejprve od nich, a teprve pak doplňujte okolí dekoracemi. Prostřete-li stůl novým ubrusem, zvolte čistě bílé nádobí a naopak na světle zeleném ubruse vynikne porcelánová souprava talířů se snítkou levandule.
  • Tradiční pojetí – Přikloníte-li se k trendu ve stylu Provence nebo Shabby Chic (více zde), k výrazně oprýskanému a léty zaužívanému stylu si vyberte předměty z kovu nebo z keramiky, které s nimi materiálově ladí. Potraviny uložte do plechových dóz a užívejte si vaření v klasických smaltovaných hrncích.
  • Drobné radosti – Ne všechny věci vystavujete ostatním na odiv, neboť je máme běžně poschovávané po šuplících. Takže na drobných doplňcích si dovolte spousty levandulového dekoru. Odložíte-li pak někde utěrku nebo obyčejný nůž, pokaždé se potěšíte svým oblíbeným tématem.

A také nezapomeňte na milé dárky. Jistě máte v okolí někoho, koho potěší elegantní hrneček s levandulí.


x

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.